Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Iron Maiden

1980 Iron Maiden
1981 Killers
1982 Number of the Beast
1983 Piece of Mind
1984 Powerslave
1986 Somewhere in Time
1988 Seventh Son of a Seventh Son
1990 No Prayer for the Dying
1992 Fear of the Dark
1995 The X Factor
1998 Virtual XI
2000 Brave New World
2003 Dance of Death
inapoi la metal, punk si subgenuri

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Progresiv & Experimental


Metal, Punk si subgenuri

Alice in Chains
Amorphis
Anathema
Annihilator
Astrosoniq
Avantasia
Billy Idol
Black Stone Cherry
Blind Guardian
Brides of Destruction
Cacophony
Cannibal Corpse
Carcass
Cradle of Filth
Dead Kennedys
Death
Def Leppard
Dimmu Borgir
Dinosaur Jr.
Dog Eat Dog
Down
Dream Theater
Edguy
Europe
Evanescence
Evereve
Faith No More
Green Day
Guns n'roses
H.I.M.
Helloween
Iced Earth
Iron Maiden
Judas Priest
Katatonia
King Diamond
Korn
Lacrimosa
Linkin Park
Made out of Babies
Manowar
Marilyn Manson
Masterplan
Mayhem
Megadeth
Melvins
Meshuggah
Metallica
Moonspell
Mother Love Bone
Motorhead
My Dying Bride
Napalm Death
Nightingale
Nirvana
Obituary
Overkill
Ozzy Osbourne
Pantera
Paradise Lost
Pearl Jam
Pungent Stench
Queens of the Stone Age
Rammstein
Rhapsody
Screaming Trees
Sepultura
Sex Pistols
Six Feet Under
Slayer
Smashing Pumpkins
Sodom
Sonic Youth
Stuck Mojo
Suffocation
Suicidal Tendencies
Sunn 0)))
Symphony X
System of a Down
Tang Chao (China)
Temple of the Dog
The Kovenant
The Meads of Asphodel
Therion
Tiamat
Transplants
Troll
Type O Negative
Ufomammut
Velvet Revolver
Venom
Virgin Black
Winds
Ioan Cora Brave New World (2000)

16 Decembrie 2002

de Ioan Cora

Iron Maiden - Brave New World
Anul 2000. Anul 2000. Hmm…Nici eu nu mai sunt ce am fost (daca am fost vreodata ceva). Si Maiden a imbatranit…

Toata lumea sustine ca scena metalica e in puternica revenire… E greu de crezut ca aceasta SCENA va reinvia cu trupe ce au cunoscut gloria cand toti membrii aveau in jur de 20 de ani. Trupe ca Iron Maiden, Judas Priest, Motorhead, Running Wild (sic!) pot fi comparate cu gladiatorii de pe arenele romane… Dar ma intreb eu… a auzit cineva de "batranii gladiatori"???? Nu cred. Adevaratii gladiatori au murit in plina glorie si nici nu le trecea prin cap sa lupte in fata unor spectatori ce ar fi putut sa le fie proprii copii.

Dar uite ca viata e plina de surprize. Batranii gladiatori "lupta" in continuare si se numesc Iron Maiden. "Brave New World" (ce ironie) este albumul pasarii Phoenix.
Dar aici nu e vorba de pasarea renascuta din propria cenusa ci tocmai invers. Reintoarcerea lui Dickinson si Smith a satisfacut pe deplin fanii Maiden, insa, o privire mai adanca asupra acestei productii imi creeaza o senzatie de perplexitate. Cred ca este pentru prima oara cand pot spune ca nici una dintre piese nu este o catastrofa, dar, in acelasi timp nici una nu este un masterpiece. Am de multe ori senzatia ca ascult un Maiden vechi masterizat. Adevarul e ca tehnica si-a spus cuvantul: Totul suna super..

O conditie sine qua non a unei opere de arta este sa contina pasiune. Modul in care am spus acest lucru ma duce la gandul unei axiome… adica un lucru cert ce nu poate fi demonstrat (scuze pentru truism). Pasiunea nu poate produce decat ura sau dragoste. Din nefericire (sau fericire pentru unii) "Brave New World" se afla pe acea linie subtire dintre dragoste si ura (The thin line between love and hate).

Intentia mea nu e sa demolez sau sa slavesc acest album. Doar vreau sa spun ca e limpede ca ii lipseste ceva ….CEVA =PASIUNE????

Sunt doua piese ce tin neaparat sa le remarc:
1. "Nomad" -piesa heavy adevarata fara compromisuri ce ma face sa cred ca asist la "lupte de gladiatori"
2. "The Thin Line Between love&hate" - conceptul este oarecum apropiat de "filozofia" mea de viata. Aceea ca intre 2 persoane nu poate exista decat dragoste sau ura. Acea linie subtire despre care vorbeste Bruce este un concept ce nu vreau sa-l experimentez.

Offff…am ajuns si la final. Tocmai incepusem sa ma adaptez perfect cu muzica Maiden. "Offf-ul" vine de la ideea ca trupa nu a reusit pana acum sa creeze acel album care sa ma darame …sa ma loveasca rau… rau. Perspectivele nu sunt prea vesele. E posibil sa ma insel…

Ma intreb daca peste 100 de ani vor mai exista oameni care sa spuna: Ai auzit de Iron Maiden? Exista doar doua raspunsuri:
A. WOW…adevarati!!!!!!!
B. The thin line between love and hate
C. Aici ar fi trebuit sa spun URA…dar m-am razgandit URA este de fapt DRAGOSTE


 Ce parere ai?
 


01 Ianuarie 2003

Recomandare online-shop


01 Iulie 2003

Dan Iosubescu

Am dat din greseala de "parerile" tale pe net despre "Iron Maiden" si fiind un tip de 38 ani harsait inca din '78 cu "Deep Purple" trecand prin Heavy Metal/ Speed Metal/ Trash si terminand cu Death-ul nu pot sa nu fiu critic la asa niste elucubratii cu iz aproape semidoct si in parerea mea inverse fata de realitatea pe care tu nu o vezi (asta imi explica si de ce tinerii care au urmat dupa generatia mea au "evoluat" pana in ziua de astazi cand, asa cum si tu spuneai pe undeva, asculta manele pe munte). Fara sa te superi pe mine accepta si tu o atare critica de la un om care are in casa (si a ascultat) ~1200 de albume din aceste zone + a avut si o emisiune la radio in domeniu.

Dupa gandire nu cred ca ai mai mult de ~30 ani, de ce spun toate astea, pentru ca generatiile ce au urmat dupa cea din care fac parte eu nu au mai avut ocazia sa simta albumele de inceput a lui "Maiden" pe viu asa cum am avut noi "bafta" si de aici distorsiunile in simtirile tale despre albumele "Maiden". Nu am prea mult timp cu "critica" (vad ca tu ai! La cat de mult te-ai straduit) de aceea iti voi da o lista la care tu va trebui sa te gandesti mult si sa revii in realitate (in privinta lui Maiden). Lista asta este in ordine descrescatoare a calitatii muzicale "IRON MAIDEN" :
1.The Number Of The Beast
2.Powerslave
3.Piece Of Mind
4.Iron Maiden
5.Killers
Dupa perioada asta 'Maiden a murit putin
6.Seventh Son Of The Seventh Son
7.Somewhere In Tome
Dupa aceste albume practic 'Maiden a fost altceva si nu mai conteaza decat cu: 8.Brave New World. Sa spui ca: "Albumul "Seventh Son of a Seventh Son" reprezinta (din punctul meu de vedere) limita perfectiunii la care a ajuns Maiden"este o totala eroare la un album in care isi au loc sintetizatoare la o formatie de pur Heavy Metal si care este din punct de vedere al calitatii audio si chiar de compozitie sub de ex. "Piece Of Mind".


Think Again !!!!

Citesc (recunosc ca in prima faza nu ti-am citit toate "parerile") si ma crucesc la tampeniile ce le debitezi (vezi ca te mai crede cineva - talentule!). Sa spui ca Dickinson suna oribil in "Rime of the Ancient Mariner" este chiar o tampenie, auzi tu nu cumva esti o gagica plina de nostalgii in travesti? Mosule (sau 'moaso') in "Rime of the Ancient Mariner" gasesti cea mai complexa contributie a unui vocalist in vreo formatie de Heavy Metal pe care ai ascultat-o, nimeni nu cred ca este in stare sa-l egaleze pe Bruce in transmiterea atator versuri intr-un asa timp-calitate vocala si acord cu restul trupei. Tie iti plac sintetizatoarele si asta nu caracterizeaza LEGENDA 'Iron Maiden' decat in foarte putina masura. Sunt nevoit sa te citez: "Acum cativa ani aparuse un "fenomen" foarte ciudat. Se intampla sa trec pin pietele Bucurestiului si sa vad tot felul de "aprozaristi" cu tricouri cu Judas, Maiden, etc. Nu m-am putut abtine si l-am intebat pe un "nene" (ce avea un tricou Maiden) daca a ascultat vreodata o piesa Iron Maiden. M-a privit ca pe un "putoi" si, in fata mormanului de ceapa si ridichi, mi-a spus: Alexander the Great. Am simtit un glont in crestetul capului". Adica ce vrei tu sa spui ca e ceva aiurea sa placa 'Maiden chiar si unui aprozarist?, ce te face pe tine sa fii asa de elitist si la urma urmei lui ii placea exact piesa din albumul care si tie iti place deci esti cam la acelasi nivel cu el mosule (te contrazici).

Nu cred ca ai sa intelegi ceva din ce-ti spun dar raman la parerea ca "pussy" ca tine au stricat de fapt modul de a intelege muzica adevarata si in spatele unor vorbe goale elaborate "literar-poetic" nu sta decat un ins care isi are contributia sa [e drept minima] la declinul metalului. Ce-oi fi gandind tu despre METALLICA/SLAYER/MORBID ANGEL?? Spun asta nu ca fan Maiden ci ca unui tip [stupefiat de asemenea tampenii] care a ascultat aceasta trupa si care intr-o anumita perioada i-a marcat oarecum perceptia despre muzica.

Don't think again!!


Eu nu vreau sa fac polemica dar trebuia sa reactionez, eram dator fata de mine si fostii mei amici [cu care dupa ce faceam rost (cu greu) de fiecare din albumele 'Maiden (sa stii ca altfel percepi o formatie daca-i asculti albumul dupa 1 luna de la aparitie) ascultam infrigurati amarata de caseta pana ce ni se abureau mintile] la o atare apreciere din partea ta despre 'Maiden. Totusi sunt de acord cu faptul ca Heavy-ul a murit demult si nu mai poate invia decat daca noile generatii vor da ceva asemanator si nu prin pseudo-copiere ci prin originalitate, spirit si putere de creatie. Eu m-am vindecat de amaraciunea fiecarui sfarsit al multor trupe de care am fost legat trecand brutal cu un nivel mai sus , poate de aceea am ajuns la un moment dat sa nu-mi mai placa deloc "discomaneala" 'Maiden in comparatie cu brutala "DEICIDE" sau "MORBID ANGEL". Totusi cu varsta (desi la 38 eu ma mai consider inca tanar) devii mai soft si trebuie sa recunosc ca am ascultat cu emotie "Brave New World" , astept urmatorul album 'Maiden care am inteles ca e pe vine.

P.S. Cum naiba mai poate cineva de ex. in varsta de 18 ani in actuala Romanie sa asculte 'Maiden de acum 20 ani pentru mine e o dilema, si poate de aici si perceptia oarecum aiurea a multora despre multe trupe. NU?



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina