Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Ulver

1993 Vargnatt (demo)
1994 Bergtatt
1995 Nattens Madrigal
1995 Kveldssanger
1998 Themes from William Blake's ''The Marriage of Heaven and hell''
1999 Metamorphosis (ep)
2000 Perdition City
2002 Lyckantropen Themes
2002 Teachings in Silence (2 X ep)
2003 1993 - 2003: 1st Decade in the Machines
2003 A Quick Fix of Melancholy (ep)
2003 Svidd Neger
2005 Blood Inside
inapoi la progresiv & experimental

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Metal, Punk si subgenuri


Progresiv & Experimental

Aera
Affinity
After Crying (Hu)
Ahora Mazda
Albatros
Amazing Band
Amon Duul
Amon Duul II
Areknames
Ash Ra Tempel
Brian Eno
Can
Caravan
Chrysalide
Cressida
Cryptic Vision
Curved Air

Eloy
Emerson Lake & Palmer
England
Faust
Flamengo (Cz)
Frank Zappa
Fruupp
Fuchsia
Galahad
Genesis
Gentle Giant
Ghostigital
Gracious
Green Milk From The Planet Orange
I Giganti
In Spe (Estonia)
Jade Warrior
Jadis
Jethro Tull
John McLaughlin
Khan
King Crimson
Klaus Schulze
Kluster
Kraftwerk
Laurie Anderson
Magellan
Marillion
Mostly Autumn
Nektar
Nice
Niemen (Pol)
Pekka Pohjola
Peter Gabriel
Pink Floyd
Polytoxicomane Philarmonie
Poor Genetic Material
Popol Vuh
Procol Harum
Quintessence
Renaissance
Richard Wright
Rick Wakeman
Robert Fripp
Robert Wyatt
Roland Kovac New Set
Sebastian Hardie
Stud
Tangerine Dream
Thee Maldoror Kollective
Third Ear Band
Titus Groan
Tomita
Tortoise
Tuxedomoon
UK
Ulver
Van der Graaf Generator
Vangelis
Yes
Yezda Urfa
Zenobia
Aron Biro Themes from William Blake's ''The Marriage of Heaven and hell'' (1998)

03 Octombrie 2003

de Aron Biro

Ulver - Themes from William Blake's ''The Marriage of Heaven and hell''
Pentru albumul Themes... Ulver nu va primi niciodata aprecierea pe care o merita. Masele fanilor se regrupeaza mult prea incet iar conditionarile dictate de prudenta si trend nu lasa loc la luciditate: Prudence is a rich  ugly old maid  courted by Incapacity (William Blake).

O tragedie, ar spune unii, una cu care e cazul sa ne obisnuim, zic altii. Primele trei albume reprezinta trei abordari diferite ale aceluiasi izvor tematic si se adreseaza unor grupuri de ascultatori destul de diferite, chiar daca, intr-o oarecare masura ele se intersecteaza. Aceasta a patra realizare micsoreaza multimea de intersectie aproape de multimea vida, caci intervin atat de uratele si nesuferitele "elemente electronice". Tot electronica e si chitara de pe albumele black metal, dar, din ratiuni pe care n-am reusit inca sa le aflu, se presupune ca e mai apropiata de spiritul nordului. Asa cum Ulver ne-a obisnuit deja, se cuvenea o noua schimbare: The man who never alters his opinion is like standing water, & breeds reptiles of the mind (Blake).

Nici momentul aparitiei lui Themes... nu e prea bine ales, la un moment la care trupe ca Paradise Lost, Samael, Moonspell sau Tiamat erau luate in suturi pentru insertiile synth-electro din muzica lor. S-a dat vina pe un trend menit, probabil, sa ridice vanzarile firmei Casio si orice album banuit de a nu fi "true" a fost acuzat ca e muzica disco, ca e pop, ca imita pe Depeche Mode, ca ar fi mai bine ca trupele sa puna capat carierei si ca lumea a inceput sa-si vanda sufletul caselor de discuri. Pe nebanuite, tocmai actul de a injura elementele electronice a devenit un trend, mai degraba decat sa se contureze vreun stil muzical parsiv, avand in vedere ca albume ca Host, Butterfly FX, Themes... nu au mai nimic in comun. Ca sa puna sare pe rana, Garm se semneaza incepand de la acest album Trickster G. Prea putin conteaza insa ca Ulver a ales prost momentul lansarii, avand in vedere ca albumul in sine a fost un pas imprudent, un soi de sinucidere comerciala si un manifest incomod  impotriva ideilor de traditie si perseverenta: Expect poison from the standing water (William Blake).

Timpii de reactie ai audientei au fost deplorabili. Personal nu cunosc pe nimeni care sa fi ascultat produsul de la un capat la altul desi, cum am pomenit deja, am auzit destula critica aberanta. Dupa cum se poate observa in citatele de mai sus, o buna parte a albumului poate fi considerata o justificare a noii orientari stilistice. Este mai mult decat asta, este o corelare intre vulgarele principii intuitive si instinctuale preluate din spiritualitatea nordica si elemente similare regasite in literatura culta moderna, in acest caz poemul lui Blake, Marriage of Heaven and Hell. Nu se neaga principiile clasice, li se aplica doar o perspectiva culta: The best wine is the oldest, the best water the newest (Blake):

Poemul lui Blake se preteaza excelent la aceasta abordare, fiind un imn semi-epic inchinat victoriei instinctului asupra ratiunii, unde instinctul si abordarea intuitiva au potentialul de a percepe infinitul, in timp ce rationalul incarcereaza energia vietii. Dumnezeu, manifestat in infinit, poate fi atins si anulat prin instinct, insa trebuie acceptat prin ratiune. Poemul contine un set de principii (Proverbs of Hell) prezentat intr-un cadru epic, in care personajul principal discuta cu ingeri, demoni, cu profetii Ezekiel, Isaiah si descopera ca principiile biblice au fost interpretate eronat de catre cei inarmati cu ratiune: Jesus was all virtue, and acted from impulse, not from rules (Blake).

Abordarea lui Blake este de un lirism fascinant, in ciuda inconsistentei logice a teoriei pe care se straduie sa o creioneze. Fara a intra in detaliile filosofice ce se pot isca in jurul acestui poem, trebuie sa pomenesc ca existenta e prezentata aici ca fiind determinata de alaturarea contrariilor si nu de atenuarea conflictelor: Opposition is true Friendship... Without Contraries is no progression (Blake). Pe aici pe undeva intra Ulver in scena, trupa ce s-a declarat cultivatoare a constrastelor, in estetica si in principiu, catalizatoare a energiilor constructive emanate din orice conflict, aparatori ai perceptiei intuitive impotriva sistematizarii rationale. De aceea sustin ca albumul Themes... reuseste sa fie in acelasi timp un manifest agresiv si un demers estetic.

Tehnic, Themes... contine versurile lui Blake recitate, scandate, cantate, soptite in variate forme teatrale, cu un background instrumental bazat pe chitara acustica, muzica electronica, vinyl scratching si riffuri metal. O echipa impresionanta a participat la inregistrari, inclusiv invitati ca Ihsahn, Samoth si Fenriz. Ca sa fac o comparatie aberanta, rezultatul seamana putin cu cenaclul Totusi Iubirea a lui Adrian Paunescu: indivizi canta la diverse instrumente, in timp ce altii recita versurile lui Blake. Vocea lui Garm este in forma maxima si, ceea ce impresioneaza este excelenta pronuntie a participantilor, desi nici unul nu este vorbitor nativ de engleza. Daca stau sa ma gandesc la pronuntia trupelor scandinave (care au voci inteligibile), ce se aude pe Themes... este un recital impresionant nu doar prin calitatea versurilor, ci si prin prestatia recitatorilor. Partea instrumentala realizeaza un cadru dramatic suprarealist si organizeaza continutul in 19 parti ce totalizeaza 100 de minute.

Singura problema a albumului este tocmai durata, care ar fi putut fi redusa lejer cu o jumatate de ora fara sa se piarda nimic. Poate ca Adrian Paunescu ar fi de alta parere, dar unele intermezzouri dureaza prea mult fara sa ofere nimic decat sunete de joasa frecventa. Deci da, albumul a fost lungit prea mult, asta nu il face insa superficial caci raman totusi vreo 60 de minute superbe (astfel ar fi putut fi livrat pe un singur cd in loc de doua). Realizarea lui Ulver este una exceptionala, atat ca initiativa cat si ca rezultat, si nu exagerez cand spun ca e mult mai mult decat un CD cu muzica, e cel mai bun lucru care poate fi contemplat intr-un material audio, o reala provocare a "portilor perceptiei".

P.S. Coperta, ca de obicei, proasta!


 Accepti provocarea?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shop



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina