Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Pink Floyd

1967 The Piper at the Gates of Dawn
1968 A Saucerful of Secrets
1968 Ummagumma
1969 More
1970 Atom Heart Mother
1971 Meddle
1972 Obscured By Clouds
1973 The Dark Side of the Moon
1975 Wish You Were Here
1977 Animals
inapoi la progresiv & experimental

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Metal, Punk si subgenuri


Progresiv & Experimental

Aera
Affinity
After Crying (Hu)
Ahora Mazda
Albatros
Amazing Band
Amon Duul
Amon Duul II
Areknames
Ash Ra Tempel
Brian Eno
Can
Caravan
Chrysalide
Cressida
Cryptic Vision
Curved Air

Eloy
Emerson Lake & Palmer
England
Faust
Flamengo (Cz)
Frank Zappa
Fruupp
Fuchsia
Galahad
Genesis
Gentle Giant
Ghostigital
Gracious
Green Milk From The Planet Orange
I Giganti
In Spe (Estonia)
Jade Warrior
Jadis
Jethro Tull
John McLaughlin
Khan
King Crimson
Klaus Schulze
Kluster
Kraftwerk
Laurie Anderson
Magellan
Marillion
Mostly Autumn
Nektar
Nice
Niemen (Pol)
Pekka Pohjola
Peter Gabriel
Pink Floyd
Polytoxicomane Philarmonie
Poor Genetic Material
Popol Vuh
Procol Harum
Quintessence
Renaissance
Richard Wright
Rick Wakeman
Robert Fripp
Robert Wyatt
Roland Kovac New Set
Sebastian Hardie
Stud
Tangerine Dream
Thee Maldoror Kollective
Third Ear Band
Titus Groan
Tomita
Tortoise
Tuxedomoon
UK
Ulver
Van der Graaf Generator
Vangelis
Yes
Yezda Urfa
Zenobia
Ioan Cora The Dark Side of the Moon (1973)

12 Ianuarie 2004

de Ioan Cora

Pink Floyd - The Dark Side of the Moon
Albumul asta a avut norocul sa se bucure de o intensa campanie de marketing. Altfel, ar fi avut acelasi statut ca un Red - King Crimson sau un Nursery Crime - Genesis (doar doua exemple) - albume chintesentiale pentru prog rock dar, care, sunt cunoscute doar in cercurile celor interesati de muzica. E clar ca nu doar atat a fost suficient. Deja la 30 de ani de la aparitie nu se mai stie exact ce e cu albumul asta. Dar este cert ca toata lumea a auzit de el (lumea care asculta macar un post de radio). Capacitatea de a propune un demers artistic de masa viabil fara a face vreun compromis ce tine de comercial face parte din seria evenimentelor singulare ce au avut loc in istoria culturii. Nu cred ca exista categorie de ascultatori care sa nu fi apreciat acest album. De la thrasheri la discomani, de la blackeri la raperi, de la clasici la prog-eri toata lumea a cazut de acord ca Dark side of the moon e un album excelent. Bine ..bine! Exista oameni care spun ca Dark.. este cel mai bun album din istoria muzicii. Dar deobicei fanatismul asta se manifesta la persoanele ce se afla la inceputul calatoriei in istoria rock-ului. Si pana la urma e chiar bine sa se intample asa... Cand ai auzit ultima oara o asemenea afirmatie? Vorbeam cu un prieten care imi spunea ca, pana la urma, normal ar fi ca fiecare persoana sa aiba Red-ul ei (referire la albumul King Crimson pe care-l asez ca numarul 1 in orice top de muzica). Reformulez si spun ca fiecare persoana are sau ar trebui sa aiba Dark-ul ei. sau "Any colour you like". Si de ce nu se intampla asa?

Nu voi vorbi despre vreo piesa de pe acest album. Dar voi incerca sa fac o analogie oarecum fortata dar destul de sugestiva. M-am gandit de multe ori ca audierea acestui album seamana cu o lectura a lui Platon. Fiecare cititor va intelege ce poate in functie de capacitatea intelectuala sau de deschiderea spre nou. Platon poate fi citit ca o poveste cu pilde frumoase sau ca o carte de filozofie ce ascunde la fiecare pas diferite intelesuri ascunse. Asa e si cu Dark side-ul. Poate fi ascultat ca un mediu ambiental sau poate fi CITIT. Poate fi descoperit. Nimic nu este intamplator. Fiecare nota muzicala construieste sau darama ceva. O auditie constienta seamana cu o spalare de creieri. Parca despre asta vorbeste Waters in versurile albumului: despre nebunie. 

Coperta albumului confirma ideea anterioara. Spargerea luminii ofera fiecaruia dintre noi ceea ce ne place. Acum trebuie sa ne gandim cum ascultam acest album. De la stanga spre dreapta (lumina - spectru) sau de la dreapta spre stanga (spectru - lumina)?

Cu cateva luni in urma stateam la birou - lucram ceva - si ascultam cu o placere vizibila Dark side of the moon. La un moment dat un coleg  ma vede si imi spune: ' Cora! Ma uit la tine si ascult. Parca ai fi in ultimul vagon al unui tren si ai flutura o batista cu o lacrima strivita intre pleoape.' 'Si cui i-as flutura batista?' intreb eu... 'Cui? Tineretii tale....'

 Ai intinerit pe Dark side of the moon?
 


01 Octombrie 2004

Recomandare online-shop


02 Octombrie 2004

Ovidiu Crisan (ovidiu_crisan @cluj.astral.ro)

In sertarul biroului meu printre alte mici unelte uzuale se afla si o lupa. O lupa pentru filatelisti pe care o folosesc de ani buni cand e nevoie sa vad detalii minuscule a unor documente. Ca orice lupa ea mareste dar in acelasi timp "alunga "spre extremitati, marginalizeaza, orice vecinatate a obiectului atentiei mele.
 
In 1974 am smuls parintilor bani pentru primul meu casetofon. Imediat dupa aceea maruntisul de buzunar era tezaurizat cu grija ca sa-mi cumpar muzica... si tigari. Prima caseta comandata unui amic si platita in avans, trebuia sa aiba pe ea Suzi Quatro. Platisem in avans o suma indecenta pentru asta dar am fost pacalit evident, omul nici n-avea ce cerusem eu si mi-a dat sa-mi inchida gura o caseta uzata pe care pe prima fata era Led Zeppelin iar de a doua Pink Floyd-The dark side of the moon. Eram suparat, isi batuse evident joc de mine. Peste o saptamana insa uitasem nu numai de Suzi Quatro ci si de toata muzica de felul acela. Descoperisem o alta muzica. Despre LZ nu vreau sa vorbesc acum,pentru mine ei au devenit aproape o religie.
 
Peste putina vreme ascultasem tot ce au scos inainte Pink Floyd. Am ascultat si tot ce au scos dupa. Dar in focarul lupei mele a ramas The dark side... si Wish you were here. Albumele lor anterioare ca si cele de dupa mi-au placut in grade diferite dar in mintea mea pareau doar facute sa le incadreze pe acesta doua. Lupa mea le marginaliza spre extremitati pentru ca doar cele doua minunatii erau in stare sa-mi produca o anume emotie pe care o simt la fel si azi cand le ascult.

Imi aduc aminte foarte bine ce se-ntampla la spartul chefurilor noastre de adolescenti.Dupa o noapte de dans pe muzica disco si blues-uri febrile dansate cu veioza ascunsa dupa fotoliu, ascultam The dark side... Obositi, ghemuiti prin unghere, pe covor, pe colturi de pat, intr-o tacere absoluta eram infasurati de muzica asta care parca ne ducea intr-o alta lume... Si totusi emotia de care pomeneam nu este pentru mine o fluturare de batista catre adolescenta... The dark side... era prea densa/maturizanta pentru asta. Uite, imi vine acum in minte titlul unei piese a fetelor de la Catena : Copii carunti. Cam asa ne simteam cand ieseam de la chef sa zgriburim in statii de autobuz, nedormiti, cocliti de bauturi lichioroase, hipnotizati de Pink Floyd si parca mirati ca orasul e totusi la locul lui.



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina