Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Gryphon

1973 Gryphon
1974 Midnight Mushrumps
1974 Red Queen to Gryphon
1975 Raindance
1977 Treason
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Mihai Plamadeala Raindance (1975)

04 Noiembrie 2002

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Gryphon - Raindance
Dupa marea reusita cu Red Queen To Gryphon Three, reculul era greu de evitat. Raindance este cel mai comercial dintre albumele Gryphon. Are piese foarte bune si piese mai putin inspirate. LP – ul gazduieste singurul moment (pe care il consider) slab din toata cariera formatiei: "Mother Nature’s Sun"(3). Nici despre "Le Chambrioleur Est Dans Le Mouchoir"(4) nu pot spune nimic bun in afara de faptul ca este scurta.

Dar 70% din album ramane excelent. "Fontinental Version"(6) spala toate "pacatele" citate mai sus. "Wallbanger"(7) si "Don’t Say Go"(8) amintesc de reusitele anterioare, iar in "Heldenleben"(2) – piesa de15 minute, realitatea muzicala intrece orice asteptare. O mentiune importanta: momentele slabe ale unui artist pot fi cu mult peste cele mai fericite ale altuia. Atitudinea critica de fata vizeaza exclusiv relatia dintre intreg si parte. "Down The Dog"(1) si "Omolu"(5), piese "cinstite", poate usor comerciale, sunt in nota deja consacrata.

Dupa trei ani de existenta si patru albume, drumul se arata inchis pentru Gryphon, inainte de o reala consacrare. Nivelul de plafonare atins in dorinta de stabilire a unei legaturi cu un public deja existent (in cazul de fata de progresiv), denota impasul in care se gaseau o suma de muzicieni ai momentului, implicati in lupta pentru supravietuirea proiectelor artistice pe care incercau sa le sustineau.

Aparitia si explozia curentului "disco" in 1974 reflecta o criza pe care o parcurgea tanara cultura de expresie "pop". Acum, cand faptele au devenit istorie, pot fi semnalate doua dintre directiile (divergente) care au dus la depasirea acestei crize si anume cautarea unor noi forme de expresie si negarea societatii de consum, raspunzatoare de ceea ce era considerat a fi degenerarat (miscarea Punk). Cum in cazul din urma nu se propunea o alternativa (viabila) ci doar se declansa un mecanism, sa urmarim ce s-a intamplat in cazurile zis fericite, in care mijloacele de expresie si-au gasit numitorul comun cu "vremurile", fara realizarea unor compromisuri (majore).

In 1975 Mike Oldfield, unul dintre cei care s-au adaptat situatiei, realizeaza albumul Ommadown. Comparat dupa criterii de audienta cu acesta Raindance pare o realizare minora desi termeni de comparatie intre cele doua, exista. Elemente "gotice" si sunetul simfonic-rock sunt un numitor comun dar orientarea difera substantial. Optand pentru o formula interpretativa largita, in care se fac remarcate o multime de instrumente acustice si electrice, Oldfield acorda o importanta mult mai mare ansamblului. Precum in Tubular Bells, partile din Ommadown se sustin, avand in acelasi timp o existenta autonoma.Genesis vor traversa cu bine "perioada neagra", Peter Gabriel reusind sa-si construiasca ulterior o mare cariera solo, Yes au continuat sa aiba sali pline, in timp ce Pink Floyd producand albume mai rar (la doi ani) isi mareau cota de audienta.

Gryphon, au alaturat pe Raindance piese dupa criterii intr-o oarecare masura arbitrare. Cred ca in cazul incercarii unei mai bune formule de intreg (opera rock, poem, …) rezultatul ar fi fost pozitiv. Piesele, luate separat isi au bine definita legea de compozitie, dar in ceea ce priveste albumul constituit, partile tind sa se impuna ca elemente de sine statatoare. Se incearca centralizarea lor prin unitate de sunet, nu la nivel conceptual. Eclectismul rezultat prin coexistenta unor elemente elitiste si a unora mimetice nu a fost cea mai fericita formula gasita. Dar dincolo de "cuvantul" oricarei critici, am intalnit persoane carora Raindance le place, unora chiar cel mai mult dintre LP-urile produse de Gryphon.

Alte albume aparute in 1975: Queen - A Night At The Opera, Steeleye Span - All Around My Hat, Pink Floyd - Wish You Were Here.

 Iti place Raindance?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shop



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina