Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Nicu Alifantis

1979 Dupa melci
1984 Nicu Alifantis
1988 Piata Romana nr. 9
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Mihai Plamadeala Nicu Alifantis (1984)

20 Aprilie 2003

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Nicu Alifantis - Nicu Alifantis
Acest album de autor este un punct de reper al creatiei lui Nicu Alifantis. Plecand dinspre folk, artistul exploreaza zona simfonicului si a jazz-ului; totul sub egida muzicii progresive. Aranjamentele orchestrale si conducerea muzicala apartin lui Dan Badulescu (1, 3-12) si Adrian Enescu (2). Chitara, voce, muzica: Nicu Alifantis.

"Maria langa geam"(1), "Cantec scurt"(7) si "Maria"(12), ale caror versuri sunt semnate de Alexandru Andries au influente jazz-istice. Piesa de inceput, "Maria langa geam" este pe o structura de bossa nova.
"Autobiografie" (2) - instrumentala reprezinta lucrarea de cea mai mare anvergura, reunind cateva dintre ideile muzicale importante ale autorului, intre care si tema principala a albumului Dupa Melci. Tot aici sunt anticipate o suma de piese ale prezentului album.
Versurile din "Umbra"(3) si "Daca tu ai disparea"(10) apartin lui Adrian Paunescu, poet deosebit de "cantat" pana la sfarsitul anilor ’80, care prin activitatea sa de conducator al Cenaclului Flacara a descoperit si lansat un numar impresionant de "talente". Se poate vorbi despre o moda in acest sens.
Refrenele pieselor "Umbra" sau "Balada blondelor iubiri"(11) - versuri George Tarnea, (preferate ale marelui public) au devenit "clasice", forta de comunicare a lui Alifantis fiind uriasa. Comuniunea cuvant – sunet este impresionanta.
"Trecea un om"(4), "Intamplare simpla"(5) si "Scrisoare"(9) sunt compuse pe versuri de Elena Farago, Lucian Blaga respectiv Daniela Crasnaru.

Folosirea unor poezii ale unor autori consacrati (in locul versurilor originale) este o trasatura caracteristica a creatiei lui Nicu Alifantis si in acelasi timp un castig, artistul cunoscandu-si capacitatile si concentrandu-se pe actul muzical. "Sonet"(6) are la baza creatia lui William Shakespeare.
"Cantec de toamna"(8) marcheaza intalnirea muzicii lui Alifantis cu poezia lui Nichita Stanescu. Avem de-a face cu una dintre cele mai izbutite piese ale folk-ului romanesc. Linia flautului si a backgroundului vocal creaza acea stare de nostalgie care este o cheie a reusitei sale. Albumul Piata Romana nr. 9 va aduce si alte piese pe versurile marelui poet.

LP-ul de fata a fost gandit in ansamblu, autorul legand piesele prin pasaje special concepute pentru acest scop. Orchestratia complexa, uneori pretentioasa vorbeste despre ambitiile artistice ale autorului, mereu in cautarea unor forme de exprimare aparte. Colaborarea constanta cu mari personalitati ale muzicii romanesti la realizarea proiectelor sale este meritorie.

Se pot adauga multe consideratii, dar cred eu, cel mai important lucru este ca Nicu Alifantis a deschis un capitol in muzica noastra, demonstrand ca folk-ul este un gen serios, ce poate fi realizat si altfel decat "pe trei acorduri".

 Este folk-ul un gen serios?
 


14 Mai 2003

Felicia Gheorghe (feliciagh @yahoo.com)

Cine hotaraste daca un anumit gen este serios sau nu!? Important este discernamantul individual, daca iti place sau nu, daca asculti sau nu. Componenta actuala a trupei Zan (Virgil Popescu - bass, acustic bass, Razvan Mirica - chitara electrica, chitara acustica, sitar, Sorin Voinea - keyboards, chitara midi, Relu Bitulescu - tobe, Emil Soumah - percutii), care-l acompaniaza pe Alifantis, cred ca reflecta cat de diversi sunt muzicienii care asculta si fac muzica in "genul" Alifantis, indiferent daca este serios sau nu. Despre muzica lui Alifantis nu cred ca te intrebi daca face ceva serios, ci daca a mai "inventat" un sunet, o vibratie sonora, daca a mai adaugat sunetele deosebite ale unui nou instrument.

Muzica asta se potriveste oricand si oricum? Asta imi aduce aminte de o discutie "existentiala" de primavara, in zarzarul de la fereastra mea, intre doi pusti:

- Hmmm (savurand un fruct verde si acru) stii cand noi o sa fim mari or sa taie pomul asta...
- De ce?
- Fiindca o sa se usuce si o sa moara.
- De ce mor pomii?
- Fiindca nu mai produc oxigen.
- Si cum produc oxigen?
- Ei, e complicat ! Ai sa inveti la biologie mai incolo...
- Dar oamenii de ce mor?
- Pentru ca ....
...si s-a auzit o bufnitura, a cazut din pom. A gasit raspunsul in cadere, l-a aflat cand a ajuns jos pe pamant sau nici nu-l stia? Dar il stie cineva? Fiecare ipostaza a vietii se regaseste in muzica lui Alifantis: de la fericire la deznadejde, de la iubire la ura, de la perfectiune la neant ... Iar eu nu pot decat sa ma intreb: Se poate canta genul Alifantis si la o inmormantare? Eventual "Rar"... si sa se termine cu "singur, singur, singur, singur / intr-un han, departe...." pe drumul fara sfarsit.... Asta imi aduce aminte de albumul "Decembre" aparut in 1992, care cred ca reprezinta esenta muzicii lui Alifantis, chiar daca sunt numai doua piese. Autorul spunea ca a descoperit tarziu umorul poeziilor lui Bacovia, astfel ca a schimbat muzica piesei "Rar", dar nu a putut schimba "Decembre". Se poate schimba ceva la "poezia" ei? Si cand spun poezie nu ma refer numai la poezia lui Bacovia, ci si la melodia lui Alifantis, amandoua reprezentand un aproape... PERFECT. Albumul asta l-am primit cadou cu o dedicatie: "Vrei sa cunosti sufletul unui om? Nu incerca pentru ca nu-ti ajunge o viata. Nu vei reusi!"



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina