Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Semnal M

197? Trenul cursa de persoane Apahida - Cluj-Napoca
197? Durata / Moara (single)
1980 Cantece transilvane
1983 Planeta visurilor noastre
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Mihai Plamadeala Cantece transilvane (1980)

22 Ianuarie 2003

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Semnal M - Cantece transilvane
Albumul gazduieste doua piese remarcabile, "O Roata De Foc"(7) si "Lungul Drum Al Noptii Catre Zi"(9). Iuliu Merca – chitara, voce; Stefan Boldijar – bas, voce; George Ciolac – claviaturi; Solomon Francisc – drums, incearca o formula de rock autohton acordata cu cel universal, penduland intre momente de reala inspiratie si unele mult mai putin fericite.

"Invataturile Lui Badea Ion Din Apahida Catre Fiul Sau Gheorghe"(2) frizeaza kitch-ul in cel mai desavarsit mod. Mult apreciata piesa, difuzata indelung la radio, "Bal La Apahida"(3), nu este decat o piesa stil "casa de cultura" sau "formatie de nunta cu pretentii artistice". "Glasul Pamantului"(1) – instrumentala,, ca si alte piese din repertoriul trupei atrag atentia asupra calitatii de instrumentisti aliniati la nivelul de pretentii al muzicii romanesti, asta neinsemnand ca ele ar putea sta in picioare intr-un sistem mai larg. In "Colindatorii"(4), "Primavara Romaneasca"(5), "Fluier De Pamant"(6), nu se intampla de asemenea nimic notabil. Ultima piesa, "Mai Avem Multe De Facut"(10), este insa un alt moment de inspiratie.

Pentru cele trei piese, la care s-ar putea adauga si favorita publicului larg, "Bal …" albumul a insemnat ceva aparte in top-ul preferintelor de la noi din tara. Si spunand "de la noi …", o spun cu durere, caci aceasta judecata discriminatorie nu a fost si nu este benefica pentru cei asupra carora aplicam rationamentul. In consecinta, remarcand "Lungul Drum …" si "Mai Avem …", precum si sunetul particular al trupei in intreaga activitate, ceea ce au insemnat ei in istoria muzicii noastre, ma voi opri pe larg doar asupra piesei  "O Roata De Foc".

De cate ori ascult aceasta lucrare, imi vine greu sa cred ca a fost realizata de catre cineva din Romania. Avand toate atributele unei creatii autohtone (nu seamana in mod evident cu nimic din ce am ascultat), este in mod cert o pagina de rock autentic. Vocea lui Merca este nu doar frumoasa ci si deosebit de potrivita pentru acest mod de abordare al unei partituri rock, purtand mesajul piesei in sfera esteticii. Avem de-a face in mod indiscutabil cu un stil interpretativ particular si un tip de solo chitaristic unic. Este un exemplu de piesa-legenda, neegalata ulterior de catre trupa, chiar daca in cateva randuri am semnalat o tendinta de apropiere prin forma de aceasta.

Pe urmatorul LP, intitulat Planeta Visurilor Noastre sunt cateva piese bazate pe acelasi mesaj, ceea ce denota stabilirea unei individualitati artistice dupa ce in primul album, Trenul Cursa De Persoane Apahida-Cluj-Napoca nu gasim decat incercarea de exprimare a unei trupe in cautarea identitatii muzicale.

Latura "etno", o alta constanta a trupei, este diferita de cea a unor muzicieni sau formatii, cum ar fi Dorin Liviu Zaharia, Mircea Florian sau Phoenix. Acestia "pun problema" intr-un mod mai putin formal. Latura expozitionala a Semnal-ulului ii face sa piarda acolo unde ar fi trebuit sa castige. Cu toate acestea, prin certele lor reusite raman una dintre trupele notabile din Romania.

Muzica albumului: Iuliu Merca (1-7, 9, 10), Stefan Boldijar (8)

Versurile: Iuliu Merca (2, 3, 9, 10), Ion Padureanu (4), Virgil Carianopol (5), Ion Prunoiu (6), Valeriu Bucuroiu (7, 8).

 Ce zici de acest tip de etno?
 


06 Noiembrie 2003

Stefan Puiu (stefan.puiu @axetel.com)

Legat de Invataturile lui badea Ion..., daca fac abstractie de versurile demne de Romania Mare, melodia este chiar frumoasa. E o alaturare oarecum perversa. Probabil ca versurile sunt un tribut platit cenzurii, daca ar fi vrut sa scoata in evidenta melodia nu ar fi pus Bal la Apahida imediat dupa. Balul... pur si simplu risipeste toata seriozitatea indusa de melodia anterioara, tocmai pentru a echilibra latura ideologica sau a o estompa.

Albumul mi se pare foarte bun; Roata de foc este o melodie ce imi pare a imita sound-ul Deep Purple de pe Machine head (imi vine in minte dialogul orga-chitara dintre Blackmore si Lord de pe Highway star ca referinta) si partea buna este ca reuseste. As mai remarca Trecere..., Lungul drum al noptii catre zi (pe care vocalul e probabil Merca) si Mai avem multe de facut pentru latura rock a formatiei, desi nici melodiile mai folk nu-mi displac (Suflet omenesc, Fluier de pamant). Singura melodie care nu-mi spune mare lucru este Colindatorii, in rest compozitiile mi se par de la bune in sus.


Btw, invitatiile la comentarii ar putea fi totusi haioase, daca asta era intentia. "Ce litera are semnalul tau?". Bleah...



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina