Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Mayhem

1986 Pure Fucking Armageddon (demo)
1987 Deathcrush (demo)
1992 Live in Leipzig 26.11.1990
1994 From the Darkest Past (bootleg)
1994 De Mysteriis Dom Sathanas
1994 A Tribute to the Black Emperors (split cu Morbid)
1995 Dawn of the Black Hearts (live bootleg)
1997 Wolf's Lair Abyss
1999 Mediolanum Capta est (live)
2000 A Grand Declaration of War
2001 A tribute to Mayhem - originators of the Northern darkness
2004 Chimera
inapoi la prezentare

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Progresiv & Experimental


Metal, Punk si subgenuri

Alice in Chains
Amorphis
Anathema
Annihilator
Astrosoniq
Avantasia
Billy Idol
Black Stone Cherry
Blind Guardian
Brides of Destruction
Cacophony
Cannibal Corpse
Carcass
Cradle of Filth
Dead Kennedys
Death
Def Leppard
Dimmu Borgir
Dinosaur Jr.
Dog Eat Dog
Down
Dream Theater
Edguy
Europe
Evanescence
Evereve
Faith No More
Green Day
Guns n'roses
H.I.M.
Helloween
Iced Earth
Iron Maiden
Judas Priest
Katatonia
King Diamond
Korn
Lacrimosa
Linkin Park
Made out of Babies
Manowar
Marilyn Manson
Masterplan
Mayhem
Megadeth
Melvins
Meshuggah
Metallica
Moonspell
Mother Love Bone
Motorhead
My Dying Bride
Napalm Death
Nightingale
Nirvana
Obituary
Overkill
Ozzy Osbourne
Pantera
Paradise Lost
Pearl Jam
Pungent Stench
Queens of the Stone Age
Rammstein
Rhapsody
Screaming Trees
Sepultura
Sex Pistols
Six Feet Under
Slayer
Smashing Pumpkins
Sodom
Sonic Youth
Stuck Mojo
Suffocation
Suicidal Tendencies
Sunn 0)))
Symphony X
System of a Down
Tang Chao (China)
Temple of the Dog
The Kovenant
The Meads of Asphodel
Therion
Tiamat
Transplants
Troll
Type O Negative
Ufomammut
Velvet Revolver
Venom
Virgin Black
Winds
Horia Diaconescu A Grand Declaration of War (2000)

30 Iulie 2002

de Horia Diaconescu

Mayhem - A Grand Declaration of War
Poate ca unii si-au imaginat ca Metallica vor canta piese grunge, dar in mod sigur nimeni nu si-a putut inchipui ca Mayhem vor avea o compozitie drum'n'bass si experimente electro sau de metal progresiv. In 2000 am asteptat A grand declaration of war cu aceeasi intensitate cu care astept un album Running Wild sau Annihilator. Daca la aceste trupe favorite stiu de fiecare data la ce sa ma astept, la Mayhem nu puteam anticipa succesorul remarcabilului Wolf's lair abyss, pentru ca fiecare album a fost diferit si imprevizibilitatea a fost o constanta in evolutia trupei. Anuntat drept o continuare conceptuala a precedentului material, continand partile II si III ale declaratiei de razboi impotriva stirpei umane - prizoniera a propriilor halucinatii, A grand declaration of war vine ca o lovitura data inclusiv scenei black metal.... "parentala" si sustinatoare de baza pentru Mayhem. Asta conform unei conceptii primare pe care Mayhem nu s-au sfiit sa o afiseze de ani de zile.... Daca e razboi, e razboi cu toti!.... Cand am ascultat acest album pentru prima oara, oricat de deschis la nou as fi fost, imi amintesc ca intaia reactie a fost "Ce p..a mea fac astia aici!?". Nu mi-as fi putut imagina un asemenea album venind de la Mayhem, cunoscand istoria trupei si actiunile extreme ale membrilor.

Fara a se imbarca spre o destinatie incerta sau "comerciala" (din contra, as spune ca Mayhem raman fideli mentalitatii cu care s-au impus, presupunand ca le-ar pasa de aceasta chestiune), A grand declaration of war e un album versatil, cu influente din sfera progresiva, electronica si heavy metal, ce necesita ore bune de auditie. De ce spun ca Mayhem raman fideli acelorasi conceptii si prin acest album, hulit de multi, in special de segmentul cel mai dedicat al black metalului. Dincolo de tematica explicita a revolutiei apocaliptice, cred ca mesajul principal al acestui album ramane AROGANTA si SFIDAREA - singurii prieteni adevarati ai trupei de-a lungul timpului... Vorbeam mai sus de atitudinea de "nepasare" fata de asa-numitul "black-metal adevarat", pe care Mayhem nu ezita sa o pronunte prin acest album, dupa un foarte agresiv Wolf's lair abyss, de-a dreptul incomparabil mai brutal decat ceea ce faceau altii. Este sugestiv, cred eu, faptul ca singura compozitie black metal de aici este cea mai scurta si simpla in acelasi timp, cu un titlu semnificativ.... A time to die. Este mesajul patricid al trupei Mayhem referitor la evadarea din ceea ce s-ar putea numi "conformismul nonconformismului". In mai putin de doua minute, black metalul este "rezolvat"!

Celelalte piese capteaza interesul prin maniera de fuziune stilistica in care sunt realizate si in special prin executia progresiva a bateristului acrobat Hellhammer, pus mult in evidenta de mixaje. In the lies where upon you lay, View from Nihil si Crystalized pain in deconstruction sunt compozitiile de exceptie ale albumului, combinatia de melodie, efecte electro, parti speed, mars, voci clare si schimonosite creand un intreg complex sonor. Trebuie mentionate si To daimonion cu un feeling adevarat de (true) heavy metal, si piesa cea mai excentrica, ilustrand tema metamorfozei... A bloodsword and a colder sun -  in intregime electronica si cu versuri deosebite. Maniac nu isi mai arunca versurile tipand... se foloseste aici de tonul unui predicator care vorbeste in fata unei multimi, versurile sunt acum directe si declamante, iar influentele de baza (Machiavelli si obisnuitul Nietzsche sau, mai bine zis, tributarii sai reductionisti de tip Lavey) sunt evidente - atat in mesaj... Not by mercy, by strength we end your pity lives / Not by spirit, by flesh we awaken the beast within cat si in figurile de stil... I came not to send peace, but to lay my sword upon your throats. Versurile sunt, de fapt, banale, ca si titlul albumului (care este pueril), dar analiza lor in sine nu conteaza, ci efectul obtinut datorita interpretarii lui Maniac. Ascultati, spre exemplu, Crystalized pain in deconstruction.... la momentul cand vocalul indeamna fanatic la abandonarea pioseniei - Abandon your pious WAYS, fraza terminata cu un urlet scarbit, moment rarisim de expresiv. As spune ca acolo este chintesenta de Mayhem!

A grand declaration of war, ca orice album al infamului Mayhem, va ramane ingropat in scena black metal si, din pacate, putini melomani ce nu obisnuiesc sa asculte formatii extreme vor avea acces la acesta. Desi, dupa cate cred, acest tip particular de mentalitate artistica aroganta si individualista nu tine numai de black metal. Ascultati, de exemplu, Planet X - proiectul claviaturisului Derek Sherinian, o muzica ce in esenta (si in forma) nu exprima nimic, sau mai bine zis, potentialele idei pe care le-ar exprima stau inghesuite, impinse de sfidarea si aroganta instrumentala a celor trei componenti. Va recomand sa ascultati A grand declaration of war cu atentie, admiratorii muzicii progresiv-experimentale si nonconformiste atat prin mesaj cat si prin sonoritate vor avea in mod sigur ce devora! In prezent sunt tare curios ce ne vor oferi Mayhem in 2003, la 20 de ani (!!!) de la infiintarea trupei!

 Ai si tu o declaratie de facut?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina