Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Ulver

1993 Vargnatt (demo)
1994 Bergtatt
1995 Nattens Madrigal
1995 Kveldssanger
1998 Themes from William Blake's ''The Marriage of Heaven and hell''
1999 Metamorphosis (ep)
2000 Perdition City
2002 Lyckantropen Themes
2002 Teachings in Silence (2 X ep)
2003 1993 - 2003: 1st Decade in the Machines
2003 A Quick Fix of Melancholy (ep)
2003 Svidd Neger
2005 Blood Inside
inapoi la progresiv & experimental

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Metal, Punk si subgenuri


Progresiv & Experimental

Aera
Affinity
After Crying (Hu)
Ahora Mazda
Albatros
Amazing Band
Amon Duul
Amon Duul II
Areknames
Ash Ra Tempel
Brian Eno
Can
Caravan
Chrysalide
Cressida
Cryptic Vision
Curved Air

Eloy
Emerson Lake & Palmer
England
Faust
Flamengo (Cz)
Frank Zappa
Fruupp
Fuchsia
Galahad
Genesis
Gentle Giant
Ghostigital
Gracious
Green Milk From The Planet Orange
I Giganti
In Spe (Estonia)
Jade Warrior
Jadis
Jethro Tull
John McLaughlin
Khan
King Crimson
Klaus Schulze
Kluster
Kraftwerk
Laurie Anderson
Magellan
Marillion
Mostly Autumn
Nektar
Nice
Niemen (Pol)
Pekka Pohjola
Peter Gabriel
Pink Floyd
Polytoxicomane Philarmonie
Poor Genetic Material
Popol Vuh
Procol Harum
Quintessence
Renaissance
Richard Wright
Rick Wakeman
Robert Fripp
Robert Wyatt
Roland Kovac New Set
Sebastian Hardie
Stud
Tangerine Dream
Thee Maldoror Kollective
Third Ear Band
Titus Groan
Tomita
Tortoise
Tuxedomoon
UK
Ulver
Van der Graaf Generator
Vangelis
Yes
Yezda Urfa
Zenobia
Aron Biro Metamorphosis (ep) (1999)

12 Noiembrie 2003

de Aron Biro

Ulver - Metamorphosis (ep)
Cu scrisul acestei cronici am mari probleme de plasament in context. Am scris cronici la tot materialul Ulver pe care il aveam. Undeva la mijloc aveam aceasta gaura in cultura, legata de EPul Metamorphosis. Gaura a fost acoperita prin bunavointa patronatului Muzici Si Faze, insa celelalte cronici erau deja scrise. Ma gandisem sa scriu cronica de asa natura incat sa intre lin si pe nebanuite intre celelalte insa realizez ca nu se poate. Cu exceptia acestui produs, am ascultat toate materialele Ulver aproximativ la data publicarii lor, iar cronicile descriu in buna parte cum le-am perceput la datele respective, in ordinea respectiva. Ori pe Metamorphosis il ascult pentru prima data la 4 ani de la aparitie, dupa ce am trecut prin materiale ulterioare, si ma vad nevoit sa fortez nota inchipuidu-mi cam ce reactie as fi avut daca l-as fi ascultat in 1999. "Memory is not reliable", se zicea in filmul Memento. Memoria inchipuita, nici pe jumatate, as adauga eu, deci atrag atentia ca sunt sanse rezonabile sa mint fara sa vreau.

Exista totusi un lucru pentru care bag mana-n foc. Titlul o sugereaza si nu mi se pare ca e loc de interpretari alternative: acest EP surprinde lupul in plina metamorfoza, intr-un moment de confuzie senzoriala si maxima vulnerabilitate. Materialul grupeaza cateva idei ale lui Garm, fara prea multa legatura intre ele. Se resimte lipsa unei povesti unificatoare. Avem o incercare a marii cu degetul mic, lipaitul apei dintr-o balta care poate potoli setea, doar ca se afla in apropiere de Copsa Mica.

EPul incepe cu o piesa pe care, in lipsa unei culturi generale adecvate, o voi caracteriza ca fiind tehno: Of wolf and vibrancy. N-am la indemana dictionarul de muzica electronica sa vad daca se poate detalia termenul tehno si nu-mi place sa inventez nume de stiluri, dar piesa se invarte fara jena in zona cu pricina. Daca pe Themes... partea electronica servea ca soundtrack pentru alte evenimente, aceasta piesa este stand-alone, cu sanse reale sa prinda publicul la vreun "DJ's gathering". Ma vad pe mine cel din 99 injurand aceasta piesa, oricate circumstante as acorda experimentului si "false metal"-ului. Nu imi dau seama cat de infipta este in context tehno, rau nu suna, bine...ma tem sa nu fiu ars pe rugul true-metal. Un ritm alert, bun pentru aerobic, efecte interesante. Imi spun ca n-ar avea nimeni dreptul sa injure asa ceva. Una e sa pervertesti metalul cu elemente electronice, alta e cand nu mai ai de a face cu metalul. Mi se pare absurd sa injuri un DJ ca nu canta metal. Si totusi, am senzatia ca as fi reactionat negativ in urma cu patru ani. Of wolf and vibrancy e una din cele mai mainstream realizari pe care le-am auzit de la o trupa cu pretentii de underground. Mai mult, piesa ofera sumbre perspective privind evolutia Ulver.

A doua piesa apare mai degraba ca o umplutura, complet diferita de prima. Gnosis e ceva mai apropiata de gustul format al poporului: tot o piesa electronica, de data asta de natura ambientala, nascatoare de senzatii si idei. Apare si vocea, in stilul consacrat pe Themes... La primele ascultari, trece destul de neobservata, pare sa aiba rolul unui intermezzo de atmosfera, pe care ascultatorul sa se odihneasca dupa sesiunea de aerobic de pe prima piesa.

Odihna ia sfarsit pe a cea de-a doua piesa tehno a EPului, Limbo central. Din nou o abordare mainstream ritmata, ceva mai ingenioasa, totusi: un drum beat si un motiv de pian legate intre ele in cateva loop-uri sintetice, doldora de efecte electronice. Nu e de mirare ca Ulver au optat sa faca si un clip pentru aceasta piesa, urban si mistic in acelasi timp, in perfecta concordanta cu piesa. Inca un motiv sa se acuze o deschidere a trupei spre mass-media si audienta.

A patra piesa nu prea are de-a face cu muzica. Of wolves and withdrawal, sugereaza ca lupii se retrag la culcare, dupa o vanatoare confuza prin tinuturi necalcate inainte. 9 din cele 25 de minute ale EPului sunt "umplute" cu aceasta bucata care, aparent, nu duce nicaieri. Un outro excesiv de lung pe care nu se aude decat: 1. liniste, 2. o vibratie continua, 3. punctata de niste zgomote acute de joasa frecventa, 4. spre sfarsit, niste pocnituri. Pare o piesa compusa nu pentru oameni, ci pentru animale, intr-un domeniu auditiv inaccesibil noua. As putea spune ca piesa e ambientala; chiar si asa, insa, exagerez. Nu se intampla nimic in cele 9 minute, nici un motiv melodic, nici un ritm, doar textura sonora. Imi propun sa experimentez obligand un caine sa asculte zgomotele respective, cine stie, poate incepe sa vorbeasca. Fiind plasata la sfarsitul EPului, aceasta bucata are sanse sa nu fie ascultata nici macar de cei care au produsul pe caseta.

Marea pacaleala poate fi remarcata abia acum, la 4 ani distanta. In realitate, piesele 2 si 4, pe care le-as fi considerat "de umplutura", sunt cele care conteaza cu adevarat, iar piesele tehno sunt cele cu rol de intro si intermezzo. Ulver n-au facut nimic cu planurile de invadare in mainstream, cele doua bucati "tehno" ramanand unice in portofoliul trupei. Mai departe, trupa a extins piesa Gnosis cu albumul Perdition city si piesa Of wolves and withdrawal cu combo-ul de EPuri Teachings in silence. Daca gestul lor este o reactie adversa la succesul nesatisfacator al clipului promovat sau a fost doar o "smecherie" surprinzatoare, nu sunt sigur. Inclin spre a doua varianta, caci se incadreaza perfect in obiceiurile trupei.


 Ce parere ai de transformarile Ulver?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shop



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina