Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Moonspell

1995 Wolfheart
1996 Irreligious
1997 Sin/Pecado
1999 The Butterfly Effect
2003 The Antidote
inapoi la metal, punk si subgenuri

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Progresiv & Experimental


Metal, Punk si subgenuri

Alice in Chains
Amorphis
Anathema
Annihilator
Astrosoniq
Avantasia
Billy Idol
Black Stone Cherry
Blind Guardian
Brides of Destruction
Cacophony
Cannibal Corpse
Carcass
Cradle of Filth
Dead Kennedys
Death
Def Leppard
Dimmu Borgir
Dinosaur Jr.
Dog Eat Dog
Down
Dream Theater
Edguy
Europe
Evanescence
Evereve
Faith No More
Green Day
Guns n'roses
H.I.M.
Helloween
Iced Earth
Iron Maiden
Judas Priest
Katatonia
King Diamond
Korn
Lacrimosa
Linkin Park
Made out of Babies
Manowar
Marilyn Manson
Masterplan
Mayhem
Megadeth
Melvins
Meshuggah
Metallica
Moonspell
Mother Love Bone
Motorhead
My Dying Bride
Napalm Death
Nightingale
Nirvana
Obituary
Overkill
Ozzy Osbourne
Pantera
Paradise Lost
Pearl Jam
Pungent Stench
Queens of the Stone Age
Rammstein
Rhapsody
Screaming Trees
Sepultura
Sex Pistols
Six Feet Under
Slayer
Smashing Pumpkins
Sodom
Sonic Youth
Stuck Mojo
Suffocation
Suicidal Tendencies
Sunn 0)))
Symphony X
System of a Down
Tang Chao (China)
Temple of the Dog
The Kovenant
The Meads of Asphodel
Therion
Tiamat
Transplants
Troll
Type O Negative
Ufomammut
Velvet Revolver
Venom
Virgin Black
Winds
Sin/Pecado (1997)

30 Mai 2005

de Gelu Gherghin

Moonspell - Sin/Pecado
Pe la mijlocul anilor ’90, imediat dupa aparitia lui Wolfheart (1995) si Irreligious (1996), lumea ascultatorilor de metale se umpluse de fani Moonspell. Aceasta afirmatie poate fi testata empiric privind rubrica de corespondenta a unei binecunoscute reviste transformata intre timp in almanah. Un procent considerabil dintre doritorii de prietenii la distanta declarau Moonspell ca fiind printre preferintele lor muzicale. In randul prietenilor din liceu lucrurile stateau cam la fel, toata lumea fiind incantata de portughezi. Eu traversam „perioada vikinga” (cati dintre cei care citesc acest material nu au avut o „perioada vikinga”, la un anumit moment al tineretii lor?). Muzica unei formatii din sudul Europei nu reusea sa-mi trezeasca decat dispretul, cel mult ignorarea. Muzica este impropriu spus, deoarece refuzam in mod sistematic sa intru in contact cu sonoritatile propuse de Langsuyar, Ares, Passionis, Mike si Mantus.

In ‘97-‘98 ascult  pentru prima oara la radio „Handmade God” (2), piesa care se mentine in „Topul de Fier” timp de cateva saptamani. Prin ascultare repetata (saptamanal) vraja lunii incepe sa ma prinda. Imprumut caseta de la un prieten si imi place ce aud. Acesta a fost primul meu contact cu muzica Monnspell si poate de aceea nu am inteles niciodata de ce Sin/Pecado este considerat o blasfemie de catre cei care in ’96 se declarau fani. Este un album aparte, care place sau nu, nelasand loc de nuantari. Are, daca vreti, un impact similar cu Grand declaration of war al celor de la Mayhem.

De multe ori Sin/Pecado este descris, mai ales de catre contestatari, prin termenul de „electro”, pus in contradictie cu rockul greu (metal). Afirmatia nu este decat partial adevarata, doar doua piese – Magdalene (6) si Eurotica (8) avand o structura electro. La celelalte, elementele sintetice joaca doar un rol secund, de „condimentare” a sunetului, de umplere a golurilor ramase dupa ce acesta a fost „indulcit”. Un punct de referinta este 2econd skin” (3)  (un nume inspirat – si nu pot sa nu ma gandesc din nou la Mayhem, care cu Ancient skin marcheaza trecerea la noul sound inca de pe Wolf's lair abyss). Desprinderea de trecut se face treptat, piesele devin tot mai light pe masura ce ne apropiem de sfarsitul albumului, atat ca si muzica cat si ca versuri. Un element care se pastreaza de pe albumele anterioare (si apoi pe cele ulterioare) sunt solo-urile de chitara, destul de neobisnuite pentru o formatie care face muzica de factura gotica.

Ultima piesa (daca excludem outro-ul)  a albumului, Hanged man (12), este poate cea mai complexa din discografia Moonspell. Nu „rupe” din prima precum Alma mater sau Full moon madness, ba dimpotriva, trece neobservata la primele ascultari. Violenta tipica metalului este aici pe deplin refulata. Si chiar daca uneori pare sa explodeze, acest lucru nu se intampla. Este o piesa potrivita pentru un final de cariera, asa cum Sin/Pecado ar putea fi un album de final de cariera.  

 Can you forgive them?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina