Acesta este Mircea Baniciu! Compozitiile, interpretarea, versurile, chiar si coperta se constituie intr-o recomandare pentru artist. Dincolo de toate acestea, razbate insa tineretea (in tandem cu pofta de viata a) protagonistului.
"Calatorie"(1) are la baza, dupa cum scrie in dreptul piesei, un text "adaptat din lirica engleza". Ceea ce nu scrie este ca pe alocuri, "calatoria" muzicala aduce puternic cu "Pinball Wizard" - The Who.
In "Hanul ulciorului nesecat"(2) desi nu se trage nici un foc de arma, atmosfera este haiduceasca. O piesa din care se disting bucuria de a trai si dorul de libertate. Cantata (in limba romana) la Woodstock, ar fi avut fara indoiala suportul distinsului auditoriu hippie.
"Hai la joc"(3) este o piesa compatibila cu repertoriul si ideile Phoenix. In aceasta idee se simte lipsa unei echipe muzicale de nivel european care sa sustina linia vocala propusa de Baniciu, in cazul dat acompaniata onorabil de o chitara rece.
"Daca ai ghici"(4) reprezinta un moment de trecere de la ce cantase artistul, la ceea ce avea sa cante. Piesa face nota separata pe single, de altfel orchestratia tradand acest fapt. Versurile ii apartin Mirei Hristofor, celelalte creatii avandu-l drept textier pe acelasi Mircea Baniciu. O compozitie de tipul "Esarfa in dar" (de pe primul LP de autor). Unul dintre single-urile care fac o buna propaganda folk-ului din Romania si care ar putea placea de asemenea peste hotare, in ciuda "handicapului" de a nu fi cantat intr-o limba de larga circulatie. Pe coperta mini-albumului din colectia noastra scrie (inca de la achizitie): "Acest f..f. frumos disc, de la Cristi, ca semn de deosebita pretuire si respect. 15.04.1981"
|