Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Mayhem

1986 Pure Fucking Armageddon (demo)
1987 Deathcrush (demo)
1992 Live in Leipzig 26.11.1990
1994 From the Darkest Past (bootleg)
1994 De Mysteriis Dom Sathanas
1994 A Tribute to the Black Emperors (split cu Morbid)
1995 Dawn of the Black Hearts (live bootleg)
1997 Wolf's Lair Abyss
1999 Mediolanum Capta est (live)
2000 A Grand Declaration of War
2001 A tribute to Mayhem - originators of the Northern darkness
2004 Chimera
inapoi la prezentare

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Progresiv & Experimental


Metal, Punk si subgenuri

Alice in Chains
Amorphis
Anathema
Annihilator
Astrosoniq
Avantasia
Billy Idol
Black Stone Cherry
Blind Guardian
Brides of Destruction
Cacophony
Cannibal Corpse
Carcass
Cradle of Filth
Dead Kennedys
Death
Def Leppard
Dimmu Borgir
Dinosaur Jr.
Dog Eat Dog
Down
Dream Theater
Edguy
Europe
Evanescence
Evereve
Faith No More
Green Day
Guns n'roses
H.I.M.
Helloween
Iced Earth
Iron Maiden
Judas Priest
Katatonia
King Diamond
Korn
Lacrimosa
Linkin Park
Made out of Babies
Manowar
Marilyn Manson
Masterplan
Mayhem
Megadeth
Melvins
Meshuggah
Metallica
Moonspell
Mother Love Bone
Motorhead
My Dying Bride
Napalm Death
Nightingale
Nirvana
Obituary
Overkill
Ozzy Osbourne
Pantera
Paradise Lost
Pearl Jam
Pungent Stench
Queens of the Stone Age
Rammstein
Rhapsody
Screaming Trees
Sepultura
Sex Pistols
Six Feet Under
Slayer
Smashing Pumpkins
Sodom
Sonic Youth
Stuck Mojo
Suffocation
Suicidal Tendencies
Sunn 0)))
Symphony X
System of a Down
Tang Chao (China)
Temple of the Dog
The Kovenant
The Meads of Asphodel
Therion
Tiamat
Transplants
Troll
Type O Negative
Ufomammut
Velvet Revolver
Venom
Virgin Black
Winds
Horia Diaconescu A tribute to Mayhem - originators of the Northern darkness (2001)

23 Decembrie 2004

de Horia Diaconescu

Mayhem - A tribute to Mayhem - originators of the Northern darkness
Trupele influente obtin inevitabil si inregistrari tribut realizate de discipoli si epigoni. Mayhem si-au lasat stigmatul pe cam tot ceea ce se numeste black metal. Avem deci in fata recunoasterea si recunostiinta aduse de cei ce se autoidentifica ca fiind legiuni ale intunericului (devenit adeseori "bezna"). Pana in prezent nu a aparut inca o compilatie de black metal care sa fie 100% calitativa si 0% ridicola. Explicatia rezida in caracterul marginal si limitat al genului. Iar cum in black totul se intampla pe muchia de cutit intre penibil si uneori interesant, acest material nu face exceptie in ceea ce priveste plaja de selectie a trupelor.

Immortal (Norvegia) deschid albumul cu From the dark past. Piesa de forta, prezentata intr-o atmosfera glaciala si implacabila, personalizata de stilul care i-a facut apreciati. Fara indoiala, cel mai bun cover al compilatiei! De notat ca intregul album De mysteriis dom sathanas se regaseste in cadrul tributului.

Dark Funeral (Suedia) sunt o trupa care pe fiecare album repeta aceeasi piesa de mai multe ori. La baza, este o compozitie scrisa de Mayhem. Dupa atatia ani de repetitie monomana a riffurilor, Pagan fears devine o preluare competenta si destul de aproape de original.

Vader (Polonia) sunt singurii care au descoperit secretul vocii lui Attila Csihar: simplitatea. Freezing moon beneficiaza de un cover lugubru, instrumentat in death metal, cu insertii discrete pe clape si un vocal care practic recita piesa. Accentul polonez si ecoul gutural dau un efect ciudat, aproape de atmosfera de pe De mysteriis...

Emperor (Norvegia) canta Funeral fog avandu-l ca invitat chiar pe Attila. S-a incercat o violentare a piesei, insa originalul cu greu poate fi egalat in dementa.

Behemoth (Polonia) sunt una din acele gasti care aplica cu obstinatie regula “totul la dreapta”. In lipsa oricaror calitati, incearca sa obtina greutate dand la maxim distorsiunea si volumul. Incompetenta marca Behemoth isi da aici mana cu vechiul Mayhem pentru Carnage.

L
imbonic Art (Norvegia) prelucreaza exotic De mysteriis dom sathanas intr-o maniera orchestral-vitezista cu tobe electronice. Este cu siguranta unica ocazie de a asculta vocea unui norvegian cand imita interpretarea bolnavicioasa facuta de un maghiar pe un text latin.

Celor de la Keep of Kalessin (Norvegia), o trupa de debutanti, necunoscatori ai instrumentelor, li se permite de catre realizatorii compilatiei sa se abereze pe tema Buried by time and dust.

Gorgoroth (Norvegia) merita, alaturi de Marduk, sa joace in primul desen animat despre black metal. Acelasi black din topor, cu bateria pe uluci ma face sa caracterizez preluarea Life eternal drept “cool”.

Carpathian Forest (Norvegia), care se proclama “true narrowminded black metal”, pot fi incadrati la rubrica de obscenitati obscure. Ghoul este, in mod surprinzator, o reusita preluare de tip old school metal (Venom, vechiul Sodom).

F
aptul ca au deschis concerte Mayhem, le-a dat celor de la Seth (Franta) ocazia de a participa cu o piesa pe aceasta compilatie. Pentru niste amatori este insa cea mai proasta idee sa-si incerce puterile cu ceva de pe Wolf’s lair abyss. Ca si la Behemoth, regula “totul la dreapta” parcurge Into thy labyrinth sub semnul odiosului.

Gehenna (Norvegia) preiau Cursed in eternity. Nimic special dpdv instrumental. Prestatia vocalului se descrie prin termenul “blecotac”.

Absu (SUA) ne aminteste prin Deathcrush & Sylvester anfang ca, pentru unii (multi), drumurile inca duc la Euronymous. Piesa Deathcrush este atat de simpla si la obiect, incat “iese” in orice interpretare. Ca faza anecdotica - Sylvester anfang a fost compusa si inregistrata de Conrad Schnitzler (vezi Tangerine Dream), prieten al parintilor lui Euronymous. Tanarul metalist, fan al scenei electronice germane (vezi si proiectul sau de sintetizator - L.E.G.O.), i-a trimis demoul Deathcrush cu rugamintea de a le face un intro, iar Schnitzler a propus cu amuzament “a musical version of what the kids try to do”.

Ca o concluzie, compilatia A tribute to Mayhem ne certifica faptul ca orice trupa are epigonii pe care si-i cultiva si pe care ii merita.

PS: Pe coperta se afla castelul de la Hunedoara.

 50% 50%?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina