Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Sunn 0)))

2000 00Void
2000 Grimmrobe Demos
2001 Flight of the Behemoth
2003 White 1
2004 White 2
2005 Black One
2006 Altar (with Boris)
inapoi la metal, punk si subgenuri

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Progresiv & Experimental


Metal, Punk si subgenuri

Alice in Chains
Amorphis
Anathema
Annihilator
Astrosoniq
Avantasia
Billy Idol
Black Stone Cherry
Blind Guardian
Brides of Destruction
Cacophony
Cannibal Corpse
Carcass
Cradle of Filth
Dead Kennedys
Death
Def Leppard
Dimmu Borgir
Dinosaur Jr.
Dog Eat Dog
Down
Dream Theater
Edguy
Europe
Evanescence
Evereve
Faith No More
Green Day
Guns n'roses
H.I.M.
Helloween
Iced Earth
Iron Maiden
Judas Priest
Katatonia
King Diamond
Korn
Lacrimosa
Linkin Park
Made out of Babies
Manowar
Marilyn Manson
Masterplan
Mayhem
Megadeth
Melvins
Meshuggah
Metallica
Moonspell
Mother Love Bone
Motorhead
My Dying Bride
Napalm Death
Nightingale
Nirvana
Obituary
Overkill
Ozzy Osbourne
Pantera
Paradise Lost
Pearl Jam
Pungent Stench
Queens of the Stone Age
Rammstein
Rhapsody
Screaming Trees
Sepultura
Sex Pistols
Six Feet Under
Slayer
Smashing Pumpkins
Sodom
Sonic Youth
Stuck Mojo
Suffocation
Suicidal Tendencies
Sunn 0)))
Symphony X
System of a Down
Tang Chao (China)
Temple of the Dog
The Kovenant
The Meads of Asphodel
Therion
Tiamat
Transplants
Troll
Type O Negative
Ufomammut
Velvet Revolver
Venom
Virgin Black
Winds
Aron Biro Altar (with Boris) (2006)

15 Noiembrie 2006

de Aron Biro

Sunn 0))) - Altar (with Boris)
When we first started, we told ourselves it would be too obvious to use black. Like, what are we, some teenagers from Norway? No, we were teenagers from Seattle.” (Stephen O'Malley - Sunn O)))).

Cu albumul Altar, Sunn O))) reuseste sa isi mai prelungeasca putin justificarea de a exista. Ingredientul salvator sunt de aceasta data japonezii de la Boris, cu ajutorul carora albumul ar putea face subiectul unui episod Celebrity Deathmatch, daca MTV-ul va deveni vreodata interesat de genurile muzicale extreme. Totusi, Boris inseamna semnificativ mai mult decat contrabalansul de pe placa tectonica japoneza a trupei americane. Versatilitatea asiaticilor, trecuti de-a lungul carierei prin punk, thrash, doom, noise si hard rock, este elementul de interes pe un album in care Sunn O))) sunt redusi la ceea ce au fost dintotdeauna.

A nu se intelege ca materialul prezinta un stil nou pentru americani - pe ansamblu ramanem in zona metalului letargic. Castigul vine din noile dimensiuni pe care le capata conceptul pe calea muzicii electronice si, pentru a cata oara, din condimentul colaborarilor; inainte de orice insa, colaborarea cu Boris asigura utilizarea unui baterist iar intro-ul de 10 minute Etna (1) ii demonstreaza o serie de posibile utilizari.

Iese imediat in evidentza o piesa ca The Sinking Belle (3), compusa pe texturile acvatice ale unui album ca Vangelis - Voices, de o tristetze atroce transmisa de-a lungul unor slide-uri de chitara, din plamanii umpluti de apa ai cantaretei country Jesse Sykes, una din cele mai exotice colaborari de cand actritza porno Kobe Tai a facut backing vocals pentru Marilyn Manson. Efectele de studio asigura credibilitatea ambiantzei - cunoscand torturile la care sunt supusi colaboratorii Sunn O))) de dragul veritabilului, ni se induce banuiala ca Jesse canta de pe fundul unei fantani ori macar cu fatza intr-un lighean. Pe linii acvatic-glaciare se desfasoara si Fried Eagle Mind (5), cu trimiteri la cinematografia horror japoneza prin vibratiile glitch/noise care ineaca vocea feminina.

Piesa favorita de parte barbateasca este insa Akuma No Kuma (4), un soundtrack epic al apocalipsei bazat pe exces de efecte Moog, cu voci distorsionate asigurate de fostul bassist al trupelor Earth si Melvins, John Preston, si o percutie "narativa" din partea japonezilor. Celalalt invitat de marca, chitaristul Kim Thayil (Soundgarden) are un rol mai putin constructiv. Piesa Blood Swamp (6) care ii foloseste serviciile nu iese din standardele Sunn O))) decat prin nivelul crescut al aglomerarii - cel putin 4 chitaristi pun umarul la mocirla sangeroasa de 15 minute.

Urmand linia produselor Sunn O))), Altar se dezvolta intr-o directie care anuleaza rostul discurilor precedente. Este evident ca "muzica" trupei suna "mai interesant" cu percutie si clape, reusind sa ridice auditia din zona strict senzoriala intr-una care antreneaza si planul intelectual. Ramane de vazut daca fanii nu considera varietatea un semn de mercantilism din partea americanilor. Pana atunci, trupa continua sa caute forma perfecta a unei poezii alcatuite dintr-un numar infim de versuri - de data aceasta, solicitand ajutor din partea unor specialisti in haiku.

 _ _ _


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina