Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Can

1968 Delay
1969 Monster Movie
1970 Soundtracks
1971 Tago Mago
1972 Ege Bamyasi
1973 Future Days
1976 Unlimited Edition
inapoi la progresiv & experimental

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Metal, Punk si subgenuri


Progresiv & Experimental

Aera
Affinity
After Crying (Hu)
Ahora Mazda
Albatros
Amazing Band
Amon Duul
Amon Duul II
Areknames
Ash Ra Tempel
Brian Eno
Can
Caravan
Chrysalide
Cressida
Cryptic Vision
Curved Air

Eloy
Emerson Lake & Palmer
England
Faust
Flamengo (Cz)
Frank Zappa
Fruupp
Fuchsia
Galahad
Genesis
Gentle Giant
Ghostigital
Gracious
Green Milk From The Planet Orange
I Giganti
In Spe (Estonia)
Jade Warrior
Jadis
Jethro Tull
John McLaughlin
Khan
King Crimson
Klaus Schulze
Kluster
Kraftwerk
Laurie Anderson
Magellan
Marillion
Mostly Autumn
Nektar
Nice
Niemen (Pol)
Pekka Pohjola
Peter Gabriel
Pink Floyd
Polytoxicomane Philarmonie
Poor Genetic Material
Popol Vuh
Procol Harum
Quintessence
Renaissance
Richard Wright
Rick Wakeman
Robert Fripp
Robert Wyatt
Roland Kovac New Set
Sebastian Hardie
Stud
Tangerine Dream
Thee Maldoror Kollective
Third Ear Band
Titus Groan
Tomita
Tortoise
Tuxedomoon
UK
Ulver
Van der Graaf Generator
Vangelis
Yes
Yezda Urfa
Zenobia
Ioan Cora Future Days (1973)

04 Septembrie 2003

de Ioan Cora

Can - Future Days
Din punctul meu de vedere cam odata cu aparitia acestui album a luat sfarsit ceea ce denumim krautrock. M-am gandit de multe ori la tristetea unor asemenea cuvinte ('a luat sfarsit', 'a murit'), dar in acest caz putem privi intregul curent muzical ca un stadiu evolutiv... ca o punte intre... La naiba! Iar vorbesc de punti, lanturi...Vreau sa spun ca fara Future days n-ar fi existat niciodata (cred) trupe ca Einsturzende Neubauten, Radiohead sau artisti ca Brian Eno sau chiar Moby..si de ce nu John Digweed (sic!). Daca la "Ege Bamyasi" m-am referit ca la o legatura in creatia artistica a trupei, "Future days" a avut un rol important in evolutia diferitelor curente muzicale, vizibile chiar si acum dupa 30 de ani.

Pe scurt "Future days" este un album atmosferic. Ma feresc sa spun muzica ambientala (cu toate ca sunt multi care spun asta) pentru ca momentele explozive, desi putine, creaza o tensiune ce cu greu poate fi digerata de un ascultator neavizat. Prin neavizat inteleg ascultatorul cu un orizont de asteptari clar definit...si ca sa fiu mai clar ascultatorul ce nu vrea (sau nu poate) sa-si depasesca propria imaginatie. Nu! Nu e vorba de elististi aici...Elita si-a cunoscut demult limita imaginatiei...E vorba de cat de tanar iti este spiritul sau de cat de frumos ti-a imbatranit spiritul. Compozitia, experimentele sonore, tehnica individuala a artistilor si mesajul criptic al pieselor fac ca acest album sa fie considerat inovator chiar si in zilele noastre. Ca tot vorbeam de mesaje criptice...Vocea lui Damo Suzuki are o caracteristica speciala .... impresia este ca el ar canta in cu totul alta locatie decat trupa....e ca si cum si-ar lua un bun ramas de la noi (ascultatorii) facandu-ne un acelasi timp sa intelegem ca despartirea sa de trupa nu necesita explicatii. Dupa acest album Damo s-a inscris la martorii lui Iehova..s-a insurat..iar in zilele noastre are un proiect solo.

"Future days" este primul (si ultimul) album Can ce ma face sa ma gandesc la dragoste....Daca pe prima melodie 'Future days' dragostea este contagiata de un anumit spirit hippy, pe ultima piesa(4) "Bel Air" nu ma pot abtine sa nu spun ca e vorba de ceva..suav, delicat..chiar fragil. Echilibristica vocii este sustinuta la limita de ceilalti instrumentisti. Chiar si Liebezeit-baterie (favoritul meu) reuseste sa creeze o atmosfera delicata..de parca betele s-ar indoi sub povara muzicii.

Un album greu de inteles. Spun lucrul asta chiar daca acum il consider usor digerabil (spre deosebire de mancarea de bame). Influentele nu pot fi masurate si nici nu e nevoie de asta...Si cred ca stiu si de ce....Inca nu traim acele future days.... 

 Esti de acord?
 


01 Ianuarie 2006

Recomandare online-shopInapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina