Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Yat-Kha (Tuva)

1995 Yenisei Punk
2003 Tuva.Rock
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Horia Diaconescu Tuva.Rock (2003)

05 Aprilie 2006

de Horia Diaconescu

Yat-Kha (Tuva) - Tuva.Rock
 
Yat-Kha (Tuva) - Tuva.Rock

Acest material Yat Kha este primul album 100% rock de muzica tuvina. Formula este inedita si poate fi tratata chiar mai mult decat un simplu experiment. In final, relevant este faptul ca mesajul cultural tuvin ajunge la publicul underground, mai eterogen si nu in ultimul rand mai tanar decat acela racordat la evenimentele din circuitul “Smithsonian”. In ultimii 15 ani, diverse formatii central-asiatice au adus in atentie polifonia guturala traditionala in turnee muzeale etnografice, manifestari New Age sau serbari ale “prietenilor Asiei”. Primii artisti occidentali care s-au interesat de acest fenomen, realizand si imprimari cu maestri tuvini, au fost muzicieni din avangarda precum Zappa, Björk, Ry Cooder, Kronos Quartet si diversi performeri de jazz. Semnatarul acestor randuri recomanda grupurile Huun Huur Tu (muzica traditionala din Tuva, au chiar si o piesa dedicata lui Zappa, Ching söörtükchülerining yryzy) si Uragsha (ansamblu folcloric din Republica Buriata).

 

Tuva.rock reuneste atat piese proprii, cat si prelucrari traditionale tuvine, sub atentia producatorului Paul Corkett (The Cure, Placebo, Nick Cave). Chitarile, distorsul, sintetizatoarele si consola de mixaj “ataca” in limbaj rock diverse imnuri cabaline alese de Yat-Kha. Prima reusita se numeste Come along (1), piesa centrala in showurile trupei. O compozitie care ar putea la fel de bine sa aiba 1 minut sau 30, in care ritmul psihedelic este punctat de riffuri heavy metal si sunet bas de igil (instrument cu arcus si doua coarde din coada de cal). Piesa aminteste, poate, de un ritual samanic, dar ascultatorul european va identifica asemanari cu trupa experimentala Can. Langchyy boom (3) si Dorug dalym (5) exemplifica faptul ca ceea ce pentru unii devine limbaj alternativ, pentru altii nu este decat expresie fireasca. Inregistrata spontan in studio, pe riffuri si percutii traditionale kengyrgy, Eki attar (7) este o mostra de nerv altaic.

 

Amdy Barap (2) se detaseaza de rock. Compozitia lui Albert Kuvezin il introduce pe marele Kan-ool Mongush la voce, acompaniat liric de pian (electric) si un discret morin-huur.

 

In Carry me through (3), Coming Buddha (6) si The steppe, the city, the sea (8) prevaleaza o anumita vulgarizare, pret platit de formatie prin adaptarea unor influente locale la soundul hard-rock si limba engleza. Falseturile guturale combinate cu accentul sovieto-siberian il pot face pe ascultatorul european sa zambeasca.

 

Uzhur-la bar (9), Khandagaity (10) si Teve khaia (12) sunt piesele cele mai apropiate de muzica tuvina dintre inregistrarile de pe disc realizate in formula completa a trupei. Elemente minime de limbaj rock joaca rol exclusiv de transportor. Alegerea este legitima pentru Yat Kha, cu atat mai mult cu cat folclorul (asociat practicilor religioase ale poporului tuvin), dar si muzica de expresie “rock” au fost, pana nu demult, damnate de autoritatile ocupantului sovietic. Purtatorii mesajului central-asiatic sunt: Albert Kuvezin (voce, polifonii guturale, chitara, yat-kha), Zhenya Tkachov (vioara mongola, percutie, voce), Radik Tiuliush (igil, polifonii guturale), Mahmoud Skripaltschchikov (bas) si Sailyk Ommun (voce, yat-kha).

 

In prezentarea CD-ului, Tuva.rock (13) apare descrisa ca fiind imnul neoficial al tinerilor tuvini. Versurile sunt totusi scrise pentru consumatorul occidental. Ne indoim ca rockerii din capitala republicii, Kyzyl, se saluta cu expresii de genul “hey nomads, let’s play rock… Siberian rock”. Pe o asemenea piesa narcotica se pot trage insa niste betii crunte, oriunde pe planeta. Eventual cu araka, alcoolul traditional facut din lapte acru.

 Yak, iapa, ren sau camila?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shop



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina