Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Gryphon

1973 Gryphon
1974 Midnight Mushrumps
1974 Red Queen to Gryphon
1975 Raindance
1977 Treason
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Mihai Plamadeala Red Queen to Gryphon (1974)

20 Martie 2002

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Gryphon - Red Queen to Gryphon
Este poate albumul cel mai unitar. Daca ar fi sa-l definesc printr-un singur cuvant, acesta ar fi "cursivitate". Piesele "Opening Move"(1), Second Spasm"(2)," Lament"(3) si "Checkmate"(4) sunt asemanatoare ca maniera si chiar au durate apropiate (cam 10 min.). Urmand calea deschisa cu primele doua albume, Gryphon merg in continuare pe ideea unui rock progresiv particular, cu numeroase trimiteri spre alte zone, in care discursul muzical este deosebit de coerent si totodata articulat cerintelor de piata ale momentului.

Albumul gazduieste un solo fascinant de blockflotte pe "Checkmate" acest fapt fiind dealtfel o caracteristica a tuturor LP-urilor Gryphon, al caror sunet este pus in relatie de catre presa de specialitate cu cel al Yes–ului. Nu a fost ocolit de comparatii nici Songs From The Wood realizat de Jethro Tull. Creatia lui Rick Wakeman a stimulat deasemenea imaginatia criticilor (in relatie cu Red Queen ..). Personal consider ca toate acestea sunt rodul unor evaluari de suprafata. Trimitand uneori cu gandul spre numele mentionate (si nu numai), totusi esenta muzicii Gryphon consta in alte elemente. Ea trebuie cautata mai degraba in izvoarele ce au inspirat-o. La frontiera dintre (prog-rock) clasic si avangarda, formatia isi cauta individualitatea artistica intr-o zona in care trupele citate nu au facut-o niciodata.

Majoritatea covarsitoare a lucrarilor de specialitate din domeniul rock-ului progresiv indica albumul Red Queen …drept principala realizare a formatiei Gryphon, acordandu-i totodata spatii largi in comentarii. Top-urile nu reprezinta "adevarul ultim", dar plasarea in numeroase randuri a albumului intre primele o suta de realizari din prog este un fapt de care se poate tine cont. Desigur, auditia (facuta de o persoana care are idee despre subiect) este aceea care trebuie sa aiba ponderea cea mai mare intr-un act de receptare. Informatia adiacenta (inclusiv critica) poate avea o mare importanta dar niciodata in asemenea masura incat sa rastoarne evidenta.

Unul dintre cele mai interesante puncte de vedere este analizarea unui act artistic in relatie cu moda culturala care functioneaza in paralel. Daca la mijlocul anilor ’60 pop-ul asimila elemente de arta, civilizatie si mentalitate orientala (avand de-a face cu etapa de cea mai mare deschidere), odata cu anii ’70 "electricul" s-a impus definitiv in fata "acusticului", pentru ca putin mai tarziu sunetul de sinteza sa ocupe primul plan al peisajului muzical. "Batalia" a fost castigata de aceia care valorosi fiind au beneficiat din plin de noile facilitati din sfera procesarii de sunet. Gryphon au mers mai mult pe ideea virtuozitatii si subtilitatii, rezultatele lor bazandu-se pe aceste calitati.

Album instrumental (deci mai putin comercial), aparut intr-o perioada in care muzica proasta incepea sa intre in voga, Red Queen To Gryphon Three a avut un succes relativ, fiind reeditat peste ocean in chiar anul aparitiei. Trupele ce au cunoscut aprecierea atat in UK cat si in USA (in acelasi timp) sunt destul de putin numeroase, dar in cazul de fata acest lucru nu a contat decisiv, caci trei ani mai tarziu proiectul a fost abandonat din motive financiare. Este un paradox ca in muzica si nu numai, unii au insucces tocmai valorii ridicate, dar pe lume s-au vazut multe.

In aceeasi perioada Pink Floyd includeau in repertoriul de concert materialul urmatorului lor album Wish You Were Here. Dan Andrei Aldea participa in piesa de teatru a lui Liviu Ciulei, A douasprezecea noapte - Shakespeare, la teatrul Bulandra, unde printre alte momente interesante canta piesa "Om bun". The Lamb Lies Down On Brodway - ultimul Genesis cu Peter Gabriel.

 Opinii?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shop



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina