Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Nicu Alifantis

1979 Dupa melci
1984 Nicu Alifantis
1988 Piata Romana nr. 9
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Mihai Plamadeala Piata Romana nr. 9 (1988)

13 August 2003

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Nicu Alifantis - Piata Romana nr. 9
Piata Romana Nr. 9 este un alt album de referinta al lui Nicu Alifantis, a carui prestatie artistica s-a situat pe tot cuprinsul carierei sale la cote ridicate. Ca de obicei, versurile sunt un punct forte, alegerea oprindu-se de aceasta data la Nichita Stanescu (1, 5, 6), Adrian Paunescu (3), Radu Stanca (4), Tudor Arghezi (7), Alexandru Andries (8). Versurile piesei (2) ii apartin protagonistului, fapt deosebit de rar in activitatea acestuia. Cea mai placuta surpriza consta in faptul ca Alifantis nu se repeta (!), acest nou LP reprezentand un pas distinct si totodata continuarea logica a unei calatorii spirituale. Alifantis a stiut intotdeauna sa caute si sa asimileze. De aici continua evolutie si ingeniozitate a compozitiilor sale. Colaboratorul sau principal este pentru albumul de fata Doru Caplescu, care a semnat aranjamentele instrumentale. Reuniune concretizata intr-o placuta surpriza pentru publicul romanesc de gen. Nu stiu daca vreuna dintre piesele romanesti de folk sau rock dintre cele compuse pana acum ar putea placea altfel decat accidental in afara granitelor, dar daca tot exista un “inauntru” si un ”afara” intre care diferentele par de netrecut, se cade sa amintesc faptul ca la nivel de compozitie Alifantis se numara printre cei cu sansele cele mai mari de “promovare”.

“Mai lasa-ma”(1) este o piesa despre care am sentimentul ca putea fi  imprimata intr-o alta maniera, in care sa nu se riste includerea deosebitelor versuri in clisee de tipul strofa-refren. Ca de obicei, compozitia este peste nivelul interpretarii.
“Floarea soarelui”(2) constituie un moment de progresiv, fiind una dintre acele piese de mare complexitate cu care ne-a obisnuit Alifantis inca din perioada timpurie. Regasesc elemente din piese anterioare ale autorului si remarc formula ingenioasa prin care se revine la tema dupa o deosebit de colorata modulatie accidentala (= schimbare a tonalitatii).
“Floare la rever”(3) este o piesa cladita pe scheletul gandirii speculativ-poetice a celui mai cantat textier al folk-ului autohton, Adrian – Cenaclu Flacara al Tineretului Comunist -
Paunescu.
“Vino noaptea”(4) reprezinta intalnirea lui Alifantis cu versurile poetului mistic Radu Stanca, a carui opera este prea putin cunoscuta, din motive de divergenta cu spiritul ideologic al materialismului dialectic si istoric dupa care se ghida partidul unic.
In “Ce bine ca esti”(5) isi fac aparitia influentele de jazz. Muzica este “ca turnata” pentru indragitele versuri ale lui Nichita Stanescu.
“Ploaie in luna lui Marte”(6) este piesa intr-adevar speciala a albumului, una dintre acele creatii care raman in constiinta publicului, ocupand inca de la scurt timp dupa aparitie, o pozitie clasica.
“Inscriptie pe un inel”(7) ese o alta piesa neconventionala unde latura progresiva ocupa prim planul artistic. Acestea sunt momentele in care Nicu Alifantis isi dezvaluie sufletul. Astept reeditarea acestei compozitii pe un un Best OF Nicu Alifantis.
    
Piata Romana Nr. 9”(8) face nota aparte in ansamblul albumului. Ar putea fi considerata un extra-bonus. Forta de comunicare a lui Alexandru Andries este atat de mare incat spiritul sau artistic razbate dincolo de individualitatea muzicianului care ii utilizeaza versurile.

Pe coperta LP-ului poate fi observat in coltul din dreapta – jos un elefant de circa doi centimetrii patrati. Dar desigur, numai la a doua privire, caci linia de forta a pozei este ocupata conform unei incadrari corecte, de Nicu Alifantis in persoana, intr-o imagine de concert.

 Iti place albumul?
 


02 Noiembrie 2003

Serban Proches (btbmsp @upe.ac.za)

Un mesaj din indepartata Africa de Sud:

Alifantis... poate muzica romaneasca de care ma simt cel mai mandru. In Africa de Sud il ascult destul de des si, inevitabil, muzica a atras si atentia altora din jurul meu. Ashvena, amica mea indianca din Durban, s-a uitat din greu la o poza de-a lui - una mai recenta, mai fara par, si-a zis: 'Pai la voi asa arata cantaretii? Ca la noi daca nu esti placinta de muschi si cu gropita in barbie, nu te poti face cantaret'. Si uite asa mi-a intrat in erectie sentimentul superioritatii romanesti - o treaba care nu se intampla prea des.

Pe urma Mimi - studenta in anul III la farmacie, si zulusa din Muntii Scorpiei, auzind albumul in cauza, se opreste din ce facea prin casa si se aseaza intr-un fotoliu, ganditoare. E drept ca pe la "Ploaie in luna lui Marte", unde incepe Nicu sa recite seducator, a la Florin Piersic, zice 'Oh, no!', se ridica si pleaca. Dar a tinut-o acolo minute bune.

Mie unuia "Floarea soarelui" mi se pare cea mai tare piesa de pe album, de departe. E Muzica cu M mare. Si ce-mi place la Alifantis in general - si a mentionat si Mihai - e ca isi ia versurile de la producatori cu vechime in campul muncii. In muzica contemporana, prea adesea e jenant sa asculti versurile. Prea adesea, adica in 99,99% din cazuri. Ce s-a intamplat pe la mijlocul secolului XX e ca muzica glumeata a cam inceput sa piarda teren in fata muzicii asa-zise serioase. Unde sunt azi Gershwin si Noel Coward? Personal, cred ca majoritatea cantaretilor din ziua de azi (aia de-i descrie Ashvena) ar iesi cu fata mai curata daca ar incerca sa faca muzica glumeata - poantele vulgare se poate intampla sa te mai faca sa zambesti; seriozitatea vulgara... De-aia, cand vine vorba de seriozitate, faceti referinta la clasici. Well done, Nicu!


04 Decembrie 2004

Constanta Popescu (dr_constanta @ yahoo.com)

Poti pricepe ce efect au cuvintele: "Vino sus daca ploua, piata Romana, numarul 9..."? Ce efect erotic si ce culoare de indelunga asteptare cu rezultatul ferm: In P-ta Romana, numarul 9, esti asteptat asa cum esti, indiferent de tine sau de Bucurestiul ud, in care ploua pe ferestre ovale...
Ce inseamna sa vii din capatul tarii, de unde se agata harta in cui, sa devii bucurestean calcand pe varfuri, cu grija, ca nimic sa nu clinteasca sau sa tulbure acest paradis, sa dai absolut intamplator cu ochii de coltul strazii, apoi sa vezi "O Piata Rotunda" si sa citesti ca acolo scrie Piata Romana, in gand se sopteste... Nr 9, culmea asta scrie si pe perete, si poti avea imboldul de a urca, si alternativa calinesciana..."Aici nu locuieste nimeni"...

In acei ani, trebuia neaparat sa te dedai la notiunea de cod, de descifrare, de decodare, ca asa era sa fie, ca de n-ar fi fost, nu s-ar fi povestit... Criteriul era: "Nu caut, gasesc..."  e ca si o poarta de har care acum s-a inchis. Intr-adevar, Seling a transformat cuminte, profesional, in capodopera <luna lui Marte>... dar este o diferenta, imperceptibila, dincolo de profesionalism. Alifantis e omul care asteapta, iar Seling imi pare cea care poate decide sa "vina sus daca ploua", si apoi sa plece, la fel de senin, cu galosii uscati, in alt stil, in alt ritm, cu aceeasi pleata matasoasa de Maramures, fara amintiri, fara sa priveasca in urma.

Sunt doua capete ale axei, sau doua paralele care bineinteles nu se intalnesc, la Seling, ceea ce se petrece sub fereastra ovala este incarcat cu EROS, dar Alifantis e AGAPE, cu toate diferentele care se impun...



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina