Vocea, chitara acustica, muzica si versurile acestui single apartin lui Mircea Florian. Ceea ce se aude aici, poate placea sau dimpotriva, dar in ansamblu totul este original. Este de remarcat orientarea (verticalitatea) autorului interpret, care nu merge pe retete sau formule consacrate. Propunerea artistica, constituita totusi intr-un template, raspunde unui simt muzical interior, cu sanse de acceptare de catre receptor prin ascultarea sustinuta a materialului sonor. Florian nu se devaluie la prima auditie. Limbajul sau poate fi invatat, dar pentru asta este nevoie de un dram de sensibilitate si de un oarecare efort, care va fi ulterior din plin rasplatit.
“Harap Alb a treia oara ratacit in padure – Tatal intelept catre fiul sau”(1a) este un preludiu psihedelic ambiental al unei piese construite pe principii, sa le spunem in discutia de fata – clasice.
“Harap Alb de span ratacit in fantana – Din patru proverbe”(1b) preia atmosfera deja creata imbinand proverbul romanesc – (bine)cunoscut in tara – cu sonoritatile exotice ale muzicii indiene. Referitor la componenta “indiana” trebuie spus ca intr-adevar, o parte din instrumente sunt orientale dar, ca si in cazul formatiei americane Quintessence, folosirea lor are destul de putine lucruri in comun cu spiritul muzicii din zona de unde provin. Rezultatul este insa spectaculos, iar daca cineva crede ca s-a initiat in muzica extrem orientala cu aceasta ocazie, este problema lui.
Prin structura, “Pasarile din palma”(2) ma trimite cu gandul la Third Ear Band. Imbinarea de psihedelic cu prog constituie un label care-i apartine in exclusivitate compozitorului. Este interesant faptul ca a putut fi deschis un asemenea drum intr-o tara precum Romania si ca odata deschis, drumul nu a fost urmat de nimeni, desi single-urile protagonistului au fost intens ascultate in mediile interesate de muzica folk si rock de la noi. Cu cateva ore inaintea scrierii acestui articol, m-am intalnit intamplator in Piata Universitatii cu Mircea Florian si am baut impreuna o cafea la localul lui George Mihaita, Jos Palaria. Discutia noastra a fost centrata pe prezent si (pe) viitorul apropiat. I-am recomandat Maestrului cativa colegi muzicieni care canta la instrumente medievale sau renascentiste (lauta, tabor, rebec, hurdy-gurdy, viola da gamba, lira de braccio). Cu speranta ca ceva nou, frumos si interesant se va naste in curand, recomand (re)ascultarea Fantanii, in care initiatii pot gasi apa vie.
|