Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Seals & Crofts

1972 Summer Breeze
1973 Diamond Girl
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Mihai Plamadeala Summer Breeze (1972)

06 August 2002

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Seals & Crofts - Summer Breeze
Jim Seals ( vocal, chitara, saxofon, vioara) si Dash Crofts ( vocal, mandolina, clape, baterie, chitara), texani de origine din Sidney, respectiv Cisco au fost colegi de liceu si ulterior vecini. Dupa evolutia succesiva la formatiile Champs si Dawnbreakers, au initiat propriul lor proiect; duo-ul ce le poarta numele. Stilul asupra caruia s-au oprit este un folk country rock cu influente etno, deosebit de particular prin eclectism si abordare neconventionala. Muzica Seals & Crofts este intr-adevar baroca, atat la nivel de piese cat si de albume, asimetria, multitudinea ideilor conceptuale, varietatea fiind constante ale creatiei lor.

Muzicienii preferati: Ravi Shankar, Donovan, Mahavishnu. McLaughlin si-a si exprimat public consideratia pentru muzica produsa de cei doi. Biografia lor este pana intr-un punct similara cu cea a multor alti muzicieni din acea vreme . Au calatorit prin Asia in cautarea unor idei pe care sa le adopte, cochetand initial cu hinduismul si oprindu-se ulterior asupra unei secte islamice de provenienta iraniana: bahai. Santana si deja citatul McLaughlin erau practicanti hindu, Cat Stevens a surprins intreaga lume in mijlocul careia evolua trecand la islamism, Chick Corea este adept al scientologiei ca si Jean Luc Ponty; Dizzy Gilespie, Airto Moreira, Flora Purim sunt de asemenea bahai., etc. Dar conceptiile de viata reprezinta un capitol iar muzica altul, chiar daca ea este creata cu plecare de la idei bine determinate conjunctural. Etichetati uneori drept vagabonzi, alteori drept "subversivi" Seals & Crofts sunt dupa Simon & Garfunkel probabil cel mai valoros duo de folk rock.

Albumul al patrulea, Summer Breeze aparut in 1972 ( a carui muzica a fost inregistrata cu un an inainte), este primul lor LP care s-a bucurat de success, deschizand o perioada de maxima creativitate si inspiratie care a durat pana in 1977, timp in care au produs sase albume.

Prima piesa, "Hummingbird" (pasarea colibri) atrage atentia prin acuratetea interpretarii si armoniile vocale. Urmeaza "Funny Little Man" care este o capodopera. Aceasta debuteaza printr-un duet de mandolina si chitara de exceptie, ce atrage atentia asupra calitatii de instrumentisti a protagonistilor. Ca in majoritatea pieselor S &C nota generala se schimba in mai multe randuri, o mare varietate de stiluri si teme gasindu-si locul in succesiunea logica propusa.

Fata a doua a LP-ului gazduieste o piesa asemanatoare ca atmosfera si anume"The Boy Down The Road", care e conceputa pe o structura initiala de balada. "The Boy …" imi aminteste partial de Magna Carta prin abordarea recitativa. Aceast fapt nu este accidental, pe fiecare album gasindu-si loc astfel de momente, ceea ce nu inseamna ca ar fi vorba despre un trafic de idei muzicale dintr-o parte in alta, ci mai degraba de o sursa comuna de inspiratie."Say" este realizata intr-o maniera progresiv-rock, cu accente psihedelice. Linia de bas este cheia reusitei acestei deosebite piese. "Summer Breeze", care da titlul albumului a devenit hit, ceea ce s-a intamplat datorita manierei ceva mai putin complexe, (fata de medie). "Fiddle in The Sky" se inscrie in aceeasi nota. "The Euphrates" este o piesa "Kentucky" , un hillbilly cu accente de jazz (interesanta ca mix). "East Of Ginger Trees"aminteste prin interpretare si atmosfera de Jim Croce, iar prin final de Cat Stevens. Albumul se incheie cu "Yellow Dirt", o piesa country, cu influente de jazz si cu un veritabil solo de rock pe chitara electrica. Este o piesa care la prima vedere ar putea lipsi de pe album, dar care isi are rostul ei.

Una dintre caracteristicile Seals & Crofts este varietatea. 90% din material este acustic. O parte importanta este realizata interpretativ vorbind doar de cei doi (si interpretarea este de nivel inalt), in numeroase alte momente sunt invitati o multime de muzicieni. Stilistic, muzica lor propune trecerea printr-o multime de idei si genuri, unele dintre ele doar vag inrudite. Dar intregul ramane unitar, coerent. Un sunet marca Seals & Crofts si in acelasi timp o calda recomandare.

 Tu ce parere ai?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shop



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina