Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Pink Floyd

1967 The Piper at the Gates of Dawn
1968 A Saucerful of Secrets
1968 Ummagumma
1969 More
1970 Atom Heart Mother
1971 Meddle
1972 Obscured By Clouds
1973 The Dark Side of the Moon
1975 Wish You Were Here
1977 Animals
inapoi la progresiv & experimental

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Metal, Punk si subgenuri


Progresiv & Experimental

Aera
Affinity
After Crying (Hu)
Ahora Mazda
Albatros
Amazing Band
Amon Duul
Amon Duul II
Areknames
Ash Ra Tempel
Brian Eno
Can
Caravan
Chrysalide
Cressida
Cryptic Vision
Curved Air

Eloy
Emerson Lake & Palmer
England
Faust
Flamengo (Cz)
Frank Zappa
Fruupp
Fuchsia
Galahad
Genesis
Gentle Giant
Ghostigital
Gracious
Green Milk From The Planet Orange
I Giganti
In Spe (Estonia)
Jade Warrior
Jadis
Jethro Tull
John McLaughlin
Khan
King Crimson
Klaus Schulze
Kluster
Kraftwerk
Laurie Anderson
Magellan
Marillion
Mostly Autumn
Nektar
Nice
Niemen (Pol)
Pekka Pohjola
Peter Gabriel
Pink Floyd
Polytoxicomane Philarmonie
Poor Genetic Material
Popol Vuh
Procol Harum
Quintessence
Renaissance
Richard Wright
Rick Wakeman
Robert Fripp
Robert Wyatt
Roland Kovac New Set
Sebastian Hardie
Stud
Tangerine Dream
Thee Maldoror Kollective
Third Ear Band
Titus Groan
Tomita
Tortoise
Tuxedomoon
UK
Ulver
Van der Graaf Generator
Vangelis
Yes
Yezda Urfa
Zenobia
Ioan Cora More (1969)

30 Noiembrie 2003

de Ioan Cora

Pink Floyd - More
Primul lucru pe care-l pot spune despre acest album: More este coloana sonora a unui film frantuzesc despre acid si heroina. Si cam atat... Acum ceva vreme am vorbit despre un alt soundtrack al unei trupe germane - Can. In respectivul caz, de fiecare data cand il ascult, ma tot intreb: Oare cum sunt filmele respective? In cazul More-ului n-am avut niciodata aceasta curiozitate. Nebunia de la Can iti trezeste tot felul de curiozitati; de la subiectul filmelor(cum am spus mai devreme) pana la dorinta de contact vizual cu membrii trupei. In schimb, stilul cuminte abordat de Floyd pe acest album nu ma duce cu gandul decat ca More-ul are o oarecare semnificatie istorica in cariera trupei. Pentru cineva care tocmai a ascultat Piper-ul si Secrets-ul, More-ul poate fi un 'turn-off' de proportii. Daca in schimb te-ai apropiat de Floyd din zona Dark side sau Wall impactul nu va fi atat de mare.

Cumintenia de care am pomenit mai sus poate fi interpretata cu totul altfel. Pana la urma rolul unei coloane sonore este sa mentina textura compozitionala a filmului si nu invers(ca in cazul clipurilor). Poate din aceasta cauza se spune despre Floyd ca ar fi maestrii soundtrack-ului. 

Privit ca album de sine statator, More-ul se remarca printr-o inconsistenta excesiva si printr-o afirmare la nivel compozitional a lui Waters. Nu ar trebui sa ne mire descoperirea unor teme ce vor fi dezvoltate mai tarziu pe Atom heart mother, Dark side...si chiar Wall. Si aici exemplul elocvent este "Green is the colour". Dark side of the moon in miniatura. Piesa mea favorita este "Cymbaline". O piesa ce m-a fermecat chiar de la prima ascultare. Si de fiecare data ii descopar noi si noi calitati. Variantele din concert sunt cu atat mai interesante cu cat parca simti mai mult sufletul artistilor. As numi-o folk psihedelic. In rest... Nici una din piese nu mi-a facut pielea gaina. Simpla mentionare a lor nu cred ca ar ajuta prea mult. Mi-am adus aminte de prietenul meu Micutu care spunea ca More-ul ii place cel mai putin. Niciodata nu l-am auzit sa spuna ca e un album slab sau prost. Doar ii placea cel mai putin......Doar era un Pink Floyd fanatic.

Coperta discului ma duce cu gandul la Efectul Don Quihote (cartea lui V.I. Stoichita). Coperta 2 ne arata personajul din stanga prins de moara de vant (poate fi si instalatie eoliana de drenaj,etc..). Cea frontala are acelasi personaj in aproximativ aceeasi pozitie dar la o distanta apreciabila de paletele morii. Pare a ne spune ca granita dintre realitate si imaginatie (niciodata depasita de Don Quihote) poate fi trecuta doar cu ajutorul personajului de langa moara. O privire mai atenta m-a dus cu gandul la moarte. Din pacate, o idee parca mult prea nastrusnica in comparatie cu ceea ce putem auzi pe album....


 More?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shop



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina