Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Holograf

1983 Holograf I
1987 Holograf II
inapoi la rock romanesc

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Pop & Rock
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Rock romanesc

Aievea
Alexandrina Hristov
Alexandru Andries
Blazzaj
Celelalte Cuvinte
Compilatii Club A
Dan Andrei Aldea
F.F.N.
Florian din Transilvania
George Baicea Blues Band
Holograf
Iris
Luna Amara
Marcela Saftiuc
Metropol
Mircea Baniciu
Mircea Florian
Mircea Vintila
Mondial
Nicu Alifantis
Oigan
Olympic '64
Phoenix
Post Scriptum
Progresiv TM
Roata
Rosu si Negru
Semnal M
Seria Formatii Rock
Sfinx
Timpuri Noi
Valeriu Sterian
Yesterdays
Zdob si Zdub

Alte trupe

Oxigen

Cargo
Compact
Doru Stanculescu
Entuziastii
Firma

Implant pentru refuz
Metrock
Mircea Bodolan
Negura Bunget
Pro Musica
Sarmalele Reci
Vama Veche

Azot

Abra
Acvila
Anca Graterol
Avatar
Coma
Coral
Dida Dragan
Domino
E.M.I.L.
Ethos
Grimus
Illegal Operation
Metalchrist
Mony Bordeianu
Romanticii
Sincron
Survolaj
Trooper
Ultimatum
Vita de vie

Alte gaze

Academica
Altar
Calandrinon
Canon
Cristina Benyo
Cvintetul Mamaia
Dan Chebac
Divine Muzak
Flacara Folk 73
Florian Pittis - Nicu Alifantis
God
Kapela
Kratos
Magic
OCS
Pacifica
Snails
Venus
Mihai Plamadeala Holograf II (1987)

29 Noiembrie 2006

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Holograf - Holograf II
Dupa un prim album pozitiv in raport cu nivelul rock-ului romanesc, Holograf reuseste si al doilea pas in ceea ce priveste consacrarea. Nu putine trupe plecasera promitator, dar soarta sau in unele cazuri propriile limite, au determinat dizolvarea lor inainte ca ceva intr-adevar bun sa se intample pentru ele. Nici Holograf-ul nu a fost scutit de probleme interne in perioada de inceput.
 
Vom comenta “Second”-ul nu atat in relatie cu ceea ce stim (din istorie) ca  s-a intamplat, ci bazandu-ne pe albumul in sine, de la coperta pana la muzica. De exemplu, ceea ce nu rezulta din lecturarea copertii a doua “decat pentru cunoscatori”, este ca, fata de primul album s-a inregistrat o importanta schimbare de componenta. Asadar, din motive evident identitare, masiva modificare a personalului este minimalizata, fiind scris in mod vag: “Grupul vocal instrumental Holograf”. Apare insa discret numele lui Dan Bitman, ca semnatar al versurilor piesei (1). Vocea lui Bitman nu putea fi ascunsa, dar mai mult de a fi “acoperita” prezenta sa pe album nu s-a facut. Rezervele privind anuntarea in clar a noii formule demonstreaza importanta acordata brand-ului.
 
O intrebare ar fi daca identitatea unei formatii este asigurata de titlu, sau de componenta (?) In cele mai numeroase cazuri de la noi din tara, omul (= vedeta) facea fara discutie toti banii. Sa ne imaginam ce-ar fi fost Phoenix fara Covaci, sau mai aproape de zilele noastre, Iris fara Minculescu.
 
In ideea continuitatii, “Cu fiecare clipa”(1) este o alta versiune a piesei “Lumea”, aparuta pe primul Holograf. Bitman se achita onorabil de interpretarea “cover”-ului, cu concursul chitarii si basului, venite de la Iris.
 
“Umbre pe cer”(2) a dat directia pe care a mers trupa in urmatorii ani si cu care avea sa reuseasca.
 
“Pacea nu-i un simplu joc”(3), la fel cum scoaterea unui album fara cel putin o piesa politica nu era o “joaca simpla”. Politica de pace si dezarmare a Romaniei a “salvat” insa multe trupe de la compromisuri mult mai grave.
 
Daca “Viata va invinge”(4) lipsea de pe album, nimeni n-ar fi observat. Dar cum pretul vinilurilor era acelasi indiferent de minute, nu cred sa fi fost prea multi cumparatori deranjati ca in cei douazecisisase de lei pe care ii pretindea Electrecordul pentru un obiect finit si-a gasit locul si aceasta. Daca tot am vorbit despre casa de discuri, exista productii muzicale din zona rock-ului si mult mai slabe.
 
“Luminile rampei”(5) este o piesa reusita, chiar buna pentru ceea ce se facea la noi in acea perioada. Coerenta textului, care se constituie intr-un mesaj, nu este pusa in pericol nici de refrenul in jurul caruia trebuie sa se fi nascut piesa. Vocea lui Bitman se preteaza cu adevarat la compozitii melodioase.
 
“Balada pescarului amator”(6) este o replica trista a piesei “Balada controlorului” de pe albumul de debut. Farama de umor din creatia anterioara s-a pierdut cu desavarsire intr-o piesa, practic fara adresant. Prost nu inseamna intotdeauna si comercial.
 
Ca forma, “Lumea de vis”(7) este un new wave; ca mesaj pare un cantec patriotic de factura comunista. “Uite-te in jurul tau si vei vedea / Oameni buni si drepti care-ti vor spune ca / Suntem aici de mii de ani si vom mai fi / Atat cat soarele pe cer va straluci”. Dealtfel imi amintesc faptul ca am vazut “piesa” amintita intr-o emisiune de maxima audienta de atunci, numita “Album duminical”. Baietii aveau parul strans si purtau costume. Nutu Olteanu arata chiar socant.
 
Prin “Vino”(8), slagarul s-a aliat definitiv si irevocabil cu Holograf, care din punctul acesta de vedere a tinut pasul in acei ani cu fostul solist vocal, Gabriel Cotabita, plecat intr-o cariera solo ce avea sa culmineze cu piesa “Domnisoara, hai sa bem o cafea!”.
 
Cam asta se putea asculta pe vinilurile autohtone de “rock” in acei ani. Sunt de remarcat clapa lui Anton Furtuna, bateria lui Edi Petrosel, vocea lui Dan Bitman, tehnica lui Nutu Olteanu, clasa regretatului Marti Popescu, absenta lui Mihai Pocorschi, ocupat cu o nemiloasa hepatita. Era un moment destul de nefericit pentru rock-ul nostru, cand protagonistii cautau cu o destul de mare disperare sa intre in mainstream, indiferent cu ce pret. Trupe legendare de la noi cantau (cand prindeau contract) Modern Talking-uri si alte minunatii prin restaurante …

 Bafta la pescuit!


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina