Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Sunn 0)))

2000 00Void
2000 Grimmrobe Demos
2001 Flight of the Behemoth
2003 White 1
2004 White 2
2005 Black One
2006 Altar (with Boris)
inapoi la metal, punk si subgenuri

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Progresiv & Experimental


Metal, Punk si subgenuri

Alice in Chains
Amorphis
Anathema
Annihilator
Astrosoniq
Avantasia
Billy Idol
Black Stone Cherry
Blind Guardian
Brides of Destruction
Cacophony
Cannibal Corpse
Carcass
Cradle of Filth
Dead Kennedys
Death
Def Leppard
Dimmu Borgir
Dinosaur Jr.
Dog Eat Dog
Down
Dream Theater
Edguy
Europe
Evanescence
Evereve
Faith No More
Green Day
Guns n'roses
H.I.M.
Helloween
Iced Earth
Iron Maiden
Judas Priest
Katatonia
King Diamond
Korn
Lacrimosa
Linkin Park
Made out of Babies
Manowar
Marilyn Manson
Masterplan
Mayhem
Megadeth
Melvins
Meshuggah
Metallica
Moonspell
Mother Love Bone
Motorhead
My Dying Bride
Napalm Death
Nightingale
Nirvana
Obituary
Overkill
Ozzy Osbourne
Pantera
Paradise Lost
Pearl Jam
Pungent Stench
Queens of the Stone Age
Rammstein
Rhapsody
Screaming Trees
Sepultura
Sex Pistols
Six Feet Under
Slayer
Smashing Pumpkins
Sodom
Sonic Youth
Stuck Mojo
Suffocation
Suicidal Tendencies
Sunn 0)))
Symphony X
System of a Down
Tang Chao (China)
Temple of the Dog
The Kovenant
The Meads of Asphodel
Therion
Tiamat
Transplants
Troll
Type O Negative
Ufomammut
Velvet Revolver
Venom
Virgin Black
Winds
Aron Biro White 1 (2003)

28 Ianuarie 2005

de Aron Biro

Sunn 0))) - White 1
Se poate spune ca White1 este primul produs de esenta al trupei, primul album pe care cei doi teluristi iesiti din cele mai scarnave galerii nu insista pe demersuri parodice ci incearca sa stea de vorba cu audienta. In fine, in masura in care la mineriade s-a putut sta de vorba cu minerii. Pentru prima data, Sunn 0))) se automotiveaza si se desprinde de statutul de trupa tribut. Materialul e organizat pe trei doze, administrate dupa cum urmeaza:

1. My Wall are 25 de minute si ne ofera un monolog visceral acompaniat cu elemente doom metal recitat de Julian Cope, activist/artist consacrat in rockul ultimilor 30 de ani ca o combinatie de "determinare", "perseverenta", "implicare" si "paranoia" (citita ca lipsa de metoda si exces de zel). Cope tine un discurs pe primele 12 minute ale piesei, discurs alcatuit dintr-un sir de imprecatii de inspiratie halucinogena cu trimiteri la mitologia vikinga si elogii la adresa membrilor trupei. Zei spanzurati, oameni morti in santurile sapate cu propriile unghii, trimiteri la misteriosul personaj Johnny Guitar, invocari legate de Ragnarok si Yggdrassil, dragoni si copii castrati, Old motherfucker, she was a cocksucker, to give her poor family a home, went down to their dingdong, and drank for a singsong, Cope creioneaza din vorbe un tablou a la Bosch, cu multa intonatie si culoare, hipnotic precum un apostol de televiziune, frenetic precum un rabin in ajun de Hanukka, scarbavnic precum un pedofil gelos, sustinut sonor de corzile schingiuite ale lui O’Malley si Anderson.

2. The Gates of Ballard e cea mai scurta piesa, 15 minute de piatra de moara macinand cu regularitate de mecanism improvizat in creierul ascultatorului. Introul piesei este o incantatie scandinava pusa la dispozitie de Runhild Gammelsaeter (voce la Thorr’s Hammer), dupa care incepe rostogolirea bolovanului, proces de uzura sonora care, pentru ascultator, nu se opreste odata cu terminarea piesei. O sectiune ritmica generata electronic confera piesei o dubioasa fragilitate.

3. A Shaving of the Horn that Speared You e un epilog de 18 minute unde trupa nu mai manifesta nici o intentie, ci se manifesta pe sine cu falsa modestie si subtilitate. O demonstratie ambientala, plamadita din instrumente dezacordate, murmure, horcaituri si alte elemente decorative sumbre ce fac din piesa un posibil soundtrack pentru filme horror dubioase. Convingator!
 
Oarecum surprinzator, trupa incearca pe acest album o abordare epica, in care lucrurile evolueaza si trebuie urmarite mai degraba decat resimtite, cazul produselor anterioare. Bookletul avertizeaza ca materialul este compus pentru instalatii audio cu plaja de frecvente larga, componente subbass fiabile si recomanda volum maxim pentru auditie corecta. Recomandarile nu sunt facute degeaba, albumul se imprima in ascultator precum tushul in sugativa, perceperea fiind direct determinata de forta contactului si permeabilitatea sugativei. Nu in ultimul rand, trebuie pomenita si spatialitatea sunetului care nu se preteaza la ascultarea cu casti, persistenta vibratiilor riscand sa dea dureri serioase de cap. Folosirea ocazionala a vocilor si a structurilor ritmice da un plus de accesibilitate, dimensiune care pana la momentul White1 lipsise cu desavarsire.
 
Doamne fereste sa las impresia ca orice ascultator de muzica trebuie sa ia contact cu trupa ori cu genul asta de „muzica”. Cei interesati de domeniul noise au auzit deja de trupa, LPurile fiind intampinate cu recenzii elogioase sau deloc. Totusi, in momentul in care o sa fiti sechestrati intr-o casa de batrani, cand copiii si nepotii n-o sa va mai caute, cand o sa aveti probleme cu prostata sau auzul iar colegul de dormitor o sa va urasca fara motiv, poate va veti aminti sa va ridicati in capul oaselor, sa faceti un semn asistentei si sa-i spuneti „Domnita, imi pui si mie sa ascult pe baietii aia cu paranteze in nume?”

 )(o)(


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina