Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Lacrimosa

1990 Clamor (demo)
1991 Angst
1993
1995 Inferno
1997 Stille
2001 Fassade
2002 Durch Nacht und Flut (ep)
inapoi la metal, punk si subgenuri

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Progresiv & Experimental


Metal, Punk si subgenuri

Alice in Chains
Amorphis
Anathema
Annihilator
Astrosoniq
Avantasia
Billy Idol
Black Stone Cherry
Blind Guardian
Brides of Destruction
Cacophony
Cannibal Corpse
Carcass
Cradle of Filth
Dead Kennedys
Death
Def Leppard
Dimmu Borgir
Dinosaur Jr.
Dog Eat Dog
Down
Dream Theater
Edguy
Europe
Evanescence
Evereve
Faith No More
Green Day
Guns n'roses
H.I.M.
Helloween
Iced Earth
Iron Maiden
Judas Priest
Katatonia
King Diamond
Korn
Lacrimosa
Linkin Park
Made out of Babies
Manowar
Marilyn Manson
Masterplan
Mayhem
Megadeth
Melvins
Meshuggah
Metallica
Moonspell
Mother Love Bone
Motorhead
My Dying Bride
Napalm Death
Nightingale
Nirvana
Obituary
Overkill
Ozzy Osbourne
Pantera
Paradise Lost
Pearl Jam
Pungent Stench
Queens of the Stone Age
Rammstein
Rhapsody
Screaming Trees
Sepultura
Sex Pistols
Six Feet Under
Slayer
Smashing Pumpkins
Sodom
Sonic Youth
Stuck Mojo
Suffocation
Suicidal Tendencies
Sunn 0)))
Symphony X
System of a Down
Tang Chao (China)
Temple of the Dog
The Kovenant
The Meads of Asphodel
Therion
Tiamat
Transplants
Troll
Type O Negative
Ufomammut
Velvet Revolver
Venom
Virgin Black
Winds
Ioan Cora Stille (1997)

23 Iunie 2006

de Ioan Cora

Lacrimosa - Stille
Stille este un album exotic. Combinatia de maniera goth si soundul hard & metal, amestecata cu o anumita bariera lingvistica, s-a bucurat de un neasteptat succes in tarile de sorginte latina. Un fenomen interesant, explicabil, poate, atat prin particularitatile locale ale scenei rock, dar si prin adresabilitatea Lacrimosei catre un anumit tip de public. Ramane o tema de studiu antropologic pentru persoanele interesate de miscarile underground. Demn de retinut este faptul ca Stille face parte din manunchiul de albume “goth” care a fost “auzit” de categorii de persoane ce nu se intersecteaza (la nivel spiritual sau primar). Ar mai fi de adaugat ideea ca auditia albumului nu se “lipeste” de ascultatorul detasat sau mult prea exigent. Trebuie sa-ti spuna ceva cuvinte precum: Leben, Herz, Einsamkeit, Hoffnung, Tränen si, fara sa vulgarizez, Sein und Zeit pentru a “percuta” concret la muzica lui Tilo Wolff.
 
Din punctul de vedere al genului (gothic in cazul de fata), Stille ofera multe surprize placute. Daca “neglijam” hiturile Siehst du mich in Licht (4) sau Stolzes Herz (5) care isi au rolul lor bine determinat in schema albumului, ne oprim o secunda la Mein zweites Herz (6) – asociata spiritului lui Charlie Chaplin, dupa cum ne-a declarat Tilo Wolff intr-un interviu. “Tinem” ritmul pe Deine Nähe (4) – nelipsita din playlist-ul de concert Lacrimosa si ajungem la cea mai completa incercare a trupei, de pana acum – Die Strasse der Zeit (8). Nu voi cadea in capcana fanului spunand ca este vorba de o sonata ori… o simfonie. Singurul lucru in comun ar fi durata (peste 15 minute). Distanta conceptuala si muzicala dintre Strasse… si miile de piese goth ale scenei underground ma face sa spun ca avem de-a face cu o piesa de calibru. Corurile, refrenele, trompeta si orchestratiile de rock simfonic, completate de charisma lui T.W., formeaza ingredientele unei piese de succes asamblata intr-un brand “teatral” (la propriu si figurat). O piesa si un disc importante pentru degustatorul de cultura pop si consumatorul de rock (si gothic).
 
Coperta discului  face parte din seria de autor Lacrimosa – Stelio Diamantopoulos. Este o continuare naturala a ceea ce am vizionat pe albumul anterior – Inferno. Se multiplica ideile artei pop de la finele anilor ‘60: reprezentarea iconica a imaginilor familiare, in contextul izolarii de o publicitate intensa, chiar salbatica.
 
Experienta live intrece, nu de putine ori, ceea ce se intampla pe inregistrarile din studio. La concertul din Munchen-ul anului 1999 s-au aflat in jur de 300 de persoane. Fete frumoase in rochii de catifea, barbati cu suvite albe in cap, un cuplu de romani si un japonez. Mirosea placut a parfum scump. Doua tipe se sarutau in backstage. Camasi albe, si pe scena si in afara ei. Ne-am simtit bine. Si ei si noi. Japonezul parca a lacrimat la sfarsit. Probabil ca era singur…

 Deine Tränen im Gesicht!


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina