Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Ulver

1993 Vargnatt (demo)
1994 Bergtatt
1995 Nattens Madrigal
1995 Kveldssanger
1998 Themes from William Blake's ''The Marriage of Heaven and hell''
1999 Metamorphosis (ep)
2000 Perdition City
2002 Lyckantropen Themes
2002 Teachings in Silence (2 X ep)
2003 1993 - 2003: 1st Decade in the Machines
2003 A Quick Fix of Melancholy (ep)
2003 Svidd Neger
2005 Blood Inside
inapoi la progresiv & experimental

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Metal, Punk si subgenuri


Progresiv & Experimental

Aera
Affinity
After Crying (Hu)
Ahora Mazda
Albatros
Amazing Band
Amon Duul
Amon Duul II
Areknames
Ash Ra Tempel
Brian Eno
Can
Caravan
Chrysalide
Cressida
Cryptic Vision
Curved Air

Eloy
Emerson Lake & Palmer
England
Faust
Flamengo (Cz)
Frank Zappa
Fruupp
Fuchsia
Galahad
Genesis
Gentle Giant
Ghostigital
Gracious
Green Milk From The Planet Orange
I Giganti
In Spe (Estonia)
Jade Warrior
Jadis
Jethro Tull
John McLaughlin
Khan
King Crimson
Klaus Schulze
Kluster
Kraftwerk
Laurie Anderson
Magellan
Marillion
Mostly Autumn
Nektar
Nice
Niemen (Pol)
Pekka Pohjola
Peter Gabriel
Pink Floyd
Polytoxicomane Philarmonie
Poor Genetic Material
Popol Vuh
Procol Harum
Quintessence
Renaissance
Richard Wright
Rick Wakeman
Robert Fripp
Robert Wyatt
Roland Kovac New Set
Sebastian Hardie
Stud
Tangerine Dream
Thee Maldoror Kollective
Third Ear Band
Titus Groan
Tomita
Tortoise
Tuxedomoon
UK
Ulver
Van der Graaf Generator
Vangelis
Yes
Yezda Urfa
Zenobia
Aron Biro Kveldssanger (1995)

26 Septembrie 2003

de Aron Biro

Ulver - Kveldssanger
Avem in Kveldssanger o bijuterie de 34 de minute opusa in toate privintele abordarii de pe Nattens madrigal. Cele doua produse au fost concepute simultan si publicate la case de discuri diferite cam in aceeasi perioada, motiv in plus sa acuz premeditarea productiei Nattens madrigal, caci pe Kveldssanger se aude o muzica neteda precum fundul unui bebelus si un excelent simt melodic. Albumul este o dezvoltare a capitolului 4 din Bergtatt, 12  bucati scurte, in jurul a doua minute, plus o complexa piesa de 7 minute pe final, cu un puternic feeling unplugged si cu puternice rezonante din folkul viking. Partile vocale nu incearca sa spuna povesti ci se incadreaza in stilul murmurat, un amestec de gregorian, a capella si joik. Izolat, Garm incearca abordarea vocala care avea sa il consacre cu Arcturus, un stil declarativ, aproape razboinic, pentru care limba engleza are cuvantul "warcry" iar a noastra nu stiu sa aiba vreunul (traducerea uzuala, "strigat de lupta", are un sens deformat, fiind vorba mai degraba de o lamentatie amenintatoare pe o tonalitate grava...in caz ca nu se intelege, recititi propozitia, chiar are sens).

Coperta nu se abate de la stilul infantil si ma urasc ca am uitat sa verific cine e responsabil cu copertile astea, sa nu ma trezesc ca o fi vorba de vreun genial pictor norvegian si cu asta sa-mi dau cu firma in cap. Pana obtin alte informatii, raman la ideea ca par a fi ilustratiile dintr-o carte de colorat care, din pacate, a fost deja colorata. Legat de logoul Ulver, sunt sigur ca nu e facut de nici un pictor genial, cel mult de soferul trupei. Oricum, nu pricep nimic din aceasta coperta, o fi vreo Huldra surprinsa intr-o curba, pana acum nu s-a gasit nimeni sa ma lamureasca. Cu toate astea, legatura intre atmosfera de soundtrack al unui basm prezenta pe Kveldssanger si artworkul adoptat de Ulver este, de data asta, potrivita. Tot potrivita este si rezonanta muzicii cu spiritualitatea nordica. Albumul Kveldssanger este mult mai apropiat de traditia scandinava decat genul black metal. Black metalul devine o gaselnita a modernismului folosita in exprimarea unor nostalgii nesatisfacute, un urmas nedorit al rock'n'rollului si, in ultima instanta, este expresia misticismului viking trecut prin filtrul unui Elvis Presley. Cei de la Ulver realizeaza aceasta si afirma cu laudabila luciditate ca problema spiritului nordic va capata noi valente in momentul in care "filtrul Elvis Presley" va fi inlocuit cu alte filtre, preluate din jazz, tehno, muzica clasica sau hip-hop. Va veni un ceas in care vikingii nu vor mai fi metalisti ci hip-hop-eri sau DJ-i, in egala masura macelari estetici ai traditiilor scandinave. Evenimentele ultimilor 7 ani dau cuvintelor lui Garm valoare de profetie. In 1996, la aparitia albumului, Garm ameninta ca in conditiile in care blackul devenea o moda, elita trupelor norvegiene isi va indrepta preocuparile spre definirea unor filtre estetice alternative metalului. Cu Kveldssanger, Ulver s-a achitat de datoria de a ne oferi o muzica mult mai probabil sa fie pe placul scandinavilor de acu 1000 de ani decat orice abordare de black metal razboinic. In continuare, evolutia trupei ca si a celorlalte proiecte in care s-a implicat Garm, este o cautare neobosita a unor forme de prezentare consistente pentru mesajul spiritual trasat deja.

Recomand albumul ca pe o excelenta experienta melancolica, suficient de scurt ca sa nu plictiseasca, suficient de lung ca sa imparti o sticla de vin cu vecina. Tineri vulnerabili s-ar putea indragosti pe muzica asta fara nici o problema si chiar acum, la inceputul piesei 11 Utreife, ma surprind uitandu-ma la frunzele batute de vant de vizavi.


 Tu ce vezi prin filtrul Ulver?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shop



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina