Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Kapela

1995 Rock My Way
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Mihai Plamadeala Rock My Way (1995)

07 Aprilie 2006

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Kapela - Rock My Way

Muzica acestui prim si ultim album al formatiei Kapela, daca exista interes si rabdare pentru o auditie, dezvaluie caracteristicile unei perioade din istoria fara istoric a “rockului romanesc dupa anii ’90”. Inainte de orice alt comentariu in aceasta directie, Kapela practica o forma personala de post-hard. Intre timp, din ’70 incoace, in marile laboratoare si poligoane muzicale ale lumii aparusera solutiile si directiile viabile de iesire din genul standard, prin heavy, speed, thrash, crash, black, gothic (metal) si multe altele. Robert Turcescu – chitara, voce (lider); Iani Iconaru – tobe, voce; Bogdan Giurea – chitara si George Badea – voce, bas par sa se fi racordat direct la sursa, respectiv la hard-ul saptezecist, in varianta importata de trupele romanesti cu o intarziere de cam un deceniu. Pentru ca intre timp tehnica de imprimare a evoluat si informatia muzicala a patruns masiv in tara, cele zece piese ale Kapelei au fost cosmetizate cu diverse elemente formale, de tip punk sau chiar prog, fara ca structura de baza sa poata fi mascata.

 

Albumul Rock my way este unul dintre ultimele aparute in Romania sub forma de vinil. Asa cum am spus-o si in alte articole pe aceasta tema, la inceptul anilor ’90, o intreaga lume murea, fara vreun semn ca o alta se va naste. Urmand speculatia, abia aparuta trupa Kapela a ales cartea “cea mai la indemana”, care a si insemnat dizolvarea fara urmari sau pareri de rau. Ironia sortii face ca prima piesa a albumului “Chose me”(1) sa puna o problema cumva similara. Aceasta arunca la bataie un bas “greu” si o voce care tradeaza neadecvarea sau lipsa totala de virtuozitate.

 

“Modern monkey man”(2) si “Alone”(3) introduc solo-urile de chitara, suspendate intre un bas si o percutie care probabil se respecta, dar nu se inteleg reciproc. Noutatea piesei “Do I?!”(4) consta in folosirea in titlu a semnului de intrebare si a celui de exclamare.

 

“Black city – Copsa Mica”(5) exprima varietatea temelor (ne)muzicale utilizate de protagonisti.

 

“Rock my way”(6) debuteaza cu acelasi obsedant (monoton) bas, peste care intra riff-urile grele. O voce care se doreste suparata difuzeaza sacadat versuri intr-o engleza  cu accent est european. Chitara isi face datoria, incercand sa umple golul armonic si din sufletele posibililor martori, totul pe stabilimente anacronice. Se incearca o suma de dialoguri, dintre care cel al chitarii cu basul reuseste. Este fara indoiala piesa albumului.

 

“My friend”(7) sufera de optzecism, iar “Anger is the fear”(8) de mixaje “strambe”. Daca procesarea sunetului nu a folosit unor scopuri precum mascarea limitelor vocal – instrumentale, inseamna ca sunetistul  si-a batut joc de  comanditar sau invata tainele meseriei prin experimente, pe masura ce lucra.

 

“R.A.T.B.”(9) merge pe o (alta) idee mica si incearca sa se salveze (tot) cu ajutorul chitarii.

 

In sfarsit, “I want you”(10) se doreste balada albumului. Ideile din hard-ul romanesc contemporan cu Adrian Ordean transpar cu putere, demonstrand ca nu exista nici o sansa de reusita in timpurile noi cand lumea asculta “Perfect”, “Vecina”, “Luca” sau “Tanta”. Concurenta cu Timpuri Noi, Sarmalele Reci sau Baba Novac nu putea fi in favoarea formatiei Kapela, care merita tot respectul pentru ca a incercat sa faca ceea ce stia si putea.

Nivelul albumului, care coincide cu cel al formatiei, este si al underground-ului romanesc din anii ’90. Realizarea unui disc oficial nu schimba cu nimic datele problemei, fiind doar simpla insumare a unor manevre reusite (relatii cu sponsori, case de cultura, studiouri, personaje cheie, Electrecord).


 Rock your way!


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina