Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Lacrimosa

1990 Clamor (demo)
1991 Angst
1993
1995 Inferno
1997 Stille
2001 Fassade
2002 Durch Nacht und Flut (ep)
inapoi la metal, punk si subgenuri

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Progresiv & Experimental


Metal, Punk si subgenuri

Alice in Chains
Amorphis
Anathema
Annihilator
Astrosoniq
Avantasia
Billy Idol
Black Stone Cherry
Blind Guardian
Brides of Destruction
Cacophony
Cannibal Corpse
Carcass
Cradle of Filth
Dead Kennedys
Death
Def Leppard
Dimmu Borgir
Dinosaur Jr.
Dog Eat Dog
Down
Dream Theater
Edguy
Europe
Evanescence
Evereve
Faith No More
Green Day
Guns n'roses
H.I.M.
Helloween
Iced Earth
Iron Maiden
Judas Priest
Katatonia
King Diamond
Korn
Lacrimosa
Linkin Park
Made out of Babies
Manowar
Marilyn Manson
Masterplan
Mayhem
Megadeth
Melvins
Meshuggah
Metallica
Moonspell
Mother Love Bone
Motorhead
My Dying Bride
Napalm Death
Nightingale
Nirvana
Obituary
Overkill
Ozzy Osbourne
Pantera
Paradise Lost
Pearl Jam
Pungent Stench
Queens of the Stone Age
Rammstein
Rhapsody
Screaming Trees
Sepultura
Sex Pistols
Six Feet Under
Slayer
Smashing Pumpkins
Sodom
Sonic Youth
Stuck Mojo
Suffocation
Suicidal Tendencies
Sunn 0)))
Symphony X
System of a Down
Tang Chao (China)
Temple of the Dog
The Kovenant
The Meads of Asphodel
Therion
Tiamat
Transplants
Troll
Type O Negative
Ufomammut
Velvet Revolver
Venom
Virgin Black
Winds
Horia Diaconescu Angst (1991)

22 Iunie 2006

de Horia Diaconescu

Lacrimosa - Angst
Angst este un album reusit in calitate de productie solo DIY a unui tanar de numai 19 ani. Si nu doar atat. Gasim “in nuce” cam tot ceea ce va reprezenta Lacrimosa ca entitate artistica. Inca de la debut intalnim un sound propriu, pana la un anumit punct chiar inconfundabil. Atrage in primul rand atentia stilul interpretativ al lui Tilo Wolff. Vocea afectata, versurile, dar si sunetele limbii germane sunt valorificate printr-o anumita senzualitate, iar comuniunea dintre elementele amintite denota un veritabil brand, ce a fost apreciat ca atare de catre publicul underground de goth, metal si punk.
 
Angst contine cinci poeme acompaniate ambiental de sintetizator. Interludiul instrumental Lacrima mosa (3) uneste cele doua parti ale discului, nota generala nefiind una prea optimista. Nivelul muzical este (aici) unul de incepator. Observatia trebuie citita in cheie pozitiva. Scena goth & punk ne sta la dispozitie pentru o sumedenie de comparatii intre cei ce au ceva de transmis si cei ce doar pozeaza. Odata cu albumul Stille (1997), care anunta maturizarea posibilitatilor creative, Lacrimosa a depasit insa granitele genului. Angst a devenit astfel un cap de pod al unei discografii ce continua sa ofere surprize.
 
Seele in Not (1) are un intro de impact, reprezentativ pentru curentul „goth”: angoase si strigate post-adolescentine. Piesa a devenit de referinta in catalogul formatiei si preferintele fanilor nu doar pentru ca il auzim pe Tilo Wolff intr-o postura felin-isterica.

In Requiem (2), tema clasica este adaptata la soundul darkwave. Recviemul gotic se incheie dansant pe melodie de carnaval. In interviul pe care l-am realizat, Tilo a confirmat ca este un mare admirator al lui Kafka. Speculand in aceasta directie, ideea piesei si coperta albumului imi par a fi inspirate din finalul neterminat al romanului America.
 
Schiţa post-punk Der Ketzer (4) include sample dintr-un mesaj papal, baterie programata, riffuri de chitara si un duet alaturi de o anume Judith Grüning. Piesa poate fi eventual parcursa, daca s-a asimilat favorabil restul albumului.
 
Der letzte Hilfeschrei (5) continua pesimist la persoana I (a unui schizofrenic). Sectia ritmica este realizata de un aparat cardiac, ce la final intra, bineinteles, in linie dreapta. Lacrimosa va insemna insa si altceva decat suma unor clisee.
 
Sufixele atasate “existentei” decoreaza pretios un titlu si sintetizeaza un mesaj cu oarecare nuanta subliminala: Tränen der Existenzlosigkeit (6) (=“lacrimile nimicniciei”). De notat sample-ul de cor prin care se incheie albumul, element sonor amplu, introdus pe nesimtite intr-o piesa altminteri simpla.

Numele proiectului trimite mai ales la creatia asociata lui Mozart. Pentru vorbitorul de limba neolatina (eg. romana), cuvantul are si o sonoritate aparte. Unii prefera, totusi, sa ignore citarea „Lacrimosei” intr-un asemenea context (pop-rock), in aceeasi masura in care, daca mi se permite o gluma, ignora vreo paralela intre mezelurile elvetiene Angst si albumul omonim. Dincolo de orice etichete sau asocieri libere ale entuziastilor exista insa muzica si sinceritatea actului artistic… Bun venit in lumea lui Tilo Wolff!

 Ce anume face diferenta?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shop



Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina