|
Rather Ripped (2006)
31 Iulie 2006
de Ioan Cora |
Rather ripped este o recomandare calduroasa adresata cititorilor sitului Muzici si Faze. Este unul dintre cele mai interesante albume aparute in 2006, atat prin prisma ariei de adresabilitate, cat si a mijloacelor reduse prin care aceasta este obtinuta. Ceea ce se aude pe discul celor de la Sonic Youth poate fi digerat la nivelul consumatorului, si asimilat la acela al ascultatorului de muzica. Influentele de jamming-rock de la Can si Velvet Underground sunt prezente si pe acest album. Pentru exemplificare, piesa temperat-experimentala Turquoise boy (8) ar intra ca bonus track pe Tago Mago-ul celor de la Can; iar Sleepin around (4) pe un album glam Lou Reed. Dupa cum se observa, datele problemei au ramas neschimbate din anii ‘80 pana acum. Asimilarea influentelor se califica insa la nivelul discursului muzical. Genul acesta de punk (pop) experimental cu puternice nuante narcotice reprezinta brand-ul Sonic Youth.
Pink Steam (11) este momentul de maxim al albumului si prezinta dovada “vie” a celor spuse mai sus. Experimentele « noise » si « free-form » cu care Sonic Youth au instigat undergroundul si-au gasit de-a lungul timpului o matca de curgere (a nu se intelege « nisa »).
Trebuie mentionate si cele doua piese de deschidere Reena (1) si Incinerate (2). Concepute pe coordonate radio-friendly, conserva parfumul (new-yorkez al) intregului album. Brandul Sonic Youth ruleaza la putere maxima. Spuneti-i cum vreti: indie, alternativ, spirit rock’n’roll etc.
Aparent amorfa, dar nu lipsita de candoare, Do you believe in rapture? (3) ilustreaza maniera old-school in care s-a inregistrat albumul. Formula clasica de rock (bas, chitara, baterie) si efectele de feedback particularizeaza o viziune in care proto-rockul si post-rockul par a fi doua fete ale aceleiasi monede.
What a waste (5) este un alt moment “delicios”. Vocea erotomana a lui Kim Gordon se lupta la propriu cu instrumentele trupei. Castigatorul ramane sa-l descopere ascultatorul…
Rats (7) are o linie de bas hipnotica ce poate ataca pe consumator sau infiora pe ascultator. Aglomerarile “noise” in miniatura nu sunt lipsite de o anumita sensibilitate. Piesa poate lasa semne in urma ei ; se recomanda o experienta solitara pentru degustare cu stricaciuni minime.
Consider albumul Rather ripped ca fiind o auditie obligatorie pentru iubitorul de muzica pop-(rock) autohton. Atat pentru cel care face parte din Romania reala, cat si din cea imaginara-artificiala. Cu atat mai mult cu cat Sonic Youth au fost receptati mai mult in relatie cu scena punk sau chiar grunge (sic!). Atat timp cat auditia poate fi facuta in diferite chei sau la diferite nivele nu vor fi probleme de perceptie. Gradina placerilor este deja impartita in parcele, ce este drept, inegale. Dar legea nescrisa a primului venit nu este aplicabila in acest caz. Este loc pentru fiecare.
|