Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Therion

1991 Of Darkness
1992 Beyond Sanctorum
1993 Symphony Masses... Ho Drakon Ho Megas
1995 Lepaca Kliffoth
1996 Theli
1997 A'Arab Zaraq Lucid Dreaming
1998 Vovin
1999 Crowning of Atlantis
2000 Deggial
2001 Secret of the Runes
2002
inapoi la metal, punk si subgenuri

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Progresiv & Experimental


Metal, Punk si subgenuri

Alice in Chains
Amorphis
Anathema
Annihilator
Astrosoniq
Avantasia
Billy Idol
Black Stone Cherry
Blind Guardian
Brides of Destruction
Cacophony
Cannibal Corpse
Carcass
Cradle of Filth
Dead Kennedys
Death
Def Leppard
Dimmu Borgir
Dinosaur Jr.
Dog Eat Dog
Down
Dream Theater
Edguy
Europe
Evanescence
Evereve
Faith No More
Green Day
Guns n'roses
H.I.M.
Helloween
Iced Earth
Iron Maiden
Judas Priest
Katatonia
King Diamond
Korn
Lacrimosa
Linkin Park
Made out of Babies
Manowar
Marilyn Manson
Masterplan
Mayhem
Megadeth
Melvins
Meshuggah
Metallica
Moonspell
Mother Love Bone
Motorhead
My Dying Bride
Napalm Death
Nightingale
Nirvana
Obituary
Overkill
Ozzy Osbourne
Pantera
Paradise Lost
Pearl Jam
Pungent Stench
Queens of the Stone Age
Rammstein
Rhapsody
Screaming Trees
Sepultura
Sex Pistols
Six Feet Under
Slayer
Smashing Pumpkins
Sodom
Sonic Youth
Stuck Mojo
Suffocation
Suicidal Tendencies
Sunn 0)))
Symphony X
System of a Down
Tang Chao (China)
Temple of the Dog
The Kovenant
The Meads of Asphodel
Therion
Tiamat
Transplants
Troll
Type O Negative
Ufomammut
Velvet Revolver
Venom
Virgin Black
Winds
Horia Diaconescu Symphony Masses... Ho Drakon Ho Megas (1993)

26 Mai 2005

de Horia Diaconescu

Therion - Symphony Masses... Ho Drakon Ho Megas

Symphony masses... ho drakon ho megas (de data asta un titlu in limba greaca) este unul din albumele relativ decente semnate de catre aceasta formatie. Decenta la Therion marcheaza momente cand piesele se lipsesc de pompozitate gratuita si aranjamentele nu poarta povara cacofoniei. Mai departe, oricat de simple ar fi compozitiile, sunt ascultabile in conditiile in care trupa canta un gotic-metal fara pretentii speciale (in limitele consacrate ale genului, de altfel). In continuare ragetele lui Cristoffer Johnsson fac un deserviciu pieselor, din fericire plaja vocala include si cateva interventii de voci clare, invocatii sau efecte de dublaj. 

O prima realizare este abandonul riffurilor thrash/death in favoarea celor heavy/doom, concomitent cu utilizarea constanta a clapei ca fundal in piese cu cap si coada. Un plus de claritate care mai devreme a lipsit, iar mai tarziu va fi ingropata sub straturi groase de redundanta orchestrala. Mergand inapoi in timp, prin '93 - '94, vom intalni unii deatheri spunand ca Symphony masses... este un album interesant (cu o coperta si un titlu « adevarate »). Aprecierea poate fi inteleasa datorita stilului optzecist de interpretare practicat de Therion, ritmat si relativ melodic, combinat cu scurte efecte cu aer imnic si "ceremonial", foarte gustate de deatherii de atunci. The ritual of the Yezidis (7) este cel mai bun exemplu. Alte doua reusite piese ale discului ar fi Dawn of perishness (5) si Procreation of eternity (9) ambele cu iz "epic" maidenesc. 

Exista pe internet recenzii care incearca sa acrediteze ideea cum ca materialul ar fi... "progresiv", pe fondul declaratiei liderului trupei, care il numeste zece ani mai tarziu "our most experimental album". Afirmatia nu are acoperire nici macar in masura in care includerea unei piese tip Venom cu voce distorsionata - A black rose (3) - poate fi considerata "diversitate" in cadrul unui album de gotic metal. Cat priveste latura "experimentala", nu se poate comenta prea mult, albumul fiind tributar influentelor obisnuite in scena gothic/doom/death din anul aparitiei. Titlul albumului ("marele dragon") este chiar o parafraza dupa Celtic Frost - To mega therion ("marea bestie"), vechile albume ale trupei citate constituind o sursa de inspiratie directa. 

Ca paranteza umoristica, remarcam prezenta asa numitei  "orga telejurnal" in cele doua piese de titlu: Symphoni drakonis inferni (4) si Ho drakon ho megas (10). (denumire consacrata de unele trupe romanesti optzeciste atunci cand isi cautau cate un ton maiestuos). Un efect deosebit de comic, cu atat mai mult cu cat respectivele pasaje sunt acompaniate cu maxima seriozitate de cate o invocare de duhuri sau alte creaturi de interes pentru Therion.


Revenind in prezent, un disc precum Symphony masses... are eventual rol de reper stilistic al unor ani trecuti, iar la anumite persoane functie nostalgica. Pentru documentare, auditia albumului merge alaturi de alte materiale de serie B ale perioadei, precum Tiamat - The astral sleep, The Gathering - Always, Moonspell - Under the moonspell sau Orphaned Land - Sahara

 Agkistron eite mousa?




Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina