Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Mircea Vintila

1974 Mielul / Pamintul deocamdata (single)
1975 Bade Ioane/ Hanul lui Manuc/ Eroii (single)
1984 Peripetii noi
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Mihai Plamadeala Peripetii noi (1984)

05 Mai 2003

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Mircea Vintila - Peripetii noi
Mircea Vintila este unul dintre personajele pozitive ale folk-ului romanesc. Vocea sa calda pusa in valoare de compozitii adecvate (= acompaniament de bun simt) si stabilirea fara echivoc pe domeniul abordat, il recomanda drept purtator de stindard al generatiei  folk ’70, o generatie din pacate “de sacrificiu”, condamnata sa indure (nu sa infrunte, precum in lumea libera) cenzura politica manifestata cu predilectie la nivel de “text”. Daca in rock exista posibilitatea exprimarii prin virtuozitate si atitudine, folk-ul autohton si-a gasit forma de existenta “sub zodia farmecului”. Evolutia pe scene ale caselor de cultura, eventual in programe politice (de tip Cenaclul Flacara al Tineretului Comunist), au schingiuit puternic acest gen, lasand urme (sechele) greu de sters.

Albumul “Peripetii noi” nu contine din fericire nici un “moment politic”. Cinci din cele unsprezece piese ale sale sunt compuse pe versuri de Gheorghe Azap, celelalte apartinand lui Florian Pittis, George Stanca, Ion Horea si Dorin Liviu Zaharia (!). Este de remarcat grija cu care a fost facuta selectia materialului pentru  LP-ul de fata, care este deschis printr-un “Prolog”(1) , finalul fiind marcat de “Epilog”(11), cel mai probabil singurele compozitii special realizate pentru “noile peripetii” pe care ni le prezinta Mircea Vintila. In rest, albumul are toate caracteristicile unui Greatest Hits.

“Strada Popa Nan”(2) este prin idee si simetrie fonetica un fel de “Penny Lane” (piesa Beatles), fiind in viziune proprie cea mai interesanta “lucrare” a “colectiei”. Interesant: piesa este apropiata de creatia Beatles mai mult la nivel de fond, in conditiile in care majoritatea compozitiilor din folk-ul si rock-ul romanesc sunt mimetice (nereusind sa depaseasca limita formala). De aici forta acestei piese de factura monografica.

“Opreste-ma la tine”(3) a reprezentat un adevarat hit. Spiritul generatiei (pe atunci) tinere a fost excelent surprins in dinamica sa. Faptul de a iubi si a fi liber – idei metaforic exprimate in versuri si-au gasit un mod corespunzator de prezentare intr-o muzica ce nu este prea indepartata de spiritul mai sus citatului Beatles.

Cu “Padurea ca o fata frumoasa”(4), Mircea Vintila revine in matca sa, acesta fiind tonul pieselor care l-au consacrat. “Adio, deci pe curand”(5), as putea spune ca anticipeaza creatii ulterioare ale artistului. Si aici isi face simtita prezenta elementului “beat”.

“Menuet”(6) diversifica paleta tematica, dar ciudat, intr-o alta directie decat cea enuntata in titlu. Sectiunea ritmico-armonica are accente “latino”, iar maniera pianului este mai degraba “jazzy”. Trebuie mentionat faptul ca numele eventualilor muzicieni colaboratori, respectiv al instrumentelor folosite nu este “inscris” pe coperta albumului, posibilitatea ca Mircea Vintila “sa le fi facut pe toate” fiind redusa. Sa consideram “scaparea” drept o alta lipsa a Casei de Discuri Electrecord.

“Peste rabdari te-am asteptat”(7) este o piesa modesta pe care nu-mi explic cum a putut-o “semna” protagonistul si mai ales de ce a inclus-o in ciclul “peripetiilor”, poate doar pentru ca era noua.

“Amiaza era dusa”(8) este insa o reusita atat prin interpretare cat si prin aranjament muzical elevat. Trebuie remarcata inca o data acea echipa care nu e trecuta pe coperta.

“Marturisiri”(9) s-a nascut prin dezvoltarea unei idei mici prezentata cu pretentii (rock’n roll). “Scrisoare”(10) are o linie a la Clapton, parca toata piesa ar sta sa inceapa “Wonderfull tonight”. Aici ca pretutindeni unde apare, orga desacralizeaza atmosfera pe care ar putea-o crea vocea lui Vintila.

Cam in aceste linii se prezinta un bun album din folk-ul romanesc… Coperta sa este usor peste media realizarilor autohtone. E adevarat ca Mircea Vintila si-a luat chitara in poza, dar avem de-a face cu o tentativa de atitudine. Cu mana dreapta el atinge un tampon (de tren) acest fapt dorind sa sugereze ca artistul incearca sa prinda o cursa de persoane (pentru a se indrepta spre o destinatie necunoscuta), toate astea pe un ancadrament visiniu, culoare a Cailor Ferate Romane si a celei mai indragite echipe de fotbal din tara.

Dvs ce credeti....

 A prins sau nu trenul?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina