Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Cargo

1990 Ana / Doi prieteni (single)
1992 Povestiri din gara
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Horia Diaconescu Povestiri din gara (1992)

19 August 2005

de Horia Diaconescu

Cargo - Povestiri din gara
La data aparitiei acestui material s-a putut pune problema anacronismului unui LP precum Povestiri din gara prin raportare la asteptarile (mult prea mari) pe care publicul le avea de la trupele din rockul iesit de sub comunism. La distanta de peste o decada, chestiunea nu mai poate fi subiect de dezbatere. Timpul a criptat suficient de mult discul pentru a-l plasa iremediabil sub aura unui trecut indepartat. Nu lipsit de importanta ramane totusi faptul ca debutul Cargo constituie una din referintele rockului autohton.
 
In momentul lansarii albumului, formatia timisoreana reprezenta o speranta de reviriment pentru rockului national, pe deplin confirmata de concerte si, in fine, de succesul acestui material. Relativ unitar, LP-ul suna puternic saptezecist-optzecist, in binecunoscuta traditie a formatiilor autohtone de hard-rock. Soundul, versurile si ideea generala tradeaza insa faptul ca piesele au fost concepute de ambele „parti” ale anului 1989. Precum in numeroase alte cazuri, albumul se doreste a fi un restitutio, prin spunerea unor lucruri care nu mai fusesera spuse (in rockul romanesc) decat in formule bine camuflate de tipul “trenul fara nas”. In relatie cu acest aspect, ar mai fi de mentionat si dublul-vinil Lanturile semnat de trupa Krypton cu un an inainte.
 
Povestiri din gara (1) a dat titlul albumului si a inspirat grafica de pe coperta (“secera si ciocanul” aruncate din trenul istoriei). O piesa cu refren simplu, nuante folclorice si valente de hit, al carei “crescendo” acopera cateva interventii modeste de clape nu foarte inspirat sonorizate. Desi nu este o noutate in rockul autohton, atmosfera prieteneasca (vag „lautareasca” pe alocuri) va deveni una din caracteristicile formatiei.
 
Probabil reminiscente ale perioadei optzeciste, Ana (2), Doi prieteni (4) si Erata (9) sunt compozitii cliseu, corecte, ritmate, anticipabile si in cel mai bun caz dansante, cu texte neutre ori destul de personale pentru a nu atrage atentia prin ceva anume.
 
Buletin de stiri (3) este un moment protest care aduce elemente de heavy metal in sound. Fara a avea nimic special, interpretarea suna mai legat decat majoritatea inregistrarilor de gen ale vremii. Refrenul deloc ingenios (“vad programul la TV...”) nu a favorizat insa piesa nici pe disc si cu atat mai putin in concert.
 
Prin Portile de fier (5), Adrian Barar (chitara), Octavian Pilan (tobe), Raul Dudnic (bas) si Dinel Tollea (claviaturi) au considerat ca pot dedica trei minute instrumentale celebrei hidrocentrale din Banat. Mediocra din toate punctele de vedere, bucata are insa un binecunoscut (la acea vreme) ton omagial, preludiu pentru partea secunda a discului.
 
1989 (6), conceputa drept emblema a unei generatii, si-ar putea gasi locul, alaturi de piesa de titlu, pe un best-of rock al anilor ’90, alcatuit pe criterii de reprezentativitate.
 
Batacanda (7) ataca cel mai interesant (pentru posibilitatile trupei) mixul dintre rock si sugestii folclorice. Piesa a fost mult ascultata in gastile de rockeri, cantata pe munte, prin trenuri sau in hora la concerte. Fara a dovedi virtuozitate ori disponibilitati vocale speciale, Ovidiu Ioncu „Kempes” se impune printr-un timbru adecvat genului si un stil de interpretare personal, care adeseori se va suprapune identitatii trupei. Ar fi de mentionat si faptul ca este unul din putinii vocali autohtoni de hard'n'heavy care nu au urmat „modelul Minculescu”.
 
Brigadierii (8) a dat trupei un prim hit. Este de semnalat „efectul Vasile Roaita”, discutat si la Alexandru Andries. La origine un cantec muncitoresc transformat in imn Cargo, piesa nu a fost pentru multi ani depasita in succes de vreo compozitie proprie. Expresii cheie precum „omul imblanzeste fierul”, "hei rup", sau „de la Salva la Viseu” si brigadierii care „trec fluierand” sunt intregite sonor printr-o orga de camin cultural care interpreteaza stangace Internationala inainte de a se lansa imnic in plina sovietizare. Odata cu trecerea timpului, eventualele conotatii ironice ale piesei si-au pierdut semnificatia, Brigadierii ramanand in prezent doar o simpla ocazie pentru Adi Barar & Co. sa isi salute mai tinerii fani „cu mana la chipiu”.

Despre trupa Cargo se poate spune ca sunt reprezentati de marca ai unui regionalism (nu in sens geografic) specific rockului autohton. Adresarea directa catre fani sau prieteni, fara ambitii speciale sau pretiozitati, salveaza un asemenea album prin factorul sinceritate. Povestiri din gara este unul din putinele discuri rock de la inceputul anilor ‘90 ascultabile si astazi, atmosfera unor vremi pastrandu-se prin intermediul acestor piese. Pana si productia prafuita, in ecou, conserva un anumit efect de defileu...


 Unde se afla Bumbesti-Livezeni?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina