Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Joni Mitchell

1968 Joni Mitchell I
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Mihai Plamadeala Joni Mitchell I (1968)

01 Iulie 2002

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Joni Mitchell - Joni Mitchell I
Prima fata a LP-ului se intituleaza "I Came To The City", iar cea de-a doua "Out of The City And Down To The Seaside". Toate piesele, zece la numar, sunt compozitii originale. Prin acest prim pas discografic Joni Mitchell se face cunoscuta intregii lumi muzicale drept una dintre cele mai talentate si pline de har artiste. In cariera sa de peste treizeci de ani si-a pus inconfundabila amprenta asupra folk-ului, ale carui limite le-a extins pana in "puncte" greu de imaginat anterior.

Nascuta in 1943 in McLeod, provincia Alberta, Canada, J M are drept prima pasiune pictura. In acest sens se inscrie la Alberta College of Art, in Calgary, unde invata sa cante la ukulele. Prinzand un contract intr-un club de folk din localitate isi incepe activitatea muzicala cantand balade traditionale, iar curand isi incearca forta de creatie in propriile ei compozitii. Alegerea sa pentru domeniul muzical nu o va face sa renunte la artele vizuale, acest lucru permitandu-i sa-si realizeze copertile albumelor in spiritul dorit. Tinand in mana un album al sau avem posibilitatea de a "prinde" lungimea de unda a muzicii, intotdeauna bazata pe idei bine definite. Comparata la inceputul carierei cu Judy Collins, urmeaza un drum paralel, care o va face sa fie pe deplin recunoscuta pentru originalitate si profunzime. Aceste calitati nu o vor impiedica insa sa preia si sa adapteze piese ale altor creatori, ceea ce este un punct castigat pentru toata lumea.

Una dintre temele constant tratate de Joni Mitchell este amintirea prieteniei si iubirii. Pe primul sau album piesa "I Had A King" dezvolta ideea ca intalnirea cu o persoana in anumite conditii se poate ridica deasupra propriei banalitati, iar acest lucru se constata doar retroactiv. "Michael From the Mountains" este un fel de "Suzanne" a lui Leonard Cohen, (cu care a si fost comparata, cu mentiunea ca este mai directa decat conationalul sau). Interpretul joaca rolul de ghid care arata ca lumea, cu toate ororile ei, poate fi frumoasa si interesanta (dar asta depinde de privitor). "Nathan La Franeer" este o piesa ciudata despre o crima (a carei victima este un taximetrist) vazuta prin chiar prin prisma criminalului aflat intr-o stare de delir. Nu subiectul este important in sine, ci modul in care se realizeaza acest tot constituit din text, muzica, interpretare. In "Pirate Of Penance" Joni M. a imprimat vocea pe doua track-uri pentru a mari efectul emotional. Piesa mea preferata este "Cactus Tree", ultima de pe album, ceea ce reprezinta de fiecare data o invitatie de a-l reasculta

In cazul a numerosi muzicieni exista acea perioada artistica numita "early years". La Joni Mitchell nu este valabila o astfel de clasificare deoarece avem de-a face inca de la primul album cu o artista pe deplin formata. Din punctul de vedere al maturitatii interpretative si ideatice, inca din primele "momente" discografice J M se prezinta impecabil. Si din fericire nu s-a plafonat pe nivel, ci si-a indreptat cautarile spre alte orizonturi. Mai tarziu o vom reintalni pe taramul jazzului, in companii selecte, unde spre deosebire de Judy Collins (de exemplu) a inteles pe deplin in ce este cazul "sa se bage" pastrandu-si stilul si legatura cu folk-ul.

 Tu ce parere ai?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shopInapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina