Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Gryphon

1973 Gryphon
1974 Midnight Mushrumps
1974 Red Queen to Gryphon
1975 Raindance
1977 Treason
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Mihai Plamadeala Midnight Mushrumps (1974)

07 Februarie 2002

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Gryphon - Midnight Mushrumps

Midnight Mushrumps, care este gandit in aceeasi linie cu Gryphon 1, se apropie ceva mai mult de rock, componenta folk prezenta pe albumul anterior fiind aici atenuata. Este de remarcat insa continuitatea dintre cele doua momente discografice. Definirea stilului se face fara vreo ruptura, doar prin aprofundarea directiei progresive. Miscarea este realizata cu prudenta, pentru evitarea caderii in banal. Nu putini au fost aceia care in dorinta de afirmare au imbracat idei muzicale "de-a gata" in sunet electric. Altii au iesit la inaintare cu forme mai mult sau mai putin lipsite de fond, in unele cazuri prevaland partea "de show". "Midnight Mushrumps"(1), "The Plaughboy’s Dream"(2), "The Last Flash Of Gaberdine Tailor"(3), "Gulland Rock"(4), "Dubbel Dutch"(5), "Ethelion"(6), piesele propuse pe al doilea album sunt departe de a fi in ton cu moda acelor vremuri, fie ea doar cea culturala. Avem de-a face pur si simplu cu altceva.

O mare problema pe care am remarcat-o la trupele bune ale anilor 60-70 este de a avea confirmarea valorii (din partea publicului) in conditiile reprezentarii artistice personale. Cat de mult poti schimba din ceea ce-ti doresti sa faci, astfel incat sa te intalnesti cu cei carora te adresezi, ramanand tu insuti? O intrebare mare cat distanta de la concesie la compromis… . Sa ne amintim ca primul Van Der Graaf Generator, Aerosol Gray Machine este cu totul altceva decat tot ce a urmat pentru formatie sau Peter Hammill. Acelasi lucru se poate spune si despre From Genesis To Revelation (Genesis1); pe primul Jethro Tull, This Was putem asculta si un blues-ulet "Some Day The Sun Won’t Shine For You". Nici primul Yes nu seamana cu ceea ce ne-am obisnuit, cat despre The Piper At The Gates Of DawnFloyd 1, diferentele fata de tot restul carierei sunt majore .

Ar mai fi de adaugat ca exista multe trupe incredibil de valoroase in dreptul carora nu gasim decat unul sau doua albume. Gryphon a depasit cu succes aceasta dificultate , particularitatea lor constand in incercarea de a construi un sunet nou pe baza unor izvoare de inspiratie "vechi".

Ma surprinde intotdeauna inclinatia trupei spre ludic, in intelesul medieval al termenului. Buni cunoscatori ai muzicii, de cateori dezvolta o piesa ori idee apartinand trecutului (istoric), o fac intr-un mod inedit. Rasturnarile de intervale, schimbarea masurii, alterarea unor acorduri in cele mai putin asteptate momente sau rezolvarile in afara modului (muzical), sunt doar cateva dintre "giumbuslucurile" pe care le fac cei de la Gryphon. Muzica este strans legata de publicul pe care il are. Referindu-ne putin la acesta, constat ca pentru unii are cota de interes doar "ceea ce poate fi dansat". La polul opus (si extremele sunt asemanatoare) ii intalnim pe suparatii contestatari ai ideii de frivolitate, pentru care nu exista decat muzica "pe care se poate da din cap". Trebuie remarcat de asemenea tipul de individ caruia ii place sa tina ritmul cu piciorul si sa bea (bere) in timp ce asculta muzica (la metru) preferata. Fara pretentia ca am surprins toate ipostazele in care ii intalnim pe "consumatorii" la care ma refer, amintesc faptul ca exista oameni care obisnuiesc sa asculte. Acestei categorii i se adreseaza formatii precum Gryphon. Daca ceea ce fac ei place sau nu, este o problema de estetica ori de nivel de asteptare (folosind un termen din bridge, de "fit").

Cred ca pentru a indragi stilul practicat de Gryphon, este suficienta doar o auditie cu piesa "Ethelion" de pe Midnight Mushrumps . Dar este atat de greu sa alegi o piesa anume dintr-un album cand toate iti spun ceva. Criteriul subiectiv (bazat pe analogii libere) este singurul care m-ar face sa iau pe insula pustie o piesa in detrimental alteia. Si apropos de analogii libere: gandurile imi zboara spre Islands, King Crimson 1972. Ce album scoteau in 1974? Starless And Bible Black?

 Tu asculti muzica sau doar dai din picior?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shopping



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina