Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Motorhead

1977 Motorhead
1979 Overkill
1979 Bomber
1980 Ace of Spades
1981 No Sleep 'til Hammersmith
1982 Iron Fist
1983 Another Perfect Day
1986 Orgasmatron
1987 Rock'n'Roll
1991 1916
1992 March or Die
1993 Bastards
1995 Sacrifice
1996 Overnight Sensation
1998 Snake Bite Love
2000 We Are Motorhead
2002 Hammered
2004 Inferno
2006 Kiss of Death
inapoi la metal, punk si subgenuri

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Progresiv & Experimental


Metal, Punk si subgenuri

Alice in Chains
Amorphis
Anathema
Annihilator
Astrosoniq
Avantasia
Billy Idol
Black Stone Cherry
Blind Guardian
Brides of Destruction
Cacophony
Cannibal Corpse
Carcass
Cradle of Filth
Dead Kennedys
Death
Def Leppard
Dimmu Borgir
Dinosaur Jr.
Dog Eat Dog
Down
Dream Theater
Edguy
Europe
Evanescence
Evereve
Faith No More
Green Day
Guns n'roses
H.I.M.
Helloween
Iced Earth
Iron Maiden
Judas Priest
Katatonia
King Diamond
Korn
Lacrimosa
Linkin Park
Made out of Babies
Manowar
Marilyn Manson
Masterplan
Mayhem
Megadeth
Melvins
Meshuggah
Metallica
Moonspell
Mother Love Bone
Motorhead
My Dying Bride
Napalm Death
Nightingale
Nirvana
Obituary
Overkill
Ozzy Osbourne
Pantera
Paradise Lost
Pearl Jam
Pungent Stench
Queens of the Stone Age
Rammstein
Rhapsody
Screaming Trees
Sepultura
Sex Pistols
Six Feet Under
Slayer
Smashing Pumpkins
Sodom
Sonic Youth
Stuck Mojo
Suffocation
Suicidal Tendencies
Sunn 0)))
Symphony X
System of a Down
Tang Chao (China)
Temple of the Dog
The Kovenant
The Meads of Asphodel
Therion
Tiamat
Transplants
Troll
Type O Negative
Ufomammut
Velvet Revolver
Venom
Virgin Black
Winds
Ioan Cora Ace of Spades (1980)

21 Mai 2004

de Ioan Cora

Motorhead - Ace of Spades
A vorbi despre Motorhead prin prisma albumelor produse de trupa reprezinta un exercitiu de rabdare si de driblare a repetitiei. E foarte greu sa nu te repeti in aprecieri cand practic poti spune acelasi lucru despre orice album Motorhead luat la intamplare. Exista vreo 2 3 exceptii. Exceptii in sensul ca unele albume parca ar fi mai bune ca altele. Insa de cele mai multe ori totul tine de subiectivitate. In privinta lui Ace of spades parerile au fost dintotdeauna aceleasi. E clar! Ace-ul este cel mai bun album Motorhead. Subscriu si eu… cu consemnarea faptului ca nu acesta este cel pe care-l indragesc cel mai mult. Da! Ce? Nu stiai? Este intre-adevar posibil sa indragesti un album Motorhead… Ma bazez si pe anumite nuante ale limbii romane. Pana la urma a indragi nu e totuna cu a te indragosti.
 
Albumul se deschide poate cu cel mai mare hit Motorhead aparut vreodata. Ace of spades. Prin anii 90 am fost surprins sa descopar ca pe locul douazeci si ceva din Billboard-ul britanic se afla chiar aceasta piesa remixata de nu stiu ce trupa obscura de dance. Parca Lemmy i-a dat in judecata… Dar conteaza prea putin. Tot ce vreau sa spun: Ace of spades chiar este o piesa catchy. … si dupa cum s-a vazut… dansabila.
 
Love me like a reptile ma face iar sa rad. Ma uit la coperta. Vad trei cowboys (sau mexicani) pe o duna de nisip. Lemmy si compania. Unde e reptila? Nu e in imagine… O auzim pe piesa… m-am prins ca ar fi vorba de un sarpe cu clopotei. Inutil sa mai spun ca si piesa asta a devenit o clasica a genului.
 
Dar ce fac eu aici? Mai devreme spuneam ca mi-e greu sa vorbesc de fiecare album in parte si acum ma leg de fiecare piesa? E ca si cum as prefata cea de-a treia piesa Shoot you in the back. Nu! Acum sa fim un pic seriosi.Cele doua riffuri din primele doua piese si poate linia melodica de pe The chase is better than the catch sunt aparent toate atuurile de pe acest album. Si mai e si starea de spirit. Un album cinstit de headbanging ce sta in picioare si dupa aproape 25 de ani. Si fara sa vreau sa folosesc argumentul dinozarului, am tupeul sa zic ca in materie de headbanging music s-a spus totul atunci. In 1980. E vorba de headbanging vesel. De refrene ca Live to win si We are the road crew. De o bere cu prietenii… si eventual de o femeie frumoasa dupa. Recunosc aici ca muzica Motorhead e un pamant fertil pentru misoginism. Femeia vazuta ca accesoriu, ornament. Cu naturalete si fara pic de rautate…
 
Ca tot vorbeam de repetitie. Ultima piesa The Hammer pare a fi Love me like a reptile la o viteza marita. Dar nu putem sa condamnam pe nimeni. E si ea o piesa super la fel ca toate piesele de pe acest album. E ca atunci cand toate femeile ti se par frumoase. O fi de vina basul lui Lemmy?
 
Nu mai ascult acum albumul… Si chiar m-am trezit putin din “betie”. Sunt mai lucid. Ce naiba se intampla in 1980? Judas Priest exista…. Maiden-ul se nastea… Motorhead-ul era o trupa consacrata. Si incepuse deja sa se aseze undeva deasupra tuturor. Pe la inceputul anilor 90 prin gastile de rockeri din Piata Romana (Bucuresti) existau discutii aprinse despre cine sunt mai buni… Maiden, Judas sau Helloween ? Metallica sau Diamond? Nimeni nu scotea un cuvintel despre Motorhead. Vorba unui clasic in viata: Lemmy? He’s such a nice guy…
 
Fara sa vreau sa ma adresez doar barbatilor…

 Esti misogin?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina