Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Metallica

1982 Kill'em All
1984 Ride the Lightning
1986 Master of Puppets
1991 The Black Album
inapoi la metal, punk si subgenuri

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Progresiv & Experimental


Metal, Punk si subgenuri

Alice in Chains
Amorphis
Anathema
Annihilator
Astrosoniq
Avantasia
Billy Idol
Black Stone Cherry
Blind Guardian
Brides of Destruction
Cacophony
Cannibal Corpse
Carcass
Cradle of Filth
Dead Kennedys
Death
Def Leppard
Dimmu Borgir
Dinosaur Jr.
Dog Eat Dog
Down
Dream Theater
Edguy
Europe
Evanescence
Evereve
Faith No More
Green Day
Guns n'roses
H.I.M.
Helloween
Iced Earth
Iron Maiden
Judas Priest
Katatonia
King Diamond
Korn
Lacrimosa
Linkin Park
Made out of Babies
Manowar
Marilyn Manson
Masterplan
Mayhem
Megadeth
Melvins
Meshuggah
Metallica
Moonspell
Mother Love Bone
Motorhead
My Dying Bride
Napalm Death
Nightingale
Nirvana
Obituary
Overkill
Ozzy Osbourne
Pantera
Paradise Lost
Pearl Jam
Pungent Stench
Queens of the Stone Age
Rammstein
Rhapsody
Screaming Trees
Sepultura
Sex Pistols
Six Feet Under
Slayer
Smashing Pumpkins
Sodom
Sonic Youth
Stuck Mojo
Suffocation
Suicidal Tendencies
Sunn 0)))
Symphony X
System of a Down
Tang Chao (China)
Temple of the Dog
The Kovenant
The Meads of Asphodel
Therion
Tiamat
Transplants
Troll
Type O Negative
Ufomammut
Velvet Revolver
Venom
Virgin Black
Winds
Ioan Cora The Black Album (1991)

19 Iulie 2004

de Ioan Cora

Metallica - The Black Album
De doua saptamani toata suflarea rockereasca astepta cu pistolul la tampla acest album. Era vara lui 91. Lenti Chiriac anuntase pe postul de radio Nova 22 ca va difuza in intregime noul album Metallica la emisiunea de metale grele si foarte grele. In cercurile de cunoscatori se faceau tot felul de supozitii. Ba ca va suna ca And justice, ba ca va fi o dezamagire, ba ca va fi o surpriza totala. Difuzarea acestui album pe respectivul post de radio se confunda deja cu un eveniment national. Sau cel putin asa era receptat de gastile de rockeri prin care ma mai invarteam si eu la vremea aceea.
 
Era o zi de marti. De la 7 seara incepea topul de fier si la 8 se producea evenimentul. De pe la si jumate nu mai gaseai picior de rocker pe strada. Si daca tinem cont de faptul ca rockul era un fenomen national in randul adolescentilor, imi explic astfel de ce nu mai era tipenie pe strada. Ca la meciuri…
 
Si a inceput… Trec peste faptul ca prezentatorul avea grija sa acopere cu vocea si explicatiile sale inceputurile pieselor si raman cu amintirea unui moment mai mult decat placut. Sa asculti la vremea respectiva un nou album Metallica era considerat pana atunci de domeniul sf-ului. Sa fii contemporan cu ce se intampla in rock-ul de dincolo constituia un eveniment ce nu-l voi mai regasi cu aceeasi prospetime niciodata. Am avut grija sa inregistrez acea emisiune radio (inca posed respectiva caseta). Intreaga auditie a trecut ca in vis. Sentimente contradictorii – doua balade? – apoi o senzatie de tristete. Chiar si acum – cand reascult Black Album – am sentimentul unui disc de adio din partea trupei. Sentimentul ca totul s-a terminat si ca nimic nu va mai fi la fel in heavy metal. Si cate dreptate aveam… Si ce frustrant a fost sa simt chestia asta. Pai cum sa se termine cand pentru mine – intr-un anumit fel – deabia incepuse.
 
Am iesit pe strada dupa 22:00, nerabdator ca si altii sa comentez albumul. Palcuri, palcuri de rockeri se adunau, discutau si se indreptau care incotro spre ce terase mai stiau prin zona.
- Baroane!!! Ai ascultat baaaa!!! Metallica sunt tatici…
- Ce baa!! Au luat-o pe urma lui Depeche… Cantece pentru adormit fraierii..(se referea probabil la cele doua balade)
Ma indreptam si eu spre terasa din Romana. Unu’, altu’ mai incerca sa spuna cate ceva.
-  James!!! Ai ascultat ma!!
-  Da… Cel mai mult m-a enervat tipu’ de la radio… Pai cum!? … Incepe prima piesa de pe album si el nu mai termina de vorbit!?
Fac o paranteza aici. Multa vreme dupa aceea am fost extrem de agasat de acelasi lucru. Posibil ca diferite motive de copyright sa-l fi impiedicat sa difuzeze de la cap la coada respectivele piese. Dar se gaseau si alte modalitati…
 
Cert e ca lumea (a se citi rockerii) era destul de buimaca atunci. Nimeni nu se putea hazarda sa dea vreun verdict. Problema tuturor era chestia cu baladele. Era vorba de o atitudine circumspecta. Era 1991… Si inca nu aparuse ideea de fan care inghite pana la capat orice produce artistul favorit. Era un semnal bun pentru acele timpuri. Adica publicul roman dadea dovada de o oarecare maturitate in receptare la nivel muzical. Nu acelasi lucru l-as spune despre altele.
 
Dupa aparitia acestui disc Metallica putea foarte bine sa-si incaseze banii cuveniti si sa inchida pravalia. Practic cu acest disc s-a cam spus totul in materie de heavy metal… si subgenuri. Banii cuveniti le asigura oricum traiul pentru restul timpului de trait. Cele doua balade buclucase si-au facut treaba. Au facut ca trupa sa-si largeasca segmentul de piata si automat sa creasca vanzarile. Dar n-as zice ca si-au vandut sufletul… Pana la urma si acum ascult cu placere Nothing else matters si The Unforgiven. Iar restul albumului era chiar rau rau pentru urechile neavizate (adica cele nefamililiarizate cu heavy-ul).  My friend of misery sau Holier than thou sunt elocvente in acest sens.
 
Daca ar fi ceva de reprosat… Hmm… Unde e viteza? Albumul este extrem de lent pentru asteptarile unui ascultator metalic (la vremea respectiva). Pana la urma cand spuneai Metallica te gandeai la viteza de pe Fight fire with fire ce era doar indulcita de un Orion sa zicem. Aici momentele cele mai rapide par lente raportate la piesa mentionata mai sus. As zice ca The struggle within castiga la capitolul viteza. Dar incearca sa-ti potrivesti pasii pe ritmul piesei si nu vei obtine decat un ritm de mars. (doar e vorba de razboi ..nu?). Privind balanta din celalalt sens, albumul sta inca in picioare si azi. Sound-ul inca nu s-a prafuit de tot (la vremea respectiva productia a fost considerata revolutionara) iar piesele nu resusciteaza doar inimile batrane.
 
Mai adaug ca marirea segmentului de piata nu a insemnat si racolarea de noi prozeliti ai genului. Nu de putine ori am intalnit oamani ce si-au cumparat Black Album si ascultau doar doua piese, maxim trei. Probabil trei cu Enter Sandman (“multumita” mtv-ului).
 
Palcurile de rockeri din 91 s-au intors de mult acasa. Chiar daca in respectiva seara de marti au petrecut pana dimineata. Postul de radio Nova 22 a fost si el uitat. Baronul si James mai asculta si ei din cand in cand Metallica … daca nu sunt obositi de munca de la birou. Dar chiar daca reascult acea caseta inregistrata in fatidica zi de marti nu se mai pune problema de a retrai. Pentru ca nu ai cum sa retraiesti un lucru care de fapt a ucis.

 Ce ti-e si cu patetismele astea...


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina