Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Entuziastii  English version 

1965 Entuziastii I (single)
1968 Entuziastii II (single)
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Mihai Plamadeala Entuziastii I (single) (1965)

02 Martie 2005

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Entuziastii - Entuziastii I (single)
Entuziastii este una dintre primele formatii romanesti de twist rock. In absenta unor filmari sau materiale scrise credibile, cei cinci “entuziasti” pot fi cunoscuti (la mai bine de patruzeci de ani distanta!) doar prin auditia celor doua single-uri editate cu ei si a informatiilor tiparite care le insotesc. Aceste informatii sunt insa lapidare, ceea ce ne obliga la niste speculatii pe care chiar nu le putem evita. Bunaoara, acesta pare a fi cronologic, primul lor mini album, ceea ce rezulta din compararea numarului de inregistrare al matritei folosite pentru presarea vinilului, cu alte numere (ale unor albume a caror aparitie a fost identificata). Totusi pe coperta este trecut doar numele vocalului: Radu Tanase, ceilalti fiind “Formatia de chitare Entuziastii”.

Pe “presupusul” al doilea single se gasesc din fericire si ceilalti membrii, dintre care doar unul evolueaza la chitara (solo) ceilalti cantand pe orga, bas si baterie. Este posibil sa se fi shimbat intre timp componenta, dar pentru a fi siguri trebuie sa comparam fotografiile de pe coperti (!).

“Dynamite”(1) este un twist (surprinzator de) asemanator cu cele din lumea buna a muzicii. Ar fi interesant de stiut daca formatia era aliniata in ceea ce priveste repertoriul, sau exista un delay in acest sens. Piesele interpretate sunt de sfarsit de ’50 si inceput de ’60.

“A Girl Like You”(2) reprezinta o propunere de slow twist. Toate piesele ramase de la Entuziasti(i) sunt cantate intr-o engleza excelenta, rezultatul nefiind cu nimic mai prejos in comparatie cu realizarile occidentale ale vremii.

In “Got A Funny Feeling”(3) abordarea este una “rock”. Razbate aici o puternica atmosfera cincizecista. Exista si un “foarte aerisit” solo de chitara, cu functia sa in piesa.

“She Is So Sweet”(4) este momentul de varf al single-ului. Vocea si chitara realizeaza un reusit dialog iar corul sustine melodia cu un dublaj ritmic a la Kinks.

Entuziastii sunt o trupa notabila, care trebuie sa fi “facut ravagii” la vremea lor, printre tinerii iubitori de muzica si care ar putea reprezenta o carte de vizita pentru muzica romaneasca de expresie rock. Producatorii (comunisti) se gandisera si ei probabil la acest aspect deoarece printre putinele lucruri scrise pe coperta este si un “Made in Rumania” (nu este o greseala a noastra; este optiunea sau greseala celor “de atunci”).

 Entuziast?
 


14 Iunie 2005

Dimitrie Cadere - chitara Entuziastii

Am fost ghitarist solo în formatia Entuziastii între 1963 (la înfiintare) si pâna în 1968. Am citit rândurile, foarte amabile, despre aventura noastra muzicala din prima tinerete. Întâiul single, aparut în 1965, a fost primul disc de ghitare electrice cântat integral în englezeste înregistrat în tara. Modelul era - evident - Cliff Richard si The Shadows, care au realizat o adevarata "revolutie culturala" în România prin filmul "Tinerii" (The Young Ones), venit miraculos pe ecrane în 1963. Muzica este, în linii mari, cea de la începutul anilor '60. Componenta formatiei era urmatoarea:

Radu Tanase : solist vocal
Dimitrie Cadere : ghitara solo
Serban Ciurea : ghitara armonie
Dan Slavescu : ghitara bas
Alexandru Cazaban : baterie

Al doilea single a iesit în 1968, preluând succesele interpretilor pe care i-ati citat si adaugându-se celor deja editate de alte formatii de rasunet.

Terminologia instrumentelor e "de epoca", am preferat întotdeauna "ghitara" - mai occidental si mai modern, în loc de "chitara", mai romantico-lautaresc. 4 din cei 5 eram colegi de liceu la Scoala Centrala din Bucuresti, lânga Gradina Icoanei, iar Serban era la Liceul Lazar. În 1965 ne-am dat cu totii examenul de bacalaureat dupa ce am înregistrat la Electrecord (între noembrie si decembrie 1964) primul nostru single.



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina