Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Mayhem

1986 Pure Fucking Armageddon (demo)
1987 Deathcrush (demo)
1992 Live in Leipzig 26.11.1990
1994 From the Darkest Past (bootleg)
1994 De Mysteriis Dom Sathanas
1994 A Tribute to the Black Emperors (split cu Morbid)
1995 Dawn of the Black Hearts (live bootleg)
1997 Wolf's Lair Abyss
1999 Mediolanum Capta est (live)
2000 A Grand Declaration of War
2001 A tribute to Mayhem - originators of the Northern darkness
2004 Chimera
inapoi la prezentare

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Progresiv & Experimental


Metal, Punk si subgenuri

Alice in Chains
Amorphis
Anathema
Annihilator
Astrosoniq
Avantasia
Billy Idol
Black Stone Cherry
Blind Guardian
Brides of Destruction
Cacophony
Cannibal Corpse
Carcass
Cradle of Filth
Dead Kennedys
Death
Def Leppard
Dimmu Borgir
Dinosaur Jr.
Dog Eat Dog
Down
Dream Theater
Edguy
Europe
Evanescence
Evereve
Faith No More
Green Day
Guns n'roses
H.I.M.
Helloween
Iced Earth
Iron Maiden
Judas Priest
Katatonia
King Diamond
Korn
Lacrimosa
Linkin Park
Made out of Babies
Manowar
Marilyn Manson
Masterplan
Mayhem
Megadeth
Melvins
Meshuggah
Metallica
Moonspell
Mother Love Bone
Motorhead
My Dying Bride
Napalm Death
Nightingale
Nirvana
Obituary
Overkill
Ozzy Osbourne
Pantera
Paradise Lost
Pearl Jam
Pungent Stench
Queens of the Stone Age
Rammstein
Rhapsody
Screaming Trees
Sepultura
Sex Pistols
Six Feet Under
Slayer
Smashing Pumpkins
Sodom
Sonic Youth
Stuck Mojo
Suffocation
Suicidal Tendencies
Sunn 0)))
Symphony X
System of a Down
Tang Chao (China)
Temple of the Dog
The Kovenant
The Meads of Asphodel
Therion
Tiamat
Transplants
Troll
Type O Negative
Ufomammut
Velvet Revolver
Venom
Virgin Black
Winds
Horia Diaconescu A Tribute to the Black Emperors (split cu Morbid) (1994)

30 Iunie 2003

de Horia Diaconescu

Mayhem - A Tribute to the Black Emperors (split cu Morbid)
Am scris prezentarea acestui split Mayhem/Morbid si am concluzionat ca e obosita rau! :-) Parca il vad pe amicul meu Adi, cu figura lui revoltata, suparat ca nu ne intersectam suficient la preferinte, care imi spune "Bai, tu asculti toate mizeriile!" :-). Acum mi-ar spune... "Bai tu scrii niste mizerii despre alte mizerii!". Nu mai rescriu nimic acum, asa ca... iata cum arata o "mizerie"! (...)

Inspiratul opus extrem De mysteriis dom sathanas a fost o lovitura destul de puternica pentru cei ce asteptau un prim album Mayhem tras in garaj, dintr-o singura incercare, cat mai prost. Cei care n-au rezistat socului au preferat o regresie in trecut. Era de asteptat ca celor doi lideri Mayhem aflati in mormant - Dead si Euronymous - sa li se ofere un material tribut bootleg (nu se putea altfel :-), editat semilegal. Conceptele de "tribut", "imperial" sau "cultic" (ca si cele de "bestie", "hoarda" sau "dominare") au, de altfel, o importanta deosebita in lumea black metalului primar - cucerita, stapanita si ierarhizanta prin violenta.

Relativ scurt (37 min), albumul este mai putin o colectie creativ-istoric alcatuita si mai mult un fetis al unor fani obsedati, depus pe altarul pagan si murdar al Mayhem. Primele patru piese reprezinta demoul Morbid December moon, din 1987 (trupa suedeza de la care a venit Dead) – material de colectie rar, doua piese sunt inregistrari de la repetitii in formula Dead (voce), Euronymous (chitara), Necrobutcher (bas) si Hellhammer (baterie), iar Funeral fog este copiata de pe Live in Leipzig. Apare si o piesa ce nu isi gaseste locul decat din perspectiva subiectiva de mai sus - Necrolust - varianta de pe demoul Deathcrush, fara Dead. Ideea de a compila piese cu cei doi este interesanta dintr-o perspectiva retrospectiva, pentru ca lui Dead si Euronymous li se datoreaza impactul Mayhem. Daca Dead a venit cu o viziune, sa-i zicem "artistica" (versuri, atmosfera), Euronymous a militat pentru fanatism si reductionism (obsesivele riffuri de pe De mysteriis…), preocupat fiind de importanta “true black metal” cam in acelasi mod in care ManOwaR luptau pe propriul front.

Aparitia lui Dead pe 7 din 8 piese ofera o identitate particulara albumului, dominat de prezenta sa, constituindu-se in singurul material compact de "studio" cu el la voce. Nu multi stiu ca Dead suferea de schizofrenie, detaliu ce nu poate fi ignorat ascultand piesele primei sale trupe, una din putinele formatii de thrash teatral. Interpretarea se schimba pe parcursul pieselor, pornind de la un intro malitios, schimband rasteli, agonie, pana la voci in genul lui King Diamond, cantand o melodie de copii. E aproape imposibil sa nu-l acompaniezi pe Dead cu acel cretin "la, la, la" din Disgusting semla! Morbid suna mai coerent decat alte trupe de gen ale perioadei (Bathory, Mayhem sau Dark Throne) cu piesele compuse taios in vechea maniera germana (Sodom, Destruction, Kreator) – Winds of funeral, de exemplu, fiind o buna mostra de euro-thrash. Nimic original cu exceptia vocii, in mare parte depresiva si introvertita, cautand parca sa evite modelele thrashului. De altfel, nemultumit de Morbid, Dead avea sa paraseasca grupul motivand prin orientarea prea “comuna” si “comerciala”!  

Cea mai interesanta piesa de pe demoul Morbid este From the dark, care da puternic impresia ca asculti Mayhem cu Attila, iar soloul aminteste de cel din Freezing moon. Nu intamplator, poate, singura comparatie valabila pentru a descrie ce se intampla pe December moon poate fi facuta cu mai putin cunoscutul demo al maghiarilor de la Tormentor Anno domini (1988), care aveau sa-l dea trupei Mayhem pe Attila Csihar. Acelasi thrash fantomatic, orientat catre fantasme morbide (ascultati de exemplu Tormentor - Trance, Beyond sau Anno domine). Similaritatea dintre December moon / Anno domini ma face sa intuiesc ca venirea Attila a fost dictata de Euronymous, nu din ratiuni de imagine (un vocal venind din undergroundul unei foste tari comuniste), ci pentru faptul ca Attila era printre putinii care puteau “canta” in aceeasi maniera ca Dead.

Ascultand Freezing moon in varianta de fata, pot sa imi imaginez o intreaga istorie Immortal in fata ochilor si speculez ca Abbath & Co. au avut printre modele muzicale-conceptuale aceasta piesa. De multe ori m-am intrebat ce anume face ca Mayhem sa sune diferit de restul trupelor extreme – racoarea, atonalitatea, anarhia, starea generala de decadere?! Succesiunea Morbid (o trupa tributara influentelor vremii) si Mayhem (la timpul acestor repetitii isi cristalizasera ceva din identitate) pune in evidenta sunetul sterp si rece inconfundabil al ultimilor.

Euronymous
este cel care s-a ocupat de lansarea si promovarea trupei, de propria casa de discuri, de organizarea primei grupari black metal si de fanatizarea scenei soldata cu crime si incendii. Notoriu in underground pentru declaratiile puerile-radicale si atitudinea stalinista (la repetitii Mayhem aveau un steag nazist :-) este surprinzator cat de influent a fost acest individ arogant si delirant. Iata cateva fragmente dintr-un interviu pe care l-a acordat unui fanzin suedez in 1992, proaspat iesit din inchisoare pentru atac cu arma alba:

"Death to all "death" metal bands with jogging suits and socially aware lyrics, they have god damn nothing to do with death metal. We call bands like Therion and Affliced "life metal" because they are not worshippers of death, but of life. As far as Therion in concerned, which is the worst of all Swedish bands, we have a message for them. If they dare come to Norway to play their "life metal" we will kill them. All of Norways black metal populace with be there with knifes. Knives that cut deep! De mysteriis dom sathanas will be evil! Don't buy it!"

There are not many who deserve to be on a Mayhem cd, but Attila is one of them. There are thousands of bands who copy Entombed, Grave, Carnage, Dismember but we would never have a vocalist like that in Mayhem. It would be as if Venom had Michael Jackson on vocals! DIE!"

"We are no god damn humanitarian band (NN: despre trimiterea unor parti din craniul lui Dead fanilor). When we say we are death metal it means we worship death. There is nothing that is too raw, disgusting or sick. People who don't understand can go to hell!"

"People say we are sick (NN: cu referire la Mayhem si stalinism), but we don't care. We hate all those "Peace, love and democracy" ideas. We support War, Sodomy and Dicatorship. We support all suppressive states like old Albania, Iran, Kampuchea under Khmer Rouge and such. People who suffer and die!” :-)


 Tu ce tribut ai aduce vechiului Mayhem?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina