Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Kraftwerk

1970 Tone Float
1970 Kraftwerk
1971 Kraftwerk 2
1973 Ralf und Florian
1974 Autobahn
inapoi la progresiv & experimental

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Metal, Punk si subgenuri


Progresiv & Experimental

Aera
Affinity
After Crying (Hu)
Ahora Mazda
Albatros
Amazing Band
Amon Duul
Amon Duul II
Areknames
Ash Ra Tempel
Brian Eno
Can
Caravan
Chrysalide
Cressida
Cryptic Vision
Curved Air

Eloy
Emerson Lake & Palmer
England
Faust
Flamengo (Cz)
Frank Zappa
Fruupp
Fuchsia
Galahad
Genesis
Gentle Giant
Ghostigital
Gracious
Green Milk From The Planet Orange
I Giganti
In Spe (Estonia)
Jade Warrior
Jadis
Jethro Tull
John McLaughlin
Khan
King Crimson
Klaus Schulze
Kluster
Kraftwerk
Laurie Anderson
Magellan
Marillion
Mostly Autumn
Nektar
Nice
Niemen (Pol)
Pekka Pohjola
Peter Gabriel
Pink Floyd
Polytoxicomane Philarmonie
Poor Genetic Material
Popol Vuh
Procol Harum
Quintessence
Renaissance
Richard Wright
Rick Wakeman
Robert Fripp
Robert Wyatt
Roland Kovac New Set
Sebastian Hardie
Stud
Tangerine Dream
Thee Maldoror Kollective
Third Ear Band
Titus Groan
Tomita
Tortoise
Tuxedomoon
UK
Ulver
Van der Graaf Generator
Vangelis
Yes
Yezda Urfa
Zenobia
Horia Diaconescu Kraftwerk 2 (1971)

26 Noiembrie 2004

de Horia Diaconescu

Kraftwerk - Kraftwerk 2

In arta, ca si in stiintele exacte, experimentul are relevanta in primul rand ca mijloc (de a modifica sau largi intelegerea). Ca scop poate fi uneori interesant si chiar util in formarea sau consolidarea egoului artistului, in ceea ce anglofonii numesc "self-indulgence" si care trebuie sa se manifeste cu prisosinta la cei din aceasta tagma. O calitate, in acelasi timp un defect si un filtru, daca ne gandim ca multi se impotmolesc in propriile incercari. Dintr-o atare perspectiva, Kraftwerk II apare ca un album experimental si redundant in acelasi timp. Cu o nota de inedit, si cu siguranta egoist.

La al treilea album este destul de tardiv pentru o trupa sa nu-si fi conturat propria muzica, desi acumulari cantitative exista. Ca material experimental ofera prea putin pentru 1971. Kraftwerk II nu difera semnificativ de albumul precedent, insa acum ideile au fost grupate pe cate o fata a vinilului. O colectie ordonata in doua parti, cu texturi, "beaturi", aparataje si contraste. Discul este un posibil raspuns pentru Pink Floyd, George Harisson, Tangerine Dream sau Kluster.

Prima parte, dedicata ritmicii, contine o singura piesa – Klingklang (1). Sunt 17 minute prin care istoria pop-culturii inregistreaza intaia contributie de album a unui instrument ce isi genereaza automat sunetele conform unei structuri (moment marcat si de concertele-performance prin care duoul Ralf & Florian si-a sustinut realizarea). Loop-ul ritmic sintetizat variaza in intensitate si tempo. Piesa se inscrie in linie dreapta ideilor ce vizau autonomizarea creatiei (artistice). Nota de aleatoriu este indusa de cateva improvizatii pe flaut, keys & chitara. Dincolo de intentie, aceasta fata de vinil nu se remarca printr-o finalitate anume.

Atem (2) (="respiratie") introduce partea secunda a materialului prin trei minute in care se aude un flux de aer alterat printr-un Moog. Este unul din acele momente cand durerile facerii se transforma in dureri de apendicita. Spre binele medicinei si al studentilor care iau notite. Mai putin al pacientilor.

Instrumentele canta si respira, motiv suficient pentru Kraftwerk sa continue cu trei "mostre" de estetica tehnologica apropiate ca sonoritate de muzica concreta a anilor ’50 – ‘60. Strom (3) (=”curent”), Spule 4 (4) (=”bobina”), Wellenlange (5) (=”lungime de unda”) desfasoara vibratii si efecte de feedback prelungite in texturi. Insa acolo unde Tangerine Dream impresioneaza prin constructie, amplificare si forta de sugestie, Kraftwerk reusesc sa evidentieze cel mult o complicitate masturbatorie intre aparatura si protagonistii care dispun de aceasta. Undeva intre haoticul George Harisson Electronic sound si liniarul Lou Reed Metal machine music.

Harmonika (6) incheie materialul printr-o intelegere foarte personala a sunetelor, care, bineinteles, nu are de a face cu “armonia”.

Privite impreuna, Kraftwerk I si II apartin categoriei albumelor ce “trebuiau facute de cineva”, in conditiile in care nici o alta trupa din scena kraut-rock nu viza exclusiv exploatarea sunetului (zgomotului) electronic. Semnificatia artistica a lui Kraftwerk II poate fi comparata cu o expozitie de bobine, sarme, baterii si aparate fonografice.


 Kling, klang...
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shop



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina