Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Tangerine Dream

1970 Electronic Meditation
1971 Alpha Centauri
inapoi la progresiv & experimental

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Metal, Punk si subgenuri


Progresiv & Experimental

Aera
Affinity
After Crying (Hu)
Ahora Mazda
Albatros
Amazing Band
Amon Duul
Amon Duul II
Areknames
Ash Ra Tempel
Brian Eno
Can
Caravan
Chrysalide
Cressida
Cryptic Vision
Curved Air

Eloy
Emerson Lake & Palmer
England
Faust
Flamengo (Cz)
Frank Zappa
Fruupp
Fuchsia
Galahad
Genesis
Gentle Giant
Ghostigital
Gracious
Green Milk From The Planet Orange
I Giganti
In Spe (Estonia)
Jade Warrior
Jadis
Jethro Tull
John McLaughlin
Khan
King Crimson
Klaus Schulze
Kluster
Kraftwerk
Laurie Anderson
Magellan
Marillion
Mostly Autumn
Nektar
Nice
Niemen (Pol)
Pekka Pohjola
Peter Gabriel
Pink Floyd
Polytoxicomane Philarmonie
Poor Genetic Material
Popol Vuh
Procol Harum
Quintessence
Renaissance
Richard Wright
Rick Wakeman
Robert Fripp
Robert Wyatt
Roland Kovac New Set
Sebastian Hardie
Stud
Tangerine Dream
Thee Maldoror Kollective
Third Ear Band
Titus Groan
Tomita
Tortoise
Tuxedomoon
UK
Ulver
Van der Graaf Generator
Vangelis
Yes
Yezda Urfa
Zenobia
Horia Diaconescu Alpha Centauri (1971)

25 August 2004

de Horia Diaconescu

Tangerine Dream - Alpha Centauri

Alpha centauri este, in termeni de receptare, intre cele mai influente realizari pe care scena kraut le-a dat muzicii moderne. In fapt, aici avem primul album integral de “muzica ambientala”, gen nascut din filtrarea curentului minimalist al anilor ‘60 prin mijloacele si intentiile rockului psihedelic. Putem chiar vorbi de unul din albumele radicale ale culturii pop. Alaturi de Edgar Froese (chitara, sintetizator), responsabili de realizarea sa intalnim pe Steve Schroyder (sintetizator), Udo Dennenbourg (flaut, recitare), Roland Paulyck (sintetizator) si un baterist de numai 17 ani, student la Conservatorul din Berlin si membru de 4 ani in Agitation Free Chris Franke (care va deveni cel mai longeviv colaborator al lui Froese). Despre Chris Franke trebuie mentionat ca, alaturi de profesorul sau de compozitie, elvetianul Thomas Kessler, va initia “The Berlin School of Electronic Music” – primul cerc de intalniri, studiu si improvizatii al diversilor muzicieni din lumea "kraut" si nu numai.

Muzica ambientala se prezinta aici in plenitudinea sa. “Reteta” este cunoscuta: fiecare sunet este dilatat catre nesfarsit. Cu textura astfel obtinuta se vopsesc toti peretii mintii. De un al doilea sunet se trage si mai mult. Se revopseste totul. Si tot asa… Relativitatea structurii pieselor va genera titluri astrale. Edgar Froese si-a numit inventia “kosmische musik”, termen care supus deraierii va specula porecla generala a kraut-rockului: “komische musik” (=muzica ciudata).

Intr-un interviu, Froese amintea ca in conceptia si realizarea albumului cel mai mult timp a fost dedicat obtinerii sunetului de orga-sintetizator. Un sunet particular, catedralic, ce impregneaza cele trei compozitii si care intre timp a devenit de referinta. La Brian Eno sau Robert Fripp se mai poate spune ca un intreg album datoreaza atat de mult sculptarii unui sunet in sine. Tangerine Dream au preluat din minimalism conceptul de simplitate si puritate a formei, iar din muzica psihedelica au mostenit gradarea si efectul senzorial spatial. Cele trei compozitii se constituie in trei pasi catre alternativ - de la intro, ce pastreaza inca urme de armonie, pana la mega-piesa finala, unde se va vorbi deja de anti-muzica.

Sunrise in the third system (4:20 min), cu valoare de preludiu, concentreaza intr-o secventa vag-melodica texturile care se vor desfasura pe intreg albumul.

Fly and collision of comas sola (14 min). Remarcabil in tesatura piesei este pasajul de baterie care intervine spre final. Aminteste de Ash Ra Tempel in special pentru ca violenta interpretarii are in primul rand conotatii ambientale, si nu ritmice. Rolurile sunt inversate, iar bateria este foarte reusit sustinuta de un dialog intre flaut si pulsatii electronice. Momentul are rol de apogeu-descatusare a piesei si se poate concluziona ca lectia exploziei a fost temeinic invatata de la Pink Floyd.

Alpha centauri (22 min): o procesiune sonora care defineste limite muzicii ambientale, putini artisti reusind sa o egaleze in amploare. Interesant este ca piesa nu are nici o linie melodica. Progresia compozitiei utilizeaza din plin efectul de suprapunere si topire a texturilor care genereaza o senzatie stranie, in acelasi timp de distant si omniprezent. Ultimele patru minute devin infricosatoare, dau senzatia unui cor interminabil in delir. As spune ca aici nu se dezminte deloc originea protagonistilor, efecte asemanatoare se intalnesc cu precadere la trupele germane de kraut si gotic.

Daca aceasta muzica este cosmica sau nu conteaza mai putin. Important este ca vorbim de o muzica ambientala intr-un moment al existentei sale cand inca nu se intersecteaza cu domesticul (fenomen datorat in buna parte influentelor New Age). Auditia solicita si provoaca, este departe de a fi “impaciuitoare” (cu sinele ori cu universul), ceea ce reduce catalogarea de “ambient” la simpla conventie.



 Komische musik?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shop



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina