Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


F.F.N.

1974 Chemare / Indemn (single)
1975 Zece pasi
1977 Zi cu zi
1980 Un joc
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Mihai Plamadeala Un joc (1980)

04 Noiembrie 2002

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

F.F.N. - Un joc
Acest al treilea si ultim album FFN ii reuneste pe Gabriel Litvin – chitara, voce; Silviu Olaru – bas; Cristian Madolciu – voce, percutie si Cristian Rusu – baterie. Stilul a ramas in principiu cel cunoscut din primele doua albume dar sound-ul s-a modificat intr-o oarecare masura. Flautul, o constanta a formatiei, nu a mai fost folosit de data aceasta. Intalnim acelasi tip de piese dezvoltate in jurul unor teme bine definite, solo-uri variate si aranjamente orchestrale complexe. Trupa a urmat calea pe care pornise, dar peisajul muzical s-a schimbat intre timp suficient de mult incat albumul Un Joc nu a fost la fel de bine primit cum fusesera primele doua.

"Rock’n roll"(1) este o piesa "clasica" de bun gasit. Pe albumele romanesti intalnim adeseori astfel de lucrari in care sunt exprimate in mod direct ideile calauzitoare, dragostea netarmurita fata de public si alte declaratii patetice despre "profesiunea de credinta". Cateva exemple: Iris – "Suntem aici doar pentru voi"; Pro Musica – "Pentru voi"; Metropol – "Voua" etc. "Un joc adevarat"(2), care da titlu albumului, propune o tema muzicala specifica trupei, abordata partial la modul experimental. Sunt cautate noi mijloace de exprimare in sfera sunetului. Se incearca un mix intre componenta rock si muzica electronica. Felul in care a fost captata percutia nu mi se pare inspirat.Calibrarea instrumentelor, respectiv gandirea registrelor in actul aranjamentelor mi se par deasemenea puncte slabe.
"Cade seara"(3) si "La ceasul cand stele incep sa apuna"(4) sunt asemanatoare prin forma si continut, LP-ul fiind construit intr-un spirit unitar. Omogenitatea creaza insa o senzatie de monotonie data de faptul ca toate piesele au la baza aceleasi elemente constitutive si chiar daca ceea ce se aude este valoros, reteta transpare. Despre FFN s-a spus (cu rautate) ca au o singura piesa: oricare.
"Prea departe, prea aproape"(5) include in ea deopotriva caracteristici ale hard-rock-ului autohton si idei particulare (ale trupei). Compozitiile si solo-urile de chitara nu au cum sa nu fie remarcate. Capterea si procesarea sunetului sunt insa mult in urma.
"Singur"(6) este o piesa conceputa parca pentru a intra in atentia posturilor de radio. Are toate caracteristicile unui hit, plecand de la durata si ajungand la accesibilitate.
"Vom ramane vesnic tineri"(7) revine la spiritul rock-ului greu. Aceleasi binecunoscute caracteristici.
"Jungla"(8) este principala realizare a albumului. Piesa de mare atmosfera, aduce un aer interesant in peisajul muzicii autohtone. Alternanta dintre pasaje lirice si momente de forta, gradatiile, schimbarile ritmice si solo-urile prelungite fac din ea in mod indiscutabil una dintre piesele romanesti remarcabile.

Muzica acestui album a fost compusa de Gabriel Litvin (1, 3, 5, 7, 8), Silviu Olaru (2, 6), Cristian Madolciu (2) iar versurile: Gabriel Litvin (1, 3-8), Tania Ionescu Kim (2).

Desi evolutia a fost constanta, trupa si-a incetat activitatea intr-un moment in care apareau formatii noi de hard rock cu piese mai putin complexe si idei de show in ton cu momentul. Dar nu concurenta a fost cea care a scos din cursa o suma de grupuri, unele dintre ele cu un nume, precum FFN, ci faptul ca in anii ’80 a inceput o perioada deloc fasta pentru muzica rock din tara. In noile conditii sociale au rezistat doar formatiile care s-au adaptat.

 Tu ce intelegi prin adaptare?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina