Muzici si Faze - prima pagina Motto Agenda Editoriale Interviuri Concerte Alte articole Legaturi Info Despre noi Contact


U2

1987 Joshua Tree
inapoi la pop & rock

Interesat de alte sectiuni?
Interviurile Muzici si Faze
Rock romanesc
Progresiv & Experimental
Metal, Punk si subgenuri


Pop & Rock

Al Stewart
Alan Parsons Project
Alice Cooper
Amazing Blondel
Aphrodite's Child
Apoptygma Berzerk
Arthur H
Beatles
Bob Dylan
Byrds
Cat Stevens
Clive Nolan & Oliver Wakeman
Cream
David Ackles
Deep Purple
Deine Lakaien
Dire Straits
Don "Sugar Cane" Harris
Don McLean
Donovan
Doors
Eclection
Electric Light Orchestra
Eric Capton
Fairport Convention
Family
Fotheringay
Gryphon
High Tide
Hot Tuna
Incredible String Band
Iron Butterfly
James Gang
Janis Joplin
Jean-Michel Jarre
Jefferson Airplane
Jefferson Starship
John Mayall
Jonathan Kelly
Joni Mitchell
Judy Collins
Led Zeppelin
Live
Lou Reed
Love
Madonna
Malcolm McLaren
Matthews Southern Confort
Meat Loaf
Melanie Safka
Metric
Moody Blues
Mugison
Nick Cave
Nick Drake
Nico
Nigel Kennedy
Noir Desir
Patti Smith
Pavlov's Dog
Peter Hammill
Phil Collins
Phil Ochs
Police
Queen
Radiohead
Ravi Shankar
Rolling Stones
Roxy Music
Sandy Denny
Scorpions
Seals & Crofts
Shakti
Siena Root
Simon & Garfunkel
Slap Happy
Steeleye Span
Stephen Stills
Steven Seagal
Stone the Crows
Suzanne Vega
T. Rex
Ten Wheel Drive
The Cranberries
The Darkness
Tim Hardin
Tom Paxton
Tom Waits
Traffic
Trees
U2
Uriah Heep
Van Morrison
Velvet Underground
Voltaire
Whitesnake
Winger
Wings
Yat-Kha (Tuva)
Mihai Plamadeala Joshua Tree (1987)

12 Noiembrie 2007

de Mihai Plamadeala - muzician NOMEN EST OMEN

U2 - Joshua Tree
Infiintata la sfarsitul anilor ’70, consacrata deplin in ’80, U2 avea sa obtina statutul (neoficial) de superformatie in 1987, odata cu albumul The Joshua Tree. Explorarea blues-ului, folk-ului, a muzicii gospel, country sau a baladelor irlandeze a fost un reflex in urma (auto)constatarii dupa albumul The Unforgettable Fire ca muzica U2 de pana atunci era lipsita de radacinile care sa o ancoreze in prezent. Noutatea propusa consta in abordare, respectiv in incercarea de extindere a granitelor impuse de gen.
 
Edge, Adam Clayton, Larry Mullen si Bono au mers inca de la inceputul carierei lor pe rute paralele cu punk-ul. Clasificarea lor drept trupa rock & roll a anilor ’80 sau de post punk experimental reprezinta destul de bine stabilirea limitelor in care poate fi incadrata muzica pe care o practica.
 
Unul dintre obiectivele artistice ale proiectului Joshua Tree este “deconstructia mitologiei americane” dupa cum spunea Bono, semnatar al versurilor. Cuvantul joaca, alaturi de muzica, un important rol in actul contestatar U2. Astfel, prietenia protagonistilor cu Bob Dylan sau Van Morisson poate fi privita daca nu ca filiatie, cel putin drept relatie bazata pe afinitati comune.
 
Albumul a aparut in 1987 ocupand rapid locul I in topul Marii Britanii si aducand primele doua Grammy-uri pentru formatie. Presa de specialitate a pendulat intre clasificarile de tribute to & metaphor for America.
 
Joshua … debuteaza in forta cu “Where The Streets Have No Name”(1), piesa care prin atributele si valentele sale poate “sustine” intregul LP. Pentru numerosi fani, primele trei titluri – cele mai cunoscute – au constituit motivul principal de a cumpara albumul, vandut in primii ani in zece milioane de copii.
 
Balada slow rock “I Still Haven’t Found What I am”(2) si gospel-ul “With and Without You”(3) au ocupat pe rand locul intai in topul Statelor Unite. Despre “With And Without …” s-a speculat in perioada valurilor produse de aparitie ca ar putea fi cel mai mare cantec de dragoste al anilor ’80.
 
“Bullet On The Sky”(4) si “Mothers of Disappeared”(11) reprezinta prin mesaj piese de angajament politic – directie abordata constant de U2.
 
Momentul de maxim lirism al albumului se regaseste blues-ul “Running to Stand Still”(5). Ascunsa printre alte piese, compozitia tinde sa treaca mai putin observata, fiind mascata de functia de trecere/gradatie care i-a fost acordata.
 
“Red Hill Mining Town”(6) este o piesa optzecista, cu intentii de greatest hit. Acesta este trend-ul prin care aveau sa intre in constiinta publicului Foreigners, Depeche Mode, si numeroase alte formatii care au cucerit publicul larg al deceniului noua.
 
Inovatia la nivelul sunetui face piesa “In God’s Country”(7) sa stea in picioare dincolo de “fisierul istoric” in care a fost compusa.
 
Blues rock-ul cu insertii irish country “Trip Through Your Wires”(8) se distinge prin coerenta armonica, altfel fiind o piesa – mix clasica.
 
“One Tree Hill”(9) este un asa zis sad song despre moartea unui prieten. Nota confidential personala a piesei a fost constant interpretata drept element biografic.
 
Experimentul isi gaseste punctul de forta in “Exit”(10). O piesa “grea”, meditativa, cu atmosfera gloomy.
 
Un astfel de album se dezvaluie ascultatorului treptat. Este unul dintre acele materiale sonore care nu isi epuizeaza argumentele prin rulare. Considerat de presa si fani drept capodopera, Joshua Tree a fost inclus in numeroase statistici ori clasamente, dintre care retinem plasarea sa intre primele o suta de albume din toate timpurile. Astfel de consideratii erau un loc comun in epoca. Cert este ca U2 a devenit a patra formatie din istorie aparuta pe coperta revistei Time, dupa Beatles, The Band si The Who.

 Cine va fi urmatoarea trupa pe coperta Time?


Inapoi Home Inceputul Paginii
Muzici si Faze - click pentru prima pagina

Este interzisa reproducerea partiala sau totala a materialelor fara acordul scris al
proprietarilor sitului. Copertile si alte lucrari grafice prezentate, proprietate
intelectuala a caselor de discuri sau autorilor, sunt folosite in scop informativ.

Materialele se afla sub copyright Muzici Si Faze © 2002-2015

Muzici si Faze - click pentru prima pagina