Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Nirvana

1991 Nevermind
inapoi la metal, punk si subgenuri

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Progresiv & Experimental


Metal, Punk si subgenuri

Alice in Chains
Amorphis
Anathema
Annihilator
Astrosoniq
Avantasia
Billy Idol
Black Stone Cherry
Blind Guardian
Brides of Destruction
Cacophony
Cannibal Corpse
Carcass
Cradle of Filth
Dead Kennedys
Death
Def Leppard
Dimmu Borgir
Dinosaur Jr.
Dog Eat Dog
Down
Dream Theater
Edguy
Europe
Evanescence
Evereve
Faith No More
Green Day
Guns n'roses
H.I.M.
Helloween
Iced Earth
Iron Maiden
Judas Priest
Katatonia
King Diamond
Korn
Lacrimosa
Linkin Park
Made out of Babies
Manowar
Marilyn Manson
Masterplan
Mayhem
Megadeth
Melvins
Meshuggah
Metallica
Moonspell
Mother Love Bone
Motorhead
My Dying Bride
Napalm Death
Nightingale
Nirvana
Obituary
Overkill
Ozzy Osbourne
Pantera
Paradise Lost
Pearl Jam
Pungent Stench
Queens of the Stone Age
Rammstein
Rhapsody
Screaming Trees
Sepultura
Sex Pistols
Six Feet Under
Slayer
Smashing Pumpkins
Sodom
Sonic Youth
Stuck Mojo
Suffocation
Suicidal Tendencies
Sunn 0)))
Symphony X
System of a Down
Tang Chao (China)
Temple of the Dog
The Kovenant
The Meads of Asphodel
Therion
Tiamat
Transplants
Troll
Type O Negative
Ufomammut
Velvet Revolver
Venom
Virgin Black
Winds
Ioan Cora Nevermind (1991)

18 Iunie 2004

de Ioan Cora

Nirvana - Nevermind
Minorele gen major. Parca asa se numea o rubrica a revistei Rebus pre '89. Era vorba de niste jocuri de cuvinte (minore) ce revolutionau (la modul major) aspectele acestui hobby palpitant pentru unii si plictisitor pentru altii.
 
Sunt albume despre care poti vorbi la nesfarsit pe marginea muzicii. Altele sunt un punct de pornire cu totul special pentru… faze. Nevermind s-ar incadra perfect in cea de-a doua categorie. Si nu prea. Din punctul nostru de vedere (al romanilor), perioada 90 – 91 a reprezentat pentru ascultatorul de muzica o experienta oarecum stranie. Rock-ul devenise o moda in momentul in care occidentul il vedea ca si mort. Un rock muribund in care se simtea nevoia unei "alternative". Majoritatea tinerilor descopereau cu un delay de 5 sau chiar 10 ani trupe mari precum Metallica, Maiden sau Slayer. Si ma refer doar la perimetrul metalelor grele. Aparitia albumului Nevermind a avut un efect dublu in randurile rockerilor romani. Unu la mana ar fi sentimentul de contemporaneitate. Doi la mana: Atitudinea. Aici e toata smecheria. Nu trebuie sa ne ascundem dupa deget acum. Muzical vorbind, Nirvana n-a rupt niciodata gura targului. Aproape toate piesele se bazeaza pe niste linii melodice mai mult decat simplute si cateva inflexiuni vocale ce tradeaza frustrarea (sincera) marca Kurt Cobain. Ca frustrarea lui Cobain a devenit un fenomen de masa e deja o problema de marketing. Pot sa deviez mult subiectul si sa fac o analogie cu Sex Pistols. Dar e vorba de un alt capitol.
 
Frustrare si pesimism. Intr-o america si o europa marcate de o saturatie in plan muzicalo-artistic, difuzarea pana la epuizare a piesei Smells like teen spirit a insemnat o revolta minora amplificata la modul major de mediile massmedia. In societatile cu un grad acceptabil al nivelului de trai se poate sta la “gura sobei” si filozofa la nesfarsit pe aceste teme. S-a putut filozofa si in Romania in acea vreme. Imi vine sa rad cand ma gandesc ca nu se putea gasi un album mai bun pentru ciobanul din Miorita. Sa-si planga de mila in fata soartei potrivnice impreuna cu Nirvana. Come as you are pare a fi piesa potrivita.
 
Nu vreau sa descalific albumul care a facut ca grunge-ul sa devina un gen major. Dar nici nu e onorabil sa ne prefacem ca ne aflam in fata unei capodopere. Sunt destule alte albume de gen ce ofera un grad mult ridicat la nivelul perceptiei stilistice si estetice. Aici includ si atitudinea. Dar au avut nesansa (sau mai degraba sansa) sa nu intre in vizorul MTV-ului. De cate sute de ori am vazut Smell-ul pe sticla?
 
Kurt Cobain, David Grohl si Chris Novoselic au realizat un album ce va ramane mai mult ca sigur in istoria muzicii. Au deschis o bresa de dimensiuni semnificative si au creat un public pregatit pentru ceea ce va purta – in urmatorii ani – denumirea generica de rock alternativ.
 
Nu pot sa ignor piese ca Breed, Lithium sau Stay away ce au nascut atatia si atatia epigoni. Epigoni ce nu au inteles (din pacate) ca forma se poate sparge din lipsa de continut. Nu poti sa te faci ca suferi atunci cand nu suferi. Nu poti sa faci pe pesimistul cand esti un optimist. Cum nu oricine il poate substitui pe ciobanul mioritic. (Si nici pe cel vrancean sau ungurean)
 
Multe faze m-au insotit la fiecare ascultare a acestui album. Mult pesimism a amplificat Nevermind-ul in acele timpuri. La polul opus s-ar gasi un ascultator din ziua de azi. Chiar pesimist fiind. Cum mai poti sa ramai impresionat de sinucidere, scarba, alienare sau ura cand le vezi servite pe tava pe post de reclama!? Asa se intampla cand "vinzi" undergroundul. Nu a ramas decat un lucru de spus: In 1991 a aparut un album care isi face simtita prezenta chiar si in zilele noastre. Daca e bine sau nu…

 Minorele gen major?
 


29 Ianuarie 2006

Dragos Nicula (dnicula @ cfl.rr.com)

Minorele vor ramine minore.Totul este o creatie (sintetica) a industriei muzicale din America. Asa numitul "curent Seattle" sau "grunge" nu este altceva decit rezultatul unei dorinte (de altfel legitime) a unei generatii de a avea idolii ei. "Nevermind" este OK, ca si SMASHING PUMPKINS ("Mellow Collie..."  sau "Siamese Dreams") sau PEARL JAM, dar se pierde in context ceea ce este cel mai important: Muzica. A fi deosebit nu inseamna neaparat mai bun, progres. Ma uit la tineri de 17-18 ani cintind cu patos despre ura, disperare, scirba de viata, etc. si ma intreb : Cind au avut timp sa acumuleze aceste sentimente ? Totul pare "fabricat" la comanda de o industrie "flaminda" de a face cit mai multi bani, prin creerea unor noi valori (din rumegus), false si dispensabile, de imi aduc aminte de Cenaclul Flacara si alde Valeriu Penisoara...
Progres? Regres?

S-a plecat de la zepelin, la planor, la avion, la turbo jet, la racheta. Progres, nu? S-a plecat de la blues si jazz, la rock, la metal, dar... au aparut apoi disco, rap, hip-hop, grunge, etc. Inca se mai asculta (si cumpara) PINK FLOYD, BEATLES, ZEPPELIN, DYLAN. Cine mai asculta (sau cumpara) , nu miine - ci astazi, "Nevermind" ??? Si am citit in reviste americane comparatii intre (geniul !!???!) KURT COBAIN si JOHN LENNON sau BOB DYLAN. Incotro, oameni buni ? Incotro ?

Cu respect,
Dragos Nicula.



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina