Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Trees

1970 In the Garden of Jane Delawney
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Mihai Plamadeala In the Garden of Jane Delawney (1970)

18 Ianuarie 2003

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Trees - In the Garden of Jane Delawney

Trees este o trupa britanica de folk-rock alcatuita din Celia Humphris – voce, Barry Clarke - chitara, David Costa – chitara double six electrica, chitara acustica, mandolina, Bias Boshell – bass, voce, pian, double six si Unwin Brown –percutie, voce. Formatiile cu care poate fi pusa in relatie sunt Fairport Convention, Pentangle si intr-o masura ceva mai mica Agincourt, Ithaca, Magna Carta. Vocea Celiei Humphris aminteste de Sandy Denny, Jacqui McShee si in unele momente de Annie Haslam.

Piesele, partial traditionale, partial originale sunt abordate cu mijloace "electrice". Cantand prin cluburi au reusit sa-si faca un nume in cercuri restranse dar nu au cunoscut succesul mare de public, incetandu-si activitatea dupa albumul al doilea, "On The Shore". Formatii deosebit de valoroase au avut probleme la inceputul carierei in acei ani in care totusi accentul se punea mai mult pe calitate decat pe "imagine". Genesis este una dintre trupele care au intampinat dificultati, nereusind sa se impuna decat cu albumul al treilea, "Foxtrot". Publicul a fost sceptic la inceput si cu King Crimson, Van Der Graaf sau Jethro Tull. Acestea din fericire au reusit sa gaseasca formula prin care sa se impuna. Altele cum ar fi " Forest", "The Egg", "Cathedral", "Rare Bird", "Fuzzy Duck", "Gravy Train", "Leaf Hound" au disparut, ca trupe, dupa unul sau doua albume (ca si Trees), desi muzica lor este comparabila cu a celor care s-au impus. Pentru iubitorii de muzica acestea sunt "surprizele" avute dupa descoperirea marilor bulevarde. Personal am ascultat prima data "Trees" pe o compilatie care reunea diverse formatii care trecusera pe la casa de discuri producatoare. Piesa mea preferata este "The Great Silkie", unde farmecul interpretarii este dat de discretia performerilor in relatie cu versurile si linia melodica de baza.

"She Moved Through The Fair", balada traditionala cantata de o multime de interpreti, gaseste prin Trees o varianta care o apropie de muzica progresiva. Excelent instrumentata, piesa ofera pe parcursul a noua minute fundamental ideal pentru vocea nefiresc de sincera a Celiei Humphris. Joan Baez se lansase cu circa zece ani inainte cantand traditionaluri. Dupa albumul al cincilea rastimp in care inclusese in repertoriu si compozitii originale, a avut un moment de recul, mai departe cariera sa fiind a unei artiste care a fost permanent in cautarea unei modalitati de a ramane in atentia publicului. A trecut la un moment dat "pe electric"(ceea ce la acea vreme nu era bine vazut de o parte a fanilor); a avut momente mai "poppy", a cantat in japoneza, germana … , si a interpretat numeroase cover-uri. Ca si Dylan, Paul Simon sau Leonard Cohen, a reusit sa ramana pe prima scena a muzicii folk, dar piesele de inspiratie traditionala nu s-au mai regasit decat ocazional in repertoriul sau. Trees aveau sa mai produca un album dupa care activitatea lor inceta, continuand sa mai existe prin muzica facuta si prin randurile dedicate lor in toate antologiile de gen care se respecta.

 Tu ce parere ai?
 


01 Ianuarie 2006





Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina