Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


Aera

1974 Humanum Est
inapoi la progresiv & experimental

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Pop & Rock
Metal, Punk si subgenuri


Progresiv & Experimental

Aera
Affinity
After Crying (Hu)
Ahora Mazda
Albatros
Amazing Band
Amon Duul
Amon Duul II
Areknames
Ash Ra Tempel
Brian Eno
Can
Caravan
Chrysalide
Cressida
Cryptic Vision
Curved Air

Eloy
Emerson Lake & Palmer
England
Faust
Flamengo (Cz)
Frank Zappa
Fruupp
Fuchsia
Galahad
Genesis
Gentle Giant
Ghostigital
Gracious
Green Milk From The Planet Orange
I Giganti
In Spe (Estonia)
Jade Warrior
Jadis
Jethro Tull
John McLaughlin
Khan
King Crimson
Klaus Schulze
Kluster
Kraftwerk
Laurie Anderson
Magellan
Marillion
Mostly Autumn
Nektar
Nice
Niemen (Pol)
Pekka Pohjola
Peter Gabriel
Pink Floyd
Polytoxicomane Philarmonie
Poor Genetic Material
Popol Vuh
Procol Harum
Quintessence
Renaissance
Richard Wright
Rick Wakeman
Robert Fripp
Robert Wyatt
Roland Kovac New Set
Sebastian Hardie
Stud
Tangerine Dream
Thee Maldoror Kollective
Third Ear Band
Titus Groan
Tomita
Tortoise
Tuxedomoon
UK
Ulver
Van der Graaf Generator
Vangelis
Yes
Yezda Urfa
Zenobia
Mihai Plamadeala Humanum Est (1974)

01 Octombrie 2007

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

Aera - Humanum Est
O serie de antologii si cataloage clasifica Aera drept o trupa de rock, progressive rock sau kraut. Dincolo de aceste opinii, muzica de pe Humanum Est se incadreaza fara echivoc in largul concept de  jazz rock.
 
Infiintata in 1972 de catre chitaristul Muck Groh dupa plecarea din Ihre Kinder, formatia avea sa imprime primul album - Humanum Est doi ani mai tarziu, in Studio Hiltpoltstein din Nuremberg. Cele sase piese ale LP-ului au fost catalogate de presa de specialitate drept acceptabile, considerandu-se ca doar anumite pasaje depasesc stadiul de “material sonor bun”. Personal cred ca evitarea voluntara a spectaculosului si cultivarea controlata a monotoniei sunt procedee folosite de protagonisti pentru a crea atmosfera propice receptarii lor. Discretia interpretativa este un semn de maturitate artistica, acuratetea ocupand planul principal. Accentele minimaliste, la nivel conceptual si tonul instrumentelor la nivel formal sunt doar cateva dintre atributele albumului. Alaturi de Groh – semnatar al tuturor pieselor, pe album apar Klaus Kreuzeder – saxofon, flaut; Dieter Bauer – bas; Wolgang Teske – tobe. La piesa a sasea, basul este realizat de Peter Malinowsky.
 
Ca si la Embryo sau Ihre Kinder intr-o a doua perioada de creatie, culoarea compozitiilor Aera este data de dialogurile flautului si sax-ului. Fundamentul ritmic este solid, chitara contribuind substantial la armonie, alaturi de bas. Toate instrumentele au rezervate momente de solo, care sunt subordonate structurii compozitionale.
 
“Papa Doing”(1) deschide albumul printr-un pasaj de chitara al carui sunet degajat anunta intentiile si coordonatele compozitiilor selectate pentru album. Tema principala ca si cele secundare sau interventiile solistice sunt de maxima concizie. Template-ul dupa care sunt construite piesele de pe Humanum este unul de jazz standard. Sunt alternate tema si improvizatia colectiva, coordonata pe rand de fiecare instrument(ist) pana la finele piesei, care ofera o rezolvare muzicala de ansamblu a problemelor puse pe parcurs. Aici finalul este o replica a intro-ului.
 
Solo-ul de tobe din “Demmerawang”(2)  se inscrie in acelasi rafinament interpretativ ca in momentele de simpla sustinere ritmica. Intrarea chitarii urmata de cea a instrumentelor de suflat si a  basului creaza gradatia ideala pentru dialogul chitarii cu flautul, care duce piesa spre un final neasteptat, realizat in ralentando.
 
In “Hodibbel”(3) corus-ul obsedant al basului (constituit in tema secundara) si percutia pe marginea tobei  sunt urmate de intrarea filata a chitarii care ofera un veritabil un solo de rock. Final este realizat de aceasta data printr coda.
 
“Sechs Achtel”(4) debuteaza printr-o improvizatie libera de flaut, al carui sunet a la Oregon introduce  piesa de maxima amploare a albumului. Timp de 10 min. 43 sec. instrumentistii au ocazia de a-si etala conceptia muzicala si maiestria interpretativa. Chitara, care participa constant la si la armonie, preia la un moment dat tema basului, pe care o dezvolta conform posibilitatilor instrumentului pentru a pasa apoi vocea principala sax-ului. Tema secundara propune o linie de bas de exceptie, in dialog cu chitara . Solo-ul de bas prin care se reintra in tema contine nenumarate variatiuni in care este pastrat spiritul compozitiei. Fiecare interventie a unui instrument aduce ceva nou. Efectele (de chitara) sunt speculate la maximum. Final este realizat prin portamento..  
 
Rolul principal din “Jonas Schlaht”(5) ii apartine saxofonului. Linia soft a piesei presupune preluarea temei de fiecare instrument in parte cu improvizatia colectiva aferenta..
 
“Alois Flotending”(6) reprezinta o scurta piesa de final. Alta tema concisa si discreta in care relatia dintre structura si ornament este armonioasa.
 
Ascult albumul de fata de aproape douazeci de ani. Il copiasem pe caseta dupa o banda de magnetofon fara a avea vreo informatie despre interpreti, tara de provenienta (materialul fiind instrumental) sau macar titlurile pieselor. Imi semana cu Nucleus si ma intrebam daca nu cumva este un proiect paralel. L-am achizitionat in primavara anului 2007 din Franta sub forma de CD (impreuna cu alte doua albume Aera – Hand And Fus si Live) identificandu-l prin ascultare cu albumul de pe vechea caseta. Imi aduc aminte ca in discutiile purtate cu prietenii in anii ’80 nu gaseam nici un cusur acestui album, in afara de faptul ca ultima piesa era “intepata” (respectiv pe discul - matrita). Reprosul pe care   l-as putea aduce acum albumului Humanum Est este relativa repetabilitate.

 Tu te repeti?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina