Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Iron Butterfly

1968 In-A-Gadda-Da-Vida
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Mihai Plamadeala In-A-Gadda-Da-Vida (1968)

05 Mai 2006

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Iron Butterfly - In-A-Gadda-Da-Vida
O (prima) intrebare legitima este: “ce inseamna In-A-Gadda …?” Legenda spune ca in plina sesiune de inregistrari, Doug Ingle, sub influenta LSD-ului ar fi cantat versurile originale “In The Garden Of Eden (Baby)” putin diferit. O versiune mai plauzibila este ca bateristul Ron Bushy ascultand prin casti semnalul vocal distorsionat s-a interesat care-i poanta cu non-sensul versurilor ciudate rostite de Doug. Chitara memorabila a lui Erik Brann si riff-urile de bas repetate obsesiv de Lee Dorman pe tot parcursul piesei nu au facut decat sa certifice faptul ca un nou stil tocmai isi intrase in drepturi.

Formatia Iron Butterfly a fost infiintata in 1966 la Los Angeles, orasul cu Love, Greatful Dead si It’s A Beautiful Day. Spre deosebire de acestea si de alte importante nume de pretutindeni, “fluturii de otel” aveau sa influenteze decisiv transformarea psihedelicului practicat pana atunci in ceea ce a fost numit ulterior heavy metal. Alaturi de Butterfly pot fi citati in acest sens Blue Cheer si Steppenwolf.

Dupa un prim album reusit, Heavy, produs in ‘67 (si precedat de un single de asemenea OK, Unconscious Power / Possession), urmeaza marele capitol In-A-Gadda-Da-Vida. Albumul, aparut in iulie ’68 s-a vandut rapid in peste opt milioane de exemplare, spargand practic conceptul intitulat disc de aur. Gadda reprezinta asadar primul disc de platina din istoria muzicii. Piesa cu acelasi nume, de 17’ 05’’ (o fata a vinilului), in jurul careia graviteaza tot ce a realizat in intreaga cariera trupa, a stat 140 de saptamani in principalele topuri mondiale, dintre care in 81 a “functionat” pe primele zece pozitii!

Desi din punctul nostru de vedere vandabilitatea nu se asociaza in mod automat cu valoarea, comercialul reprezinta totusi o radiografie a situatiei. Interpretarea buna a factorilor luati in calcul poate duce la diagnosticarea corecta. In aceasta idee, citam faptul ca pana in 2000, numarul oficial al copiilor vandute a fost de peste 30 de milioane! O cifra la care pot percuta chiar si producatorii de muzica proasta!

Sa recapitulam in continuare momentele acestui atat de raspandit album. “Most Anything You Want”(1) este o piesa in linia West Coast, nu foarte indepartata de Love sau Doors. Solo-ul aminteste de in treacat de “Light My Fire”, dar miza a fost plasata altundeva

“Flowers And Beads”(2) este domianta de un puternic spirit saizecist, mai degraba de factura britanica.

Psihedelicul cunoaste in “My Mirage”(3) un punct de apogeu. Basul este construit in mod uimitor. Sunt unele similitudini cu Byrds. Totusi Iron Butterfly stiu sa ramana ei insisi indiferent daca se apropie pe alocuri de “spatii deja consacrate”.

“Terminaton”(4) demonstreaza ca se poate jongla de minune cu o tema ludica in maniera hard & heavy. Este data totodata reteta de construire a unui heavy.

“Are You Happy”(5) introduce un sunet “greu” care anticipeaza sau mai bine zis pregateste In-A-Gadda. Imaginati-va o piesa de-a lui Hendrix cantata de Doors in maniera Greatful Dead!
Daca trupe precum Butterfly sau Blue Cheer au (avut de) aratat directia, valul reprezentat de Zepp sau Purple a putut impinge limitele mai departe, in zone de neimaginat cu doar cativa ani inainte. Schimbul de idei si generatii a fost asigurat chiar de piata, ale carei legi au pus in contact o multime de albume si formatii (in cadrul colectiilor particulare, la radio sau in concerte). Iron au cantat, de exemplu alaturi de Jimi Hendrix, Led Zepp, Frank Zappa, Janis Joplin, Steppenwoolf, Yes, Rush si multi altii.

“In-A-Gadda-Da-Vida”(6) isi are propria sa istorie si legenda. Important este ca povestea nu se termina cu aceasta piesa, ci de-abia de-aici incepe!

In argoul back stage, apar adeseori termeni nascuti din asociatii libere. Ne aducem aminte de niste efecte de chitara denumite “Gigi” sau “Murgu”, un multitrack zis “Matilda” sau chiar o chitara poreclita Serbanescu. Piesa “Smoke On The Water” se poate numi in culise la fel de bine “Smocul De Vata”. In circuit inchis Grafic isi denumeste Tourdion-ul “Sturion” iar la Nomen Est Omen “Packington’s Pound” se cheama “Pokemon”.


 ''In The Garden Of Eden'' sau ''In-A-Gadda-Da-Vida''?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shopInapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina