|
Prin 1999 ma aflam in magazinul Muzica. Periodic, in mijlocul magazinului se pune o cutie mare cu cduri si casete de-a valma, la preturi infime - compilatii de hituri trecute, manele, albume de Craciun ramase pana-n vara etc. Mare mi-a fost mirarea sa vad printre ele si niste casete cenusii, scoase si acestea la lichidare: Celelalte Cuvinte Ispita. Nu stiu cine a fost responsabil pentru situatie administratia magazinului, casa de discuri, publicul sau mana invizibila a economiei de piata. Am cumparat atunci cateva exemplare pentru a le face cadou prietenilor si mi-am dat seama ca vin vremuri grele pentru Celelalte Cuvinte.
Vremurile grele au inceput cu 7 ani de pauza (1997 2004) in care trupa aproape ca n-a mai concertat si a tras pe bani proprii un album pe care, in fine, o casa de discuri s-a hotarat sa il editeze. In conditiile in care nici una din trupele "colege" de generatie nu mai exista, iar cele care au ramas s-au reprofilat pe muzica usoara (nu ca ar fi facut muzica grea inainte), Cuvintele au o situatie incerta. Piata romaneasca de muzica este insuficient de dezvoltata pentru a sustine muzici cu tenta underground (chiar si muzicile comerciale cu cate o idee merg foarte greu, o exceptie fiind Vama Veche de ex.), o scena underground calitativa, in care Cuvintele sa aiba multumiri artistice, inca nu exista, iar trupa nu se poate cobori la nivelul acesteia pentru a fi acceptata. De fapt, inca de cand Dj Boros a demarat industria muzicala autohtona, nu s-a intamplat nimic notabil in privinta ambitiilor celor implicati. Rezultatul acestei situatii se numeste, in cazul de fata, NOS, o strutocamila prin care o trupa competenta incearca sa intre in mecanismul unei scene infantile. Versurile au fost reduse la un vocabular minimal (accesibil varstei de 8-10 ani), figurile de stil inlocuite de rime "nastrusnice", iar sonor, albumul ofera un pop-rock lejer, cu efecte timide si simplute, a carui receptare nu necesita o cultura sau obisnuinta muzicala prealabila. Chiar ma amuzam ca singurul moment criptic pe NOS este cand Calin Pop spune "megaocteti", iar in booklet scrie "MB".
Pentru a camufla compromisul, albumul a fost imbracat intr-un, zic ei "concept" (masini, dezumanizare), iar versurile si grafica incearca sa salveze aparentele prin ceva autoironii si aluzii la un infantilism tehnologic (a la Kraftwerk). Daca ascultatorul de muzica nu poate fi pacalit cu asemenea trucuri, potentialul public "mainstream", atasat mecanismelor de hituri, va ramane si acesta insensibil unui album care se remarca in primul rand prin cumintenie (=sinucidere comerciala) si al carui continut adreseaza mai degraba persoane iesite la pensie.
Albumul se deschide cu Turbo - o compozitie in proportie de 90% balada, cu versuri de genul "daca vrei gratie, calca fin pe-acceleratie"). Bucata sfideaza cele doua reguli de aur ale pieselor care se numesc "turbo" 1. nu merge ascultata in masina 2. nu se poate face sex pe ea (
un vers precum "serie mica din 70" taie toate poftele carnale). O alta piesa in care viata e un drum?! Sa speram insa ca nu atat de banal si cu sfarsitul mai putin stresant decat un fade-out.
Zodia o piesa cu caracter mioritic, in care factori de stres cotidieni capata proportii de destin. Caracterul pervers si fatal al zodiei tehnologice in care ne inscriem este sustinut de un refren pe masura: "nai-na-na-na".
In aceeasi nota, www, piesa 3, imi aminteste parca de o matusa simpatica de 65 de ani pe care am invatat-o sa scrie e-mailuri la copiii din strainatati. Intre timp a invatat sa foloseasca si voice-chatul, dar calculatorul ramane pentru ea tot o masina de scris ceva mai complicata. Mi-o imaginez pe tanti Mirela scurgand o lacrima auzindu-l pe Calin Pop cum deplange induiosator vremile cand trimitea scrisori cu timbre adevarate. Altminteri, piesa este foarte profi realizata din punct de vedere al melodicitatii si accesibilitatii comerciale.
Masini din nou o semi-balada pe teme automobilistice cu un final pe chitara ce ne spune totusi ca ascultam albumul unei trupe de rock. Aici, viata nu mai este un drum, ci chiar masina care merge pe drum, ce schimba "proprietari", "uleiuri", "supape" si la sfarsit ajunge la cimitir (care ne ofera rima albumului
"un decor cu spini/ un cimitir de masini").
TV, probabil cea mai cliseista piesa de la Celelalte Cuvinte o bucata care ar putea apartine oricarei trupe din rockul romanesc al anilor 70 si 80. Soloul de fix 25 secunde, cu un iz modern, datorita procesarii, nu inteleg ce cauta pe-aici, insa stiu ca CD playerul este prevazut cu buton de "skip".
Homepage ramane singura piesa ascultabila a albumului. Lenta si melancolica, in traditia Celelalte Cuvinte, aduce in atentie abilitatile lirice ale trupei. La final, nu putem concluziona decat ca "protocolul" erotic din "reteaua" indragostitilor ramane la fel de greu sondabil ca si inainte de auditia piesei.
Cinema si Acum - doua bucati la care de fiecare toleranta poate ceda. Remarc totusi ca pe Acum, intre min 1:32 2:07, gasim cel mai reusit pasaj al albumului, tipic trupei ca maniera.
Iarba prin par (bonus track, reinregistrare 2004 a hitului trupei din 1984), ajuta albumul sa treaca de pragul creativ, psihologic si comercial de 40 de minute si ilustreaza, in fine, o idee - anume ca nu orice poate fi suplinit de tehnologie. In cazul de fata, spontaneitatea si entuziasmul tineresc au fost inlocuite de un profesionalism sec. O varianta unplugged live, eventual cu improvizatie, ar fi fost mult mai interesanta.
Poate cel mai grav este ca printr-un asemenea album trupa nu castiga nici aderenti si probabil nici mijloace (financiare, media, logistice) pentru realizarea unor proiecte serioase. In mod evident, pierde interes din partea propriului public, caruia nu-i plac pacalelile. As fi vrut sa pot spune ca NOS este cel mai slab album CC, dar materialul nu se califica nici macar la aceasta categorie. Alte concluzii sunt de prisos; in rest, obisnuita imagine a inabilitatii rockului autohton.
31 Octombrie 2004
Adrian Gutu (adigd @ hotmail.com)
Albumul poate fi, intr-adevar, simitit ca simplut. Asta pentru comentatorul de serviciu care stie ce vrea sa auda in momentul in care isi pune castile pe urechi, pentru a asculta noul album Celelalte Cuvinte. Surprise, insa! E altfel. Si daca ti-ai alocat un timp fix pentru a-ti face o parere, ai o problema. Iar daca totusi scrii comentariul aflat in starea aia iritata ca asteptarile nu ti-au fost implinite, citim ce am citit.
Eu, insa, am alta parere. Si o pun jos doar acuma, cand albumul s-a copt in mine, cand am trecut si peste iritare si peste micul entuziasm al deslusirilor, deslusiri care au venit si ele pe parcurs. Cum spuneam albumul poate fi catalogat cam usurel, fata de "greutatile" produse de trupa in trecut. Caci anii au trecut si inversunarea s-a mai domolit. I-au luat locul umorul pe alocuri si constatarile... normale. Asta nu inseamna ca muzica, in sine, e mai proasta.
As spune ca acesta e primul album de maturitate al trupei. Ca si in cazul oricarui artist de calitate si ei si-au esentializat mijloacele. Au ramas doar ingredientele vitale.
Si apoi e prima oara (dupa albumele de debut) cand nu mai exista influente stilistice de moment (precum in "Se lasa rau", "Armaghedon", "Ispita'). Albumul aste vine, in opinia mea, imediat dupa albumul II. Au fost iesirile in decor (multe din ele superbe) din albumele mai sus numite, dar iata ca au revenit pe drumul lor, propriu si unic. Celelalte Cuvinte, 2004. La fel de bun si potrivit precum Celelalte Cuvinte, in 1987.
14 Octombrie 2005
Adrian Cadar (acadar @ rdslink.ro)
Albumul este slab, e clar ca formatia a facut un compromis pentru a incerca sa scoata capul pe piata muzicii romanesti, insa iata ca tentativa a esuat, albumul nu a avut nici pe departe prezenta scontata in peisajul muzical al perioadei lansarii si in cel de dupa lansare. Cine afirma ca acest album reprezinta primul album de maturitate a trupei inseamna ca ori n-a ascultat celelalte albume deloc ori nu le-a ascultat de multa vreme si a uitat cum suna o "Iarba prin par", "Daca vrei", "Armaghedon", "Trecatoare" sau "Pasarea de plumb"... Dar asa cum cunoastem toti Celelalte Cuvinte, o trupa mereu aceeasi si totusi mereu alta, astept un nou album Celelalte Cuvinte care sa dovedeasca intr-adevar maturizarea trupei, asa cum o asteptam cu totii, fara compromisuri de dragul impunerii pe piata muzicala romaneasca.
|