Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Progresiv TM  English version 

197? Dreptul de a visa
197? Puterea muzicii
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Mihai Plamadeala Puterea muzicii (197?)

08 Mai 2003

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Progresiv TM - Puterea muzicii
S-a vorbit (in tara) la inceputul anilor ’70 despre "operele rock" ale unor formatii autohtone cum ar fi Rosu Si Negru, Metronom, Olympic 64 sau Unit Progresiv TM & Rosu Si Negru Supergrup ( n.a. - ??!). Puterea Muzicii este unul dintre albumele recomandate (cu sprijinul criticii vremii) drept o astfel de creatie. Personal nu identific forma incontestabil mai complexa a unor materiale cu genul amintit. Opera (inclusiv cea rock) presupune un libret, personaje (nu doar solist vocal pe post de povestitor) si este destinata punerii in scena. Unitatea tematica relativa, alipirea pieselor (chiar prin pasaje pregatitoare) sau includerea unor elemente coregrafice, de show, etc nu sunt suficiente pentru a vorbi despre "opera", indiferent de gandurile pe care le-a avut compozitorul. Amintesc faptul ca trupe precum Yes, Genesis, Pink Floyd si multe altele (in ale caror realizari se regasesc din plin punctele citate ) au rezerve in a prezenta albumele lor drept opere rock. Ne gasim insa in mod indiscutabil pe teritoriul muzicii progresive.

Fara a minimaliza activitatea celor in cauza, consider ca in muzica romaneasca nu s-a produs nici o opera rock, cele mai apropiate lucrari de aceasta specie fiind Zalmoxe – Sfinx si intr-o mai mica masura Cantofabule – Phoenix la care s-ar mai putea adauga lucrarea folk-rock Dupa Melci - Nicu Alifantis.

Puterea Muzicii este un album interesant, in care partitura instrumentala o depaseste cu mult pe cea vocala (a nu se intelege ca solistii vocali sunt lipsiti de valoare). Echipa participanta la realizarea LP-ului este alcatuita din muzicieni de marca, (recomandati de numeroase momente artistice anterioare): Harry Coradini – vocal; Liviu Tudan – bas, pian, voce; Ladislau Herdina – chitara, voce; Florin Ochescu – chitara; Ion Cristian – percutie, voce. Versurile semnate de Daniela Crasnaru sunt mai degraba un pretext pentru punerea in valoare a compozitiilor lui Liviu Tudan (1, 3, 4, 6) si Ladislau Herdina (2, 5, 7), in care solo-urile isi au un rol important.

Cele sapte piese ale albumului, "Oameni Si Fapte"(1), "Legamant"(2), "Optiune Pentru Pace"(3), "Puterea Muzicii"(4), "Sete De Padure"(5), "Pas Candid Catre Realitate"(6), "Gand Curat"(7), unitare in complexitatea lor sunt reunite in trei grupaje: I - (1), (2) – 11’31", II - (3), (4) – 6’44", III - (5), (6), (7) – 14’25".

Temele muzicale principale sunt surprinzatoare; aduc ceva din aerul muzicii rock de "afara". Totusi in dorinta de a le reuni intr-o idee comuna au fost incluse in piese pasaje intermediare caracterizate doar prin "corectitudine". Pasajele vocal instrumentale sunt tratate ca parti autonome (deoarece au functia de a "purta" mesajul la nivel de text = comunicare). Concluzia este ca, cel putin pe album, dorinta de a prezenta un material cu mari pretentii conceptuale anuleaza o parte din potentialul artistilor, care au trecut astfel pe langa o mai mare reusita, realizand doar un LP interesant. Ceea ce se aude pe albumul discutat este mai valoros decat in cazul multor altor formatii, dar daca incercam sa comparam materialul cu marea muzica prog-rock a lumii trebuie sa admitem ca discutia este incheiata inca inainte de a incepe.

Existenta Progresiv TM – ului in peisajul muzicii romanesti este benefica, si albumele pe care au reusit sa le realizeze contribuie din plin la acest fapt. Publicul autohton a avut posibilitatea in niste ani de izolare culturala sa ia cunostinta de muzica necomerciala a momentului si de acest context trebuie sa se tina seama intr-o analiza a perioadei.

 Opinii?
 


17 Octombrie 2003

Silviu Nastase (snastase @mail.com)

... daca ati ascultat "live" aceasta lucrare (intr'adevar nu se poate numi opera) care pe Electrecord s'a chemat "Puterea Muzicii" sigur veti fi fost surprinsi de faptul ca pe scena s'a cintat ceva iar pe disc a aparut altceva in materie de versuri sau text; pe scena s'a cintat o prelucrare foarte reusita a "Baladei Zburatorului" dupa Eliade-Radulescu, iar pe disc erau ..."Optiuni pentru pace" (o chestie similara s'a intimplat si cu "Zalmoxe" unde textul a trebuit alterat serios) - nimic rau in a fi pace insa din nou e trist felul in care erau tratati artistii (muzicienii in cazul de fata) in perioada aceea; nu'i de mirare ca muzica romaneasca a ramas cam in urma in materie de rock si nu numai... Este tot atit de adevarat ca, personal, am pierdut contactul cu muzica romaneasca din cauza distantei, insa cred ca prea departe de adevar nu sint...



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina