Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Mugison

2005 Mugimama, is this Monkey Music?
2006 Little Trip
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Aron Biro Little Trip (2006)

21 Septembrie 2006

de Aron Biro

Mugison - Little Trip
Revelatia cinematografiei islandeze, Baltasar Kormakur, si-a dat mana cu revelatia muzicii pop islandeze, Mugison, pentru filmul A Little Trip to Heaven, al carui soundtrack oficial este albumul de fata.
 
Principala problema a albumului este ca nu sta in picioare, de sine statator. Avand trei piese "normale" (cu voce), dintre care un cover Tom Waits (care da titlul si muzica de generic a filmului), si o multime de bucati de ambianta si progres menite sa defineasca teme muzicale recursive, albumul nu reuseste sa ofere nici macar o sugestie sau o recomandare privind intentiile filmului. Punem aceasta pe seama lipsei de experienta a muzicianului, dar si a dificultatii problemei puse.
 
Pe de alta parte, este evidenta maturizarea sa de la debutul international Mugimama..., prin aceea ca de data aceasta materialul este complet lipsit de balastul de studio specific produselor Ipecac. Totusi, compunerea unui soundtrack este o provocare care trebuie intampinata cu experienta, de aceea se poate afirma ca intr-o buna masura artistul se hazardeaza cu acest disc, care este imposibil de gustat de catre cineva care nu a consumat filmul - nici macar de catre fanii castigati cu materialele precedente, ale caror asteptari sunt formulate in zona pop-folk.
 
Cuplarea celor doua fluxuri, video si audio, aduce insa beneficii majore materialului, la auditii ulterioare. Fiecare piesa devine suprinzator o referinta puternic ancorata la o scena precis identificabila, pana la codul de culori, un click here to remember this in loc sa devina mecanism pentru rememorarea ambiantzei filmului. Oricum, povestea filmului fiind de natura noir (un fel de tribut adus fratilor Coen), coloana sa sonora nu se preteaza nici la o colectie de cantece (cu exceptia piesei de generic) si nici la teme epice acumulative (de tipul celor consacrate de Vangelis sau John Williams). In aceste conditii, Mugison reuseste sa bata in cuie scene cheie cu fragmente acustice care trimit cu gandul la un Radiohead incercand sa cante country (tema Mugicone), muzica de dric (tema Alone) sau trip-hop de separeu (tema Watch). Instrumente de suflat pe tonuri morbid de grave si o chitara extrem de rece reusesc sa conserve identitatea sonora a artistului, intim si claustrofob, taios ca o bucata de gheata stransa in pumn.
 
Albumul se incheie cu o reinterpretare in cheie tragic-depresiva, perfect acordata cu spiritul filmului, a jovialului (in alte conditii) hit Murr Murr.
 
Atat filmul cat si coloana sa sonora constituie biletul pentru intrarea regizorului si muzicianului pe piata americana (filmul este jucat in engleza, de catre Forest Whitakker si alti actori americani). Aceasta se realizeaza pe usa din spate, a filmului independent, care are totusi, pe taram american, un suport rezonabil. In acest sens consider ca mai e doar un pas (probabil un album) pana sa il vedem/auzi pe Mugison pe canalele media.

 Opinii?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina