Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Therion

1991 Of Darkness
1992 Beyond Sanctorum
1993 Symphony Masses... Ho Drakon Ho Megas
1995 Lepaca Kliffoth
1996 Theli
1997 A'Arab Zaraq Lucid Dreaming
1998 Vovin
1999 Crowning of Atlantis
2000 Deggial
2001 Secret of the Runes
2002
inapoi la metal, punk si subgenuri

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Progresiv & Experimental


Metal, Punk si subgenuri

Alice in Chains
Amorphis
Anathema
Annihilator
Astrosoniq
Avantasia
Billy Idol
Black Stone Cherry
Blind Guardian
Brides of Destruction
Cacophony
Cannibal Corpse
Carcass
Cradle of Filth
Dead Kennedys
Death
Def Leppard
Dimmu Borgir
Dinosaur Jr.
Dog Eat Dog
Down
Dream Theater
Edguy
Europe
Evanescence
Evereve
Faith No More
Green Day
Guns n'roses
H.I.M.
Helloween
Iced Earth
Iron Maiden
Judas Priest
Katatonia
King Diamond
Korn
Lacrimosa
Linkin Park
Made out of Babies
Manowar
Marilyn Manson
Masterplan
Mayhem
Megadeth
Melvins
Meshuggah
Metallica
Moonspell
Mother Love Bone
Motorhead
My Dying Bride
Napalm Death
Nightingale
Nirvana
Obituary
Overkill
Ozzy Osbourne
Pantera
Paradise Lost
Pearl Jam
Pungent Stench
Queens of the Stone Age
Rammstein
Rhapsody
Screaming Trees
Sepultura
Sex Pistols
Six Feet Under
Slayer
Smashing Pumpkins
Sodom
Sonic Youth
Stuck Mojo
Suffocation
Suicidal Tendencies
Sunn 0)))
Symphony X
System of a Down
Tang Chao (China)
Temple of the Dog
The Kovenant
The Meads of Asphodel
Therion
Tiamat
Transplants
Troll
Type O Negative
Ufomammut
Velvet Revolver
Venom
Virgin Black
Winds
Horia Diaconescu A'Arab Zaraq Lucid Dreaming (1997)

01 Aprilie 2005

de Horia Diaconescu

Therion - A'Arab Zaraq Lucid Dreaming

A’arab zaraq lucid dreaming contine in mare parte piese si parti de piese care nu au intrat pe albumul anterior. Dintr-o formatie practic necunoscuta in undergroundul european, Therion ajung dupa Theli un grup ce isi scoate "albumul aniversar de zece ani" (= pretextul oficial al materialului de fata). Nu stim daca merita aniversat momentul cand orice gasca de adolescenti se apuca de repetitii in beci ori in garaj, cert este ca avem in fata un Theli bis cerut la vremea respectiva de catre casa de discuri, piata underground si de noul ego al trupei: o compilatie cu piese de categorie B, preluari si cateva fragmente oferite in dublu aranjament – varianta metal si varianta Barmbek "Orchestra" (care intre timp a ajuns sa fie "angajata" si de alte trupe interesate de ingrosarea sunetului obisnuit de rock).

In rememberance (1) este un imn heavy metal cu refren de goth, o combinatie destul de rar intalnita ce rezulta intr-una din piesele reusite semnate de trupa. Vocea de efect a lui Dan Swano isi incheie contributia pe album prin Black fairy (2) - o piesa ascultabila, cu riffuri elementare de hard rock si refren a la Merciful Fate. Fly to the rainbow (3) este o neinspirata preluare dupa Scorpions. Accentul german al lui Klaus Meine nu merita, totusi, inlocuit de niste "behaieli". Din acelasi motiv, nu cred ca Bruce Dickinson si-ar dori sa asculte Children of the damned (4) in varianta Therion (s-ar putea insa si mai rau: cum ar fi niste soprane sa cante "22… the avenue"?!). In schimb, Under Jolly Roger (5), semnata de Running Wild prin 1987, beneficiaza de o preluare exotica: thrash batranesc cu refren pe voce feminina, tras live in studio cu Peter Tagtren la chitara si suprapus unor voci de multime pentru un simulacru de concert. Symphony of the dead (6) este un remake intermediar al unei vechi piese cu atmosfera doom a trupei, plasat din motive necunoscute intre imnul piratilor gotici si o balada saptezecista. Pentru Here come the tears (7) vocea in falset a bateristului Piotr Wawrzeniuk se potriveste de minune cu tonul de lamentare al piesei compuse de Judas Priest cu 20 de ani inainte. Ambele variante sunt in orice caz apropiate valoric. Poate din lipsa de timp sau resurse, sau pentru ca asa au fost compuse piesele, aspectul "orchestral" al primei parti se rezuma la cateva interventii simple pe claviaturi, iar corurile raman (surprinzator) la stadiul de "backing vocals", lucru pe care in nici un caz nu-l vom deplange.

Partea secunda a materialului (deci inca 35 de minute) aduna cateva bucati instrumentale, grupate in numele unei coloane sonore. Mixajul neperformant si caracterul fragmentar nu le fac prea interesante decat in masura in care seamana cu ceva. In principiu sunt ritmuri de hard’n’heavy pe care s-au aplicat tranzitii standard in cor, cu viori emulate, pian electric sau voci, uneori amintind de Manowar, alteori de pagan-"ambientul" scandinav sau de entuziasmul operatic din Theli.

Dupa 1995, formatia se pozitioneaza adeseori in randurile fandomului heavy metal. A’arab zaraq lucid dreaming reprezinta un exemplu in acest sens, desi trupa nu se descurca neaparat mai convingatoar decat in alte situatii. Mai putin haotic decat Lepaca Kliffoth, tolerabil fata de Vovin, cu productia la fel de cruda ca pe materialul anterior, dar fara a insemna o fericita continuare pentru Theli, albumul este in final o posibila iesire de evacuare din discografia Therion.


 Exit ->


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina