Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Celelalte Cuvinte

1987 Celelalte Cuvinte I
1990 Celelalte Cuvinte II
1992 Se lasa rau
1994 Armaghedon
1997 Ispita
2004 NOS
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Horia Diaconescu Se lasa rau (1992)

06 Martie 2004

de Horia Diaconescu

Celelalte Cuvinte - Se lasa rau
Mi-am evaluat recent continutul dulapului si am dat peste un vinil Se lasa rau. Coperta este jerpelita, discul tocit, nu l-am mai ascultat de ani buni de zile. L-am pus in pick-up si m-a apucat nostalgia. “Prafuit” este cuvantul cu care poate fi asociat albumul. Pare atat de vechi, de parca ar apartine unor vremi de dinaintea lui Celelalte cuvinte I sau II. Tine pe de o parte de faptul ca este primul album audiat de la Cuvinte. Pe de alta, ramane senzatia de ascultare a unei trupe tinere, incercand sa-si construiasca muzica din fragmente. Rockerul de atunci era deranjat de partile moi. Acum, cele dure par in plus.

Fara indoiala ca evenimentele din decembrie '89 au oferit sansa renasterii, reinventarii sau a reluarii unor traditii ingropate, ce a venit la pachet cu dileme si complexe sincroniste. Muzica romaneasca avea (are) enorm de recuperat, si este natural sa gasim in ea exprimarea unor frustrari tinute in frau destui ani, precum si, din pacate vagi, tendinte de modernizare. Problema se va pune intotdeauna intre a gasi o samanta de originalitate autohtona (si rodirea ei) si preluarea unor idei consolidate afara. In rockul romanesc (si nu numai) nici una dintre directii nu a dus nicaieri, astfel ca si in noul mileniu suntem inca lipsiti de o scena cu un minim de decenta.

Se lasa rau este elocvent, chiar simptomatic, incercarilor de aliniere ale rockului autohton. Se foloseste o reteta tipica. Se importa forma si se forteaza aplicarea ei unor idei si posibilitati locale. Astfel ca, stilistic, albumul se intre Phoenix si, sa spunem, Megadeth. Nu exista o astfel de intersectie si tocmai aici apare o problema. Coperta este semnificativa. Din (altadata) liricele Cuvinte se scurge acum sange, intr-o conceptie grafica kitsch amintind de trupele de metal extrem. Plus inevitabilul cap de mort. Incercarea de a inregistra thrash in conditiile tehnice de atunci este totusi nefericita. Si mai nepotrivita apare insa ideea de a intercala riffuri agresive si (pseudo)galop speed metal cu teme de hard batranesc, versurile lui Marcel Breazu si vocea suava a lui Calin Pop. Se recunoaste tentatia trupelor rock de atunci de a fi "rele"
si de a se infrupta din “dezlegarea la distors” postrevolutionara (a se vedea si mitralierele din coperta kitsch Krypton - Fara teama). In cazul Cuvintelor persista insa o senzatie puternica de artificialitate. Audienta formatiei a sanctionat, de altfel, alegerea unui limbaj limitativ, strain de muzica, posibilitatile si spiritul de pana atunci al trupei.

Piesa de titlu este, in opinia mea, singura decenta de pe album. Atata vreme cat Celelalte Cuvinte isi propun sa cante heavy metal standard, demonstreaza competenta (a se vedea si albumul ulterior). Din cate s-a vazut, pot face insa lucruri mai interesante de-atat. Metaforele specifice – chin, pumni goi, destin, lumea naruinda – se potrivesc energiei compozitiei, iar faptul ca este in mare parte instrumentala nu pune probleme de compatibilitate intre vocea "folky" a lui Calin Pop si soundul metal. Nu la fel putem spune despre Spre care rai, o alta piesa heavy, banala si cu inregistrarea vocii de-a dreptul iritanta. Piesele hibride (Oglinda II, N-are rost, Oglinda IV, Cina dragonului - scrisa in '83) constituie punctul slab al discului. Contrastul dintre ambitiile metal si compozitia tip anii ’70 apare mult prea evident. Iar poezia, pe care Cuvintele au avut-o inainte, lipseste.

Dupa cum se stie, trupele romanesti nu au gasit un echilibru valabil intre local si international, intre (un minim de) original si imprumutat. Nu au reusit nici macar o scena care sa replice decent rockul strain. Ne-am ales, in schimb, cu ceea ce spunea amicul meu M., mare fan al Cuvintelor, care, pilit fiind, incepea sa cante Cina dragonului si striga: “bai… stiai ca romanii au inventat thrashu’ cu clape!?”.


 Cat de rau?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina