Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Ulver

1993 Vargnatt (demo)
1994 Bergtatt
1995 Nattens Madrigal
1995 Kveldssanger
1998 Themes from William Blake's ''The Marriage of Heaven and hell''
1999 Metamorphosis (ep)
2000 Perdition City
2002 Lyckantropen Themes
2002 Teachings in Silence (2 X ep)
2003 1993 - 2003: 1st Decade in the Machines
2003 A Quick Fix of Melancholy (ep)
2003 Svidd Neger
2005 Blood Inside
inapoi la progresiv & experimental

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Metal, Punk si subgenuri


Progresiv & Experimental

Aera
Affinity
After Crying (Hu)
Ahora Mazda
Albatros
Amazing Band
Amon Duul
Amon Duul II
Areknames
Ash Ra Tempel
Brian Eno
Can
Caravan
Chrysalide
Cressida
Cryptic Vision
Curved Air

Eloy
Emerson Lake & Palmer
England
Faust
Flamengo (Cz)
Frank Zappa
Fruupp
Fuchsia
Galahad
Genesis
Gentle Giant
Ghostigital
Gracious
Green Milk From The Planet Orange
I Giganti
In Spe (Estonia)
Jade Warrior
Jadis
Jethro Tull
John McLaughlin
Khan
King Crimson
Klaus Schulze
Kluster
Kraftwerk
Laurie Anderson
Magellan
Marillion
Mostly Autumn
Nektar
Nice
Niemen (Pol)
Pekka Pohjola
Peter Gabriel
Pink Floyd
Polytoxicomane Philarmonie
Poor Genetic Material
Popol Vuh
Procol Harum
Quintessence
Renaissance
Richard Wright
Rick Wakeman
Robert Fripp
Robert Wyatt
Roland Kovac New Set
Sebastian Hardie
Stud
Tangerine Dream
Thee Maldoror Kollective
Third Ear Band
Titus Groan
Tomita
Tortoise
Tuxedomoon
UK
Ulver
Van der Graaf Generator
Vangelis
Yes
Yezda Urfa
Zenobia
Aron Biro Svidd Neger (2003)

23 Iunie 2004

de Aron Biro

Ulver - Svidd Neger
Ulver se afunda adanc in industria soundtrackurilor oficiale. Svidd Neger este al doilea, iar site-ul trupei a anuntat inca doua proiecte in aceasta categorie. Uitandu-ma in urma la Vangelis, probabil cel mai important compozitor de soundtrack-uri, imi pun serios problema redundantei si reciclarii artistice. Din fericire, pe Svidd Neger, abordarea este complet diferita de Lyckantropen: mai putina ambianta si mai multa circumstanta.

Discul Svidd Neger ne povesteste practic filmul, in loc sa ne deseneze o atmosfera. Caracterul epic al acestei coloane sonore trimite cu gandul la proiectul Summoning si la albumul Stargate al lui Mortiis, cu un plus esential in diversitate fata de cele doua exemple, datorita faptului ca aici Ulver a preferat sa alature petice disparate de 1-2 minute in loc sa reitereze o tema muzicala de baza in mai multe forme. In consecinta, albumul are prefata, intriga (Comedown), desfasurarea actiunii (vreo 10 piese), punct culminant (Fuck fast) si deznodamant (Wheel of conclusion). Actiunea se intretaie in fire epice, unele piese reiau povestea neterminata a altor piese; pompos pe alocuri, cu sample-uri vocale din film, produsul se axeaza pe pian, saxofon, violoncel, contrabas si chitara acustica. Nu stiu cate dintre acestea au fost generate electronic dar exista un cert feeling unplugged, in ciuda ocazionalelor insertii techno. Soundul cristalin aminteste de Kveldssanger si delimiteaza hotarat Svidd Neger de ultramodernismul ambiental sintetic de pe Lyckantropen. Notele nu mai plutesc, ci se intampla. Ritmurile nu mai sfasie si nu mai experimenteaza; sunt reduse la blande ciupituri de contrabas, cu doua exceptii, doua momente de criza ale povestirii, intitulate in coloana sonora Burn the bitch si Fuck fast (n-am vazut inca filmul ca sa pot zice ce se intampla la momentele respective). Deznodamantul, Wheel of conclusion, este un bulgare de zapada muzical, un crescendo ce pare sa acompanieze o respiratie intretaiata, o alergatura disperata, o insecta izbindu-se cu disperare de o fereastra. In aceasta piesa se apeleaza la acel "butterfly effect", sunetul imaginar produs de bataia aripilor unui fluture, efect de sunet care a stat la baza unui cunoscut album Moonspell. Ca sa fac si trimiteri in urma, Svidd Neger pare o dezvoltare a piesei Lost in moments, cladit pe o fundatie de muzica "de lift".

Nu stiu cum se vor descurca Ulver pe celelalte coloane sonore la care lucreaza, dar tandemul Lyckantropen / Svidd Neger ma surprinde deosebit de placut, cele doua produse reusind sa isi fie complementare, abordand doua stiluri diferite. Cu precizarea ca trupa a incasat in 2003 un premiu Grammy in Norvegia la sectiunea "muzica electronica", fac o recomandare hotarata celor care au o slabiciune pentru soundtrackuri instrumentale consistente. De asemenea, cei care apreciaza Summoning (pentru muzica in sine si nu pentru asocierea cu Lord of the rings) vor gasi in Svidd Neger un material deosebit. Nu in ultimul rand, cine face rost de film sa ma anunte si pe mine.


 Ne povestesti filmul?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shop



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina