Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Gryphon

1973 Gryphon
1974 Midnight Mushrumps
1974 Red Queen to Gryphon
1975 Raindance
1977 Treason
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Mihai Plamadeala Treason (1977)

01 Mai 2003

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Gryphon - Treason
Din punctul de vedere al experientei acumulate, Treason reprezinta momentul stabilizarii pe genul si maniera care pareau a fi obiectul cautarilor artistice ale Gryphon-ului, inca de la inceput. Ca paradox, aceasta etapa ultima a existentei trupei este si cea mai putin originala. Desi drumul urmat a fost unul particular, punctul terminus este un moment de convergenta cu sunetul practicat de Yes. Piesele "Spring Song"(1), "Round And Round"(2), "Flash In The Pantry"(3), "Falero Lady"(4), "Snakes And Ladders"(5), "Fall Of The Leaf"(6), "Major Disaster"(7) care alcatuesc albumul sunt in nota celor de pe Midnight Mushrumps aducand in mai mica masura si cu cele din Red Queen To Gryphon Three. Tendinta de extindere a compartimentului "electric" diminueaza individualitatea compozitiilor care in lipsa unor solutii revolutionare "platesc" tribut prin aplatizarea relativa a pieselor rezultate.

Dupa cum se poate constata in urma a numeroase exemple, incepand cu anii ’70, ideea "acustica" a pierdut constant teren in fata sunetului "modern" si graficul este descendent pana la aparitia la inceputul anilor ’90 a curentului Unplugged. In acest interval, numerosi oameni de folk au optat pentru formule electrice, simfonice sau mixte. Cei care nu s-au adaptat si-au diminuat considerabil cota de audienta. Un exemplu apropiat de subiectul nostru ar fi cel al formatiei Amazing Blondel, nejustificat de putin cunoscuta in raport cu valoarea sa. Dar "revolutia tehnica" in materie de sunet nu este singurul motiv al schimbarilor majore care s-au produs. Ne apropiem de anii ’80 cand punk-ul incepe sa-si intre in drepturi. Roger Waters marturisea intr-un interviu ca Animals, album la care el a avut o contributie majora, a fost gandit in relatie cu miscarea de protest. Numeroase trupe ale anilor’60 – ’70 au parasit scena in acea perioada. Cea mai ciudata intamplare este aparitia Dire Straits care au "mers" impotriva curentului, reusind sa se impuna si sa aiba succes.

Gryphon a fost una dintre formatiile care si-au incetat activitatea. O asemenea muzica nu mai avea cautare. Lumea (publicul) era mult mai dispusa sa "consume" ori sa protesteze fata de idea de consum decat sa asculte muzica fara mesaj conjunctural. Analizand in perspectiva ceea ce a realizat, muzical vorbind, formatia Gryphon, remarc o serie de particularitati care o fac unica. La nivel de sunet, echilibrul stabil intre electric si acustic este cheia problemei. Niciunul dintre compartimente nu se impune definitiv in fata celuilalt. Anumite pasaje ne infatisaza o formatie de tip Yes, care mizeaza pe mijloace "de sinteza", in altele sunetul rece conduce cu gandul spre cele mai bune momente de medieval folk-rock. Compozitiile au calitatea de a nu fi expozitionale. O tratare a lor ca pretext pentru numere de virtuozitate sau simpla declamare a unor teme de inspiratie veche ar fi trimis muzica intr-o alta directie. De exemplu Dead Can Dance, aparuta ulterior, este una dintre trupele care mizeaza in mod major pe idei muzicale medieval-exotice si pe performanta instrumentelor moderne, plasandu-se puternic in zona ambientalului.

Treason este bun (constat redresarea dupa momentul Raindance), dar totusi trebuie sa ne luam ramas bun de la Brian Gulland (recorder,wind), Richard Harvey (wind, hrns), Graeme Taylor (guitar), David Oberle (perc.), Malcom Bennett (flute), Bob Foster (guitar), Alex Baird (drm.), John Darie (bass), Philip Nestor (bass), Peter Aivey (v).

Cateva albume aparute prin ’77: Joni Mitchell - Don Juan’s Reckless Daughter, Cat Stevens - Izitso. Undeva in est Phoenix scotea Cantofabule si Sfinx - Zalmoxe.

 Poti gasi un epitaf?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shop



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina